Kereső toggle

Trump ajándéka Jeruzsálemnek

Már májusban megnyílik az új nagykövetség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Úgy tűnik, Donald Trump minden hónapban szolgál meglepetéssel Jeruzsálem kapcsán. Az elnök decemberben bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezi a nagykövetséget is Tel-Avivból, ám ez utóbbi lépésre semmilyen konkrét időpontot nem mondott. Külügyminisztere, Rex Tillerson még tovább hűtötte a várakozásokat, amikor közölte, hogy az átköltöztetés hosszú folyamat lesz, legoptimistább esetben is három évet vehet igénybe.

Január közepén Trump alelnöke, Mike Pence azonban már arról beszélt az izraeli parlamentben, hogy az új követség 2019 vége előtt megnyílhat. Izraelben már ennek is örültek, de Trumpnak sikerült még egy meglepetést okoznia az ügyben, amikor a Fehér Ház közölte: 2018 májusában nagykövetségi szintre emelik az eddigi jeruzsálemi amerikai konzulátust, és David Friedman nagykövet is átköltözik az izraeli fővárosba. A logisztika első lépésként szerény lesz, mindössze a táblát cserélik ki az épületen és Friedman, valamint egy-két közvetlen munkatársa kapnak néhány irodát a jelenlegi konzulátuson.

Ezt követően kibővítik az épületet, de a végleges megoldást az jelenti majd, amikor egy teljesen új amerikai nagykövetséget építenek Jeruzsálemben. A végleges nagykövetségi épület a tervek szerint legalább 500 millió dollárba kerül, de elképzelhető, hogy az amerikai adófizetőknek mégsem kerül majd egy centjébe sem. Trump ugyanis részben magánszemélyek – elsősorban az őt támogató amerikai zsidó közösséghez és evangéliumi keresztényekhez tartozó milliárdosok – felajánlásaiból tervezi finanszírozni a projektet. Nem tudni, a költségek mekkora része gyűlne így össze, mindenesetre egy konkrét felajánló már van, a republikánus párti milliárdos, Sheldon Adelson személyében. A kaszinó- és médiatulajdonos Adelson bejelentette, hogy egymaga kiegészíti a más donoroktól befolyt összeget, hogy az teljesen fedezze az új nagykövetség felépítését. Az amerikai kormány szakemberei jelenleg azt vizsgálják, hogyan fogadhatnak el középület céljára magánadományokat, de a Washington Post elemzése szerint valószínűleg nem lesz jogi akadálya a támogatásnak.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: