Kereső toggle

Miért éppen Guatemala?

Meglepő gesztus Közép-Amerikából

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államok után másodikként döntött úgy a közép-amerikai ország, hogy  Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

Az elmúlt évek során kevés alkalommal lehetett olyan sűrűn találkozni Guatemala nevével a világsajtó hasábjain, mint az elmúlt időszakban. Az egykori maja birodalom területén található ország hamar a nemzetközi közösség figyelmének központjába került, miután sokak meglepetésére Jimmy Morales elnök bejelentette: Donald Trump példáját követve kész elismerni Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. A heves kritikák ellenére azt is jelezte decemberben, hogy a világon másodikként rendeli el az állam izraeli nagykövetségének áthelyezését Jeruzsálembe.

Idén költöznek

A döntést követő diplomáciai vihartól Morales korántsem rettent meg, és az azóta eltelt időben is szilárd kiállást tanúsított a kérdésben. Mi több, március 4-én az Amerikai – Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) éves konferenciájának vendégeként azt is elárulta, hogy még ebben az évben végrehajtják a külképviseleti intézmény áthelyezését. „Idén májusban ünnepeljük Izrael 70. évfordulóját. Az irányításom alatt, két nappal azután, hogy az Egyesült Államok megteszi, Guatemala is áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe” – jelentette ki Morales, akinek reményei szerint hamarosan több állam is hasonló elhatározásra fog jutni.

A megismételt bejelentés előtt korábban is találgatásokról szóló hírek láttak napvilágot arról, hogy vajon melyik ország követheti leghamarabb Guatemala lépését. Több állam – köztük Togo, Paraguay, valamint a szomszédos Románia és Szlovákia – neve is felmerült, ám mindeddig nem született hasonló bejelentés, és úgy tűnik, az Amerikai Egyesült Államokon kívül csakis a Kordillerák vulkánjaival tűzdelt ország vezetőiben született meg a lépéshez szükséges bátor elhatározás.

Nyílt kiállás háttere

Arra a kérdésre, hogy Guatemala számára miért is fontos a zsidó állam melletti nyílt kiállás, több magyarázat is szolgál. A jelentős földrajzi távolság ellenére a közép-amerikai ország évtizedek óta meghatározó diplomáciai kapcsolatokat tart fent Izraellel, valamint legalább ennyire fontos tényezőként említhető a közel 17 millió fős ország elnökének személye, ahogy főként evangéliumi keresztényekből álló támogatói táborának ösztönző szerepe is (lásd keretes írásunkat).

Hetven évvel ezelőtt Dr. Jorge Garcia Granados, guatemalai ENSZ-nagykövet egyike volt azoknak a kulcsszereppel bíró latin-amerikai képviselőknek, akik támogatták egy zsidó állam megalapítását, továbbá Guatemala elsők között ismerte el az új ország megszületését 1948-ban. Habár 1956-ban a latin-amerikai országok közül szintén úttörőként nyitotta meg nagykövetségét Jeruzsálemben, onnan az ENSZ Biztonsági Tanácsának kötelező érvényű határozata alapján 1980-ra Tel Avivba kényszerült áthelyezni az intézményt.

Nemrég a Kneszet szóvivője, Yuli Edelstein egyenesen azt állította, hogy Guatemala támogatása nélkül talán nem sikerült volna megalapítani a zsidó hazát; valamint nemrég személyesen Benjamin Netanjahu is megemlékezett arról, hogy országa milyen sokat köszönhet diplomáciai partnerének. „Csaknem minden izraeli városban létezik egy Guatemaláról elnevezett utca történelmi barátságunk jeléül” – fogalmazott a vezető.

A szoros diplomáciai kapcsolatok mellett Izrael és Guatemala kiemelkedő katonai együttműködést épített ki a huszadik században. Az 1970-es évek során több olyan egyezmény is született, melyek keretein belül Izrael korszerű haderőfejlesztési technológiával segítette Guatemalát a katonai eszközbeszerzés területén – és ezzel az Amerikai Egyesült Államoktól való függőségén is enyhített. A két ország vezetői között fennálló baráti kapcsolat alapjain pedig idővel jelentős turisztikai együttműködés is felépült. 

Mindezek fényében kevésbé meglepő, hogy Guatemala képviselői szinte azonnali támogatásukról biztosították Donald Trump amerikai elnököt 2017 decemberében, amikor elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, továbbá a döntést elítélő ENSZ-szavazáson a közép-amerikai ország egyike volt annak a kilenc államnak, amely az USA mellé állt. Az izraeli sajtónak adott nyilatkozatában Sandra Jovel guatemalai külügyminiszter elárulta: országa valójában évek óta fontolgatta a nagykövetség áthelyezésének ötletét, aminek végrehajtásához Donald Trump bejelentése adott végső löketet.

Nemzetközi visszhang

A guatemalai kiállás természetesen nem maradt válasz nélkül a nemzetközi fórumokon – ám nemcsak kritikus, hanem a támogató hangok is felerősödtek. Év elején egy amerikai zsidó delegáció is Guatemala fővárosába érkezett, hogy köszönetet mondjon az ország támogatásáért, és egy helyi zsinagógában tartott rendezvényen izraeli, valamint amerikai diplomaták társaságában közel harminc evangéliumi keresztény ünnepelte együtt a közösnek tekintett jeruzsálemi ügyet. Az ünneplőkhöz Morales elnök mellett Guatemala külügyminisztere és washingtoni, valamint izraeli nagykövete is csatlakozott. Továbbá az ezer fősre becsült zsidó közösségnek otthont adó ország vezetőjének Donald Trump is személyesen mondott köszönetet februárban, amikor Morales az amerikai nemzeti imareggelire érkezett Washingtonba.

A Guatemalában élő evangéliumi keresztények többsége által támogatott Jimmy Morales számára nem idegen a hasonló eseményeken való részvétel. Kezdetektől jó kapcsolatokat tart fenn az országában élő zsidóság képviselőivel, és a 2015-ös választások győzteseként szinte azonnal ellátogatott egy zsinagógába. Az új elnök hamar jelezte, hogy hivatalos útra készül Izraelbe. 2016-ban első külföldi látogatása is a zsidó államba vezetett, ahol a jeruzsálemi Héber Egyetem díszdoktori címével tüntették ki. 

Nikki Haley amerikai ENSZnagykövet és Jimmy Morales guatemalai elnök. Közös nevezőn.

A keresztény hitét nyíltan valló elnököt gyakran a „guatemalai Trump”-nak nevezik a köztük kirajzolódó hasonlóságok miatt. A jobboldali, magát „nemzetinek” valló politikus ellenzi az abortuszt, valamint az azonos neműek házasságát és a drogliberalizációt. A konzervatív nézeteket követő Morales szegény családból származó gyermekként kezdetben banánárusításból élt, később több végzettséget – részben teológiait is – szerzett, majd televíziós szereplőként és humoristaként vált ismertté hazájában. A jelenlegi amerikai elnökhöz hasonlóan sokáig teljesen esélytelennek tartották a korrupcióval átszőtt ország elnöki posztjának megszerzésére, végül a szavazatok 67 százalékát sikerült megnyernie.

Bár márciusi bejelentése óta több fronton – főként palesztinok részéről – éri heves támadás Izrael melletti kiállása miatt, úgy tűnik, hogy Jimmy Morales hamarosan ismét történelmi jelentőségű lépés felé vezetheti országát. Amennyiben a tervek szerint sikerül május 16-án átköltöztetnie a nagykövetséget Jeruzsálembe, Guatemala Izrael melletti bátor kiállása ismét példát fog mutatni a világ államai számára.

 

Guatemala az ébredő ország

Guatemala az elmúlt évtizedekben számos változáson ment keresztül, és a korrupciós botrányoktól hangos belpolitikai események mellett a társadalomban zajló keresztény ébredés is jelentős hatást gyakorolt az ország életére. Míg az 1960-as években a latin-amerikai lakosok 90 százaléka a római katolikus felekezethez tartozott, a Guatemalában élő evangéliumi keresztények arányát napjainkban 35-40 százalékra becsülik, és több ezer keresztény gyülekezet működik az országban.
A vallási palettán történt változásokra a Vatikán is felfigyelt és 1990-ben II. János Pál pápa személyesen is megszólalt az ügyben. A guatemalai „hamis pásztoroktól” intve azt kérte a hívőktől, hogy forduljanak vissza Rómához – hiszen „semmi nincs, ami boldogabbá tehetné a Pápa szívét” – fogalmazott akkoriban. A felhívás ellenére azonban máig egyetlen vallási vezető sem tudta megállítani a magukat pünkösdi keresztényeknek valló tömegek növekedését, és az országban élő hívők egyre nagyobb szerepet nyertek a közéletben is. Támogatásuk vitathatatlanul kulcsszerepet játszott a legutóbbi választások idején is, amikor az addig sokak által esélytelennek tartott, evangéliumi hitét nyíltan vállaló Jimmy Morales szerezte meg a szavazatok kétharmadát. 
Mindezzel párhuzamosan az évtizedek óta tartó baráti kapcsolat Izraellel egyre erősebbé vált a közelmúltban, és a helyi zsidóság vezetői is szorosabb kapcsolatba léptek a keresztény gyülekezetekkel. Több közösen alapított szervezetet hoztak létre civil ügyekben, és gyakoriak a közös rendezvények. Izrael guatemalai nagykövete, Yosef Garmon rabbi legutóbb márciusban például hazájából azért hívott vendégeket az országba, hogy keresztények és zsidók együtt vegyenek részt a katasztrófavédelmi szakemberek által tartott képzésen.
A guatemalai keresztények befolyása az ország külpolitikai szerepvállalását is meghatározza. A zsidó közösség vezetőivel folytatott együttműködésnek köszönhetően számos befolyásos keresztény vezető nyíltan bátorította országa vezetését arra, hogy az ENSZ falain belül is vállalja a zsidó állam melletti kiállást, és Guatemala nagykövetségének áthelyezésére is felkérték Moralest, aki mindeddig jelentős nyitottságot mutatott az evangéliumi hívők tanácsaira.

 

Olvasson tovább: