Kereső toggle

Vissza a jövőbe

Hidegháborús fegyverkezés?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elfoghatatlan csodafegyver, mélytengeri atomtorpedó, lézerágyú. Vlagyimir Putyin nem szokványos évértékelője után sokan egy újabb, nukleáris háború kitörésétől tartanak.

Vlagyimir Putyin idei évértékelő beszéde mindenképpen rendhagyónak számít. Már a helyszínválasztás is eltért az előzőktől: a szentpétervári Manézs Kiállítási Központ Csarnokában az orosz elnöknek lehetősége volt arra is, hogy vizuálisan is illusztrálja elképzeléseit. Bár Putyin több témát is érintett, a legnagyobb visszhangot az „elfoghatatlan” orosz csodafegyverek bemutatója váltotta ki.

Irányított „meteoreső”

A szuperfegyverek felsorolását azzal az új, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális rakétával kezdte, amelyet Szarmat névvel illettek. Nyugaton ezt a típust SS-X-30 illetve Sátán-2 kódnéven ismerik. Hatótávolságával nemcsak az északi-sarki útvonalon jelent fenyegetést, hanem akár dél felől is. A rakétát úgy fejlesztették ki, hogy az amerikai radarok ne érzékeljék.   

Létezik egy nukleáris robbanófejjel is felszerelhető robotrepülőgép, amelynek szinte korlátlan a hatótávolsága. Ezt annak köszönheti, hogy indítása után egy kis méretű, nagy teljesítményű atomreaktor hajtja tovább. Ezt a manőverező rakétát alacsony utazómagasságra tervezték, és mivel kiszámíthatatlanul tud haladni, nagyon nehéz vele szemben védekezni.

Nukleáris robbanófejjel is felszerelhető a Kinzsal nevű hiperszonikus rakéta.

A vizuális bemutató szerint a fegyver a hangsebesség tízszeresét is eléri, és manőverezve hatol át a védelmi rendszereken. Az elnök szavait idézve: „mint egy meteorit, mint egy tűzgömb, száguld célpontja felé” az Avantgarde nevű ember nélküli űrrepülőgéphez hasonlítható fegyver, ami manőverezhető és a hangsebesség sokszorosára képes.

Szóba került az a fegyver is, amelyre Putyin úgy hivatkozott, hogy a világon senkinek sincs ehhez hasonló: a tengeralatti, személyzet nélküli torpedó, amely nukleáris robbanótöltet célba juttatására is alkalmas. A rendszerről Putyin elmondta, hogy a tengerek legmélyén tud haladni, hangtalan, és a jelenlegi védelmi rendszerek nem érzékelik.

A tengeralattjárókhoz képest jóval kisebb, de sokkal hatékonyabban bevethető például parti katonai rendszerek és infrastruktúra-létesítmények ellen. Állítólag akár 100 megatonnás nukleáris robbanófejjel is felszerelhető, amivel egész városokat, katonai támaszpontokat meg lehet semmisíteni. Nyugaton ezért hivatkoznak rá a „Végítélet Torpedóként” is. Az orosz elnök a fentiek mellett azt is megemlítette, hogy jelentős eredményeket értek el lézerfegyverek kifejlesztésében is.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: