Kereső toggle

Két tűz között

Korrupciós vádakkal döntenék meg Netanjahut

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben reális veszélye van egy közel-keleti háború kirobbanásának, Izrael határain belül is komoly csatározások zajlanak. A rendőrség korrupció gyanúja miatt vádemelést javasolt a miniszterelnökkel szemben.

Többéves vizsgálódás után az izraeli rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy elegendő a bizonyíték ahhoz, hogy a főügyész eljárást indítson a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu ellen vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés elkövetésének vádjában.

Vádak

Netanjahuval kapcsolatban most két fő korrupciós vád van napirenden. Az úgynevezett „1000-es ügy” szerint a miniszterelnök évek alatt összesen egymillió sékel (körülbelül 75 millió forint) értékben fogadott el ajándékokat Arnon Milchan amerikai-izraeli származású hollywoodi milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől. Netanjahut azzal vádolják, hogy a juttatásokért cserébe olyan törvényjavaslatokat és politikai lépéseket tett, amelyekkel segítette az őt támogató vagyonos feleket.

A másik, „2000-es ügy” egy hangfelvételre hivatkozva állítja azt, hogy az izraeli miniszterelnök a Jediót Ahronót nevű napilap kiadójának, Arnon Mozesnek azt ígéri, hogy korlátozza a fő rivális Jiszrael Hajom megjelenését, ha az előbbi hajlandó pozitív hangvételű cikkeket közölni a családjáról és a kormányról.

A rendőrségi nyomozásban koronatanúként kulcsszerepet játszik az a Jair Lapid, aki 2012-től Benjamin Netanjahu alatt volt pénzügyminiszter (most az ellenzéki Jes Atíd párt vezetője). A vallomásaira építve a rendőrség javaslatot tett, hogy emeljenek vádat a miniszterelnök ellen, most Avichai Mandelblit főügyésznél pattog a labda, ugyanis ő az egyetlen, aki ténylegesen elindíthatja a Netanjahuval szembeni folyamatokat.

A miniszterelnök tagadja a vádakat, esze ágában sincs eleget tenni annak az ellenzéki követelésnek, ami lemondásra szólítaná fel. Hangsúlyozta, az elmúlt években mindig Izrael érdekeit tartotta szem előtt, és kiemelt célja, hogy ne csak kitöltse 2019-ig a kormányzati ciklust, hanem hogy meg is nyerje a jövő évi választásokat.

Vesztegetés szivarral?

A teljes igazság feltárása még a bíróságra vár, annyi már most bizonyos, hogy sokkal bonyolultabbak az ügyek, mint az első hallásra tűnik.

Arnon Milchan milliárdos hollywoodi producer esetében a sajtó arról cikkezik, hogy az elmúlt évtizedben Netanjahu összesen 750 ezer sékel (közel 54 millió forint) értékben kapott pezsgőt, szivart és más ajándék luxuscikkeket. Cserébe a miniszterelnök állítólag aktívan közreműködött annak a törvénynek a kiegészítésében, amely lehetővé tette az Izraelbe visszatelepült állampolgárok számára, hogy a külföldön szerzett jövedelmükből ne kelljen adózniuk. A „Milchan-törvény” névre keresztelt javaslattal a hollywoodi milliárdos rengeteg pénzt takaríthatott volna meg. A javaslatot azonban elutasították. A vádpontok kitérnek arra is, hogy Netanjahu aktívan lobbizott az amerikai vezetésnél Milchan vízumának meghosszabbításáért, valamint segített neki tévés érdekeltségének kezelésében.

A valóság ennél árnyaltabb. Milchan és Netanjahu már két évtizede vannak jó barátságban, utóbbi állítása szerint ez idő alatt kölcsönösen megajándékozták egymást számtalan alkalommal. „A barátaimtól elfogadhatok ajándékot” – fogalmazott egyik nyilatkozatában az izraeli miniszterelnök. Hozzátette, a rendőrség adatainál jóval kisebb értékben fogadott el ajándékot, az meg pláne abszurd, hogy ő ezekért cserébe Milchant támogató intézkedéseket foganatosított volna. Állítása szerint, amikor vele kapcsolatos döntést hozott, akkor is tulajdonképpen vele szemben cselekedett, amikor például az érdekeltségébe tartozó 10-es csatorna megszüntetését javasolta.

Érdekesség, de az ügyben az egyik koronatanú éppen az a Jair Lapid, aki nemcsak Netanjahu egyik legnagyobb politikai ellenfele, hanem egyben Milchan egyik legjobb barátja is. Kormánypárti újságírók fogalmazták meg, hogy Lapid tulajdonképpen többet is keresett egyetlen év alatt a hollywoodi milliárdosnak dolgozva, mint Bibi tíz év alatt. Nem elhanyagolható részlet az sem, hogy az alijázást ösztönző adókedvezményről szóló első törvényt még Ehud Olmert miniszterelnöksége idején, 2008-ban nyújtották be, Netanjahu alatt ennek a módosítását fogadták volna el, ami a 10 éves adómentességi időkorlátot emelte volna fel 20 évre. A javaslatot akkor a kormány pénzügyminisztere, Lapid elutasította.

Sajtóügyek

Beszédes, de a másik nagy korrupciós ügyhöz is köze van valamelyest a fő ellenzéki riválisnak. Netanjahut hivatali visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel vádolják, miután egy kiszivárgott hangfelvételen (az a tévé hozta le, ahol Lapid korábban dolgozott) hallatszik, ahogy a miniszterelnök arra kéri a Jediót Ahronót napilap kiadóját, Arnon Mozest, hogy hagyjon fel a családja szüntelen támadásával. A felvételen Mozes arról panaszkodik a miniszterelnöknek, hogy a piacon nagyon ellehetetleníti őket a széles körben elterjedt ingyenes Jiszrael Hajom lap. Netanjahu ígéretet tett, hogy megpróbál intézkedni az ügyben.

Végül a laphoz közel álló baloldali formáció 43 képviselője és Lapid volt az, akik sürgették a Jiszrael Hajom törvényi beszüntetését, amit viszont a miniszterelnök ellehetetlenített. „Hogy lehet azt állítani, hogy megpróbáltam Nuni Mozes érdekeit elősegíteni a Jiszrael Hajom-törvény megszavazásával? Feloszlattam a Kneszetet, és a saját politikai karrieremet kockáztattam azzal, hogy leállítottam a javaslatot” – fogalmazott a vádakra reagálva Netanjahu. A miniszterelnök a helyi tanácsok országos ülésén feltette a kérdést: miért nem citálják a rendőrségi nyomozásra azt a 43 parlamenti képviselőt, akik a lap ellen szervezkedtek a sajtószabadságot súlyosan megsértve?

Nyomozás árnyékban

Netanjahu szerint nonszensz, hogy az ellene folyó nyomozásnak az egyik legfőbb politikai riválisa, Jair Lapid lett a koronatanúja az ügyben való érintettsége miatt. A miniszterelnök emlékeztetett: az elmúlt években összesen 15 alkalommal folytattak ellene eljárást különböző korrupciós ügyekben, de egyszer sem tudták bizonyítani a bűnösségét. Netanjahu biztos benne, hogy most sem fognak semmit találni, mert a vádak hamisak. Megemlítette azt is, hogy már többször is tapasztalta a nyomozások függetlenségének és objektivitásának a hiányát.

A mostani ügyben például a rendőrség csalás elleni hivatalának vezetője, Roni Ritman vádolta meg minden bizonyíték nélkül a miniszterelnököt, hogy ő áll az ellene felhozott szexuális zaklatás vádja mögött. A hatóság szóvivője, Roni Alsheikh pedig egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnökkel kapcsolatos korrupciós ügyekben nyomozó munkatársakat rendszeresen megfigyelik, és nyomás alatt tartják „nagy hatalmú” emberek által felbérelt magánnyomozók. Netanjahu szerint ezek a nyílt és burkolt célzások nevetséges összeesküvés-elméletek, és súlyos hibának tartja, hogy a hatóság ilyen üzenetekkel próbál politikai állásfoglalást tenni ahelyett, hogy független szervként végeznék a munkájukat. A miniszterelnök szerint az ilyen kijelentések árnyékot vetnek a nyomozásra.

Nem kétséges, hogy Netanjahu és kormánya most nehéz hónapok elé néz. Bár vélhetően az ellene folyó esetleges vádemelés legközelebb csak jövőre indulhat el, a belföldi viszályok komoly energiát vonhatnak el a külső fenyegetés miatt amúgy is leterhelt izraeli vezetéstől. A baloldali ellenzék igyekszik mindenáron meggyengíteni a kormányfő pozícióját, egyelőre sikertelenül. Vélhetően a főügyészen is nehéz lesz keresztülvinni a vádemelést, tekintve, hogy Mandelblit rendkívül szoros kapcsolatot ápol a Likuddal. A korrupciós vádaktól függetlenül vitathatatlan, hogy Netanjahu valóban Izrael érdekeit tartotta szem előtt az elmúlt években: az oktatás, a közlekedés, a techipar, az egészségügy fejlesztésével, valamint a nemzet pénzügyi és diplomáciai helyzetének erősítésével sikerült példátlan módon megszilárdítania az ország helyzetét. Ami, valljuk be, jóval fontosabb kérdés, mint néhány szivar, egy olyan háborús helyzetben, amibe most Izrael belekényszerült.

Olvasson tovább: