Kereső toggle

Van visszaút

Bermudán mégis eltörlik a melegházasságot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben az európai országokban sorra legalizálják az azonos neműek házasságát, az Egyesült Királyság egyik tengerentúli területén a kormány most visszakozott. Döntésük példaértékű lehet más nemzetek számára is.

A nemzetközi közvélemény mélységes felháborodása övezte John Rankin kormányzó azon döntését, amellyel törvénybe foglalta a melegházasság intézményének leépítését. Annak ellenére tette ezt, hogy a helyi Legfelsőbb Bíróság tavaly még jogszerűnek ítélte a homoszexuálisok házasodását. Ezzel az Egyesült Királyság tengerentúli területének számító térség lett az első, ami az azonos neműek házasságának legalizálása után visszatért a hagyományos – „egy férfi és egy nő” – alapú házassághoz. Walton Brown belügyminiszter hangsúlyozta: továbbra is a házassággal teljes mértékben egyenlő jogokkal rendelkeznek az élettársi kapcsolatba lépő azonos nemű párok, csupán a házasság elnevezés jogát vették el tőlük. Azon homoszexuális párok házasságát viszont továbbra is elismerik, akik abban a rövid intervallumban keltek egybe, ameddig erre jogilag lehetőségük volt (2017 májusától mostanáig, ami alig fél tucat párt érint).

Meg kell jegyezni, a melegházasság bevezetése Bermudán a nép akarata ellenére történt: egy 2016-os népszavazás alapján a lakosság többsége ellenezte ezt az intézményt, sőt még a bejegyzett élettársi kapcsolatot is. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szavazás akkor nem érte el az 50 százalékos részvételi arányt.) A politikai vezetés (ha utólagosan is, de) megadta magát a népakaratnak. Brown szerint a fordulatnak, illetve az élettársi kapcsolat megtartásának oka az, hogy „tisztességes egyensúlyt hozzanak létre két egymással összeférhetetlen csoport között”.

Háborgó LMBTQ-csoportok

A helyi és nemzetközi LMBTQ-csoportok azonnal felemelték hangjukat a döntés ellen. Szerintük Bermuda homoszexuális állampolgárait ezzel „másodlagos státuszba” taszították, és megsértették a házasság egyenjogúságát. Rendkívül csalódottak Nagy-Britannia tétlenségével kapcsolatban is. Az Egyesült Királyság vezetésének kezei azonban meg vannak kötve, mivel a tengerentúli területei hiába tartoznak a szigetország szuverenitása alá, a külkapcsolatokon és honvédelmen túl a belügyekbe csak kivételes, alkotmánysértő esetekben szólhatnak bele. Hiába függ a brit koronától, e téren Bermuda (és rajta kívül 13 másik tengerentúli terület) önállóan dönt. Ennek ellenére a lobbisták felszólították Boris Johnson brit külügyminisztert, hogy térjen el a jogi szabványoktól, és avatkozzon be azáltal, hogy megvonja támogatását az új bermudai törvénytől. Arra hivatkoznak, hogy a döntés szembemegy Bermuda alkotmányával, amely tiltja a diszkriminációt. Theresa May bár „csalódott” a melegházasság eltörlése miatt, elhatárolódott attól, hogy a brit vezetés beavatkozzon, mivel tiszteletben tartja a bermudai parlament demokratikus döntését. A londoni kormányt azzal vádolják, hogy nevetség tárgyává teszik az Egyesült Királyságot, hiszen innentől „mégis ki fog majd hallgatni rá, ha bárhol a melegjogokért kardoskodik”?! Olyan hajózási vállalatok, mint a Cunard szintén háborognak, mivel Bermudára vannak bejegyezve, és így fedélzetükön sincs lehetőség több homoszexuális esküvő megtartására.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: