Kereső toggle

Megsértődni könnyebb

Mit mondott Abbász Herzl Tivadarról?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mahmúd Abbász igen megharagudott Donald Trumpra. Az ok? Az elnök Jeruzsálem helyett egy külvárosi falut ajánlott palesztin fővárosnak.

 

Legalábbis ezt állítja a Palesztin Hatóság elnöke, aki szerint a hozzájuk eljuttatott amerikai béketervben a leendő palesztin állam fővárosának a Jeruzsálem mellett, de az izraeli főváros közigazgatási határain kívül fekvő Abu Disz települést javasolja. A Fehér Ház nem erősítette meg Abbász kijelentését, igaz, nem is cáfolta azt. Donald Trump december elején tett bejelentése, amelyben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem foglalt állást a városra vonatkozó palesztin igényekről, csupán annyit mondott, hogy a feleknek közösen kell meghatározni a város határait.

De ha az amerikai béketerv valóban a 12 ezer lakosú arab falut nevezi ki palesztin fővárosnak, akkor ezzel semmi újat nem javasol. Korábban ugyanis már az izraeliek is felajánlották Abu Diszt, sőt a palesztinok de facto el is fogadták ezt. A település ugyanis 1995-ben az oslói megállapodás keretében palesztin fennhatóság alá került, és kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt a Palesztin Hatóság (PH) ide helyezte a Kelet-Jeruzsálemmel kapcsolatos hivatalait. A kilencvenes évek vége felé úgy tűnt, a PH is elfogadja Abu Diszt közigazgatási központnak, és meg is kezdték a Palesztin Törvényhozás új épületének felépítését. A 2000-ben tudatosan előkészített intifáda után azonban Arafat, majd Abbász is áttért arra a politikára, ami minden tárgyalást és kompromisszumos megoldást elutasít. Ennek jegyében felhagytak az építkezéssel Abu Diszben, nehogy úgy tűnjön, mintha beletörődnének a ”majdnem-Jeruzsálem” fővárosba. A településen közel húsz éve megállt az idő, csakúgy, mint a PH felügyelete alatt álló területen általában.

Mahmúd Abbász mindenesetre most – nem először – sértődötten a másik felet hibáztatja azért, mert „Oslónak vége”. Nos, Oslónak valóban vége, de ez nem most történt: az 1998-as, az izraeli csapatkivonásokról és területátadásról szóló Wye-megállapodás óta nem történt semmilyen kétoldalú lépés, terrortámadás annál több. Való igaz, Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése formálisan is a szemétkosárba söpörte az „oslói folyamatot”, de ez csupán annak a realitásnak a tudomásulvétele volt, hogy a palesztinok közel húsz év óta minden további ajánlatot elutasítottak.

A Palesztin Hatóság elnöke azt mondta, hogy az új Trump-terv „az évszázad arculcsapása”, és felkérte a palesztin törvényhozást, hogy fontolja meg Izrael elismerésének a visszavonását. A világsajtó nagyjából ennyit közölt Abbász kétórás beszédéből, aminek azonban számos részlete ismeretlen maradt a nyugati közvélemény előtt. Pedig jó néhány egészen abszurd állítás is elhangzott a beszédben, amelyet a legnagyobb arab médiafigyelő szervezet, a MEMRI fordított angolra. Nézzünk néhány csemegét:

„Nem követjük el újra 1948 és 1967 hibáit. Itt maradunk a megszállás és (az izraeli) telepek ellenére. Nem hagyjuk el az országunkat, mert ez a mi országunk és a mi földünk, a kanaániták idejétől fogva ősatyáink nem hagyták el ezt a földet. Itt voltak már Ábrahám pátriárkánk előtt is, és itt voltunk mi is…” – mondta Abbász, nem kis logikai bukfenccel. Ha ugyanis Ábrahám a palesztinok pátriárkája, akkor nem a filiszteusoktól származnak (ahogy az eddigi propaganda tartotta), hanem arabok, ha viszont a kanaánitáktól, akkor nem lehet Ábrahám a pátriárkájuk. A pátriárka szó ugyanis „ősatyát vagy nemzetség atyját” jelent.

De lépjünk tovább, hiszen Abbász sem zavartatta magát, és így folytatta a történelemleckét:

„A néhai egyiptomi gondolkodó, Abdel-Wahab El-Messiri az egyik legfontosabb kijelentést tette a cionista mozgalomról és a judaizmusról. Így határozta meg őket: »Izrael gyakorlati természetét a kolonializmus képviseli egy meghatározott cél érdekében, ez pedig a gyarmatosítás, amelynek semmi köze a judaizmushoz.«

Az egy dolog, hogy El-Messiri a palesztin terrorizmust „ellenállásnak” nevezte, ezt ugyanis a BBC és számos más főáramú nyugati médium is megteszi nap mint nap. Nagyobb probléma az, hogy a jeles egyiptomi gondolkodó „A judaizmus és a cionizmus bölcseinek jegyzőkönyvei” címmel írt könyvet, aminek a tartalmát nem nehéz kitalálni. Igen, a tőrőlmetszett antiszemita összeesküvés-elmélet szerzőjét méltatta a Palesztin Hatóság elnöke, akinek Herzl Tivadarról is volt mondandója:

„Amikor Herzl megérkezett Palesztinába, látott ott helyben lakó embereket. Ezért azt mondta: »Töröljük el a palesztinokat Palesztinából, így létrejön egy nép nélküli föld egy föld nélküli nép számára.« Ez az eredete ennek a híres mondásnak, amit maga Herzl fabrikált.”

Nos, ha valaki ismeri Herzl Ősújország című könyvét, tudja, hogy a cionizmus atyja egy olyan utópiát írt, amelyben a soknemzetiségű demokratikus országban arabok és zsidók egyenlő jogokkal rendelkeznek, és elutasítják azokat, akik meg akarják zavarni a békés, közös életet. Abbász azt is elmondta, hogy szerinte Izrael a brit mandátum felosztásánál „ellopta a föld 78 százalékát”, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a PH elnöke Izrael területének minden négyzetcentiméterét lopott földnek tartja, következésképp nem ismeri el Izrael létezését. Ilyen „békepartnert” akar a nemzetközi közösség (tisztelet a kivételeknek) ráerőltetni a zsidó államra. Ideje lenne felébredni.

Olvasson tovább: