Kereső toggle

Ahed Tamimi – Ki a palesztin médiadzsihád új üdvöskéje?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szőke hajú palesztin fiatalt izraeli katonák elleni akciói miatt bíróság elé állították. Azóta a média mártírt kreált a lányból, aki a kamerák tüzében terjeszti a nyugaton oly népszerű palesztin propagandát.

Futótűzszerű gyorsasággal terjedt el a közösségi médiában az a decemberi felvétel, melyen egy palesztin kamasz lány izraeli katonákra támadt, majd társával hevesen pofozni, ütni és rúgni kezdte az egyenruhásokat. A tinédzsert nem sokkal a történtek után őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Míg egyesek a szinte rezzenéstelenül álló izraeli katonák önuralmát méltatták, mások a palesztin szabadságharcosok szimbólumává emelték Ahed Tamimit.

A lány nevére rákeresve az interneten számos korábbi eset felbukkan, és látszik: Ahed és környezete nem első alkalommal használta tudatosan a modern technika eszközeit arra, hogy megnyerje a világ sajnálatát, valamint bátor ellenállást mutasson „elnyomóival” szemben. Az első videó 2012-ben készült a tinédzserről, aki akkor 11 évesen támadt haragosan egy izraeli fegyveresre. A felvétel gyorsan bejárta a világsajtót, és Törökország miniszterelnöke, Tayyip Erdogan személyes találkozóra hívta Ahedet Isztambulba, ahol a „Bátorság díjával” tüntette ki őt. 2015-ben ismét a médiában tűnt fel a lány, aki kődobáló testvére miatt újra kamerák előtt támadt izraeli katonákra.

Úgy tűnik, legutóbbi akciója során Ahed Tamimi túl messzire ment. A katonai bíróság elé állított lányt 12 korábbi üggyel együtt vádolják, és decemberi videójában megosztott üzenete még súlyosabbá teszi fizikai akcióját, amit akár többéves börtönbüntetéssel is szankcionálhatnak. A felvételen nyíltan terrorcselekmények elkövetésére is bátorít – válaszul Donald Trump amerikai elnök decemberi bejelentésére, melyben Jeruzsálemet elismerte Izrael fővárosaként. „Legyen az egy késeléses támadás vagy öngyilkos bombamerénylet, esetleg kődobálás, mindenkinek tennie kell valamit, hogy elérjen üzenetünk azokhoz, akik a szabad Palesztináért harcolnak” – hirdeti a lány, akinek gyilkosságra uszító szavaira az sem ad mentséget, hogy elmondása szerint azért támadt katonákra, mert illegális kerítésmászásért korábban gumilövedékkel lőttek unokatestvérére.

Az elmúlt hetekben Ahed szabadon bocsátásáért Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is demonstrációkat szerveztek nyugati aktivisták – a botrány közepette mégis úgy tűnik, hogy a lány letartóztatása közvetlen környezete számára nem okozott nagy meglepetést. Szülei és más közeli hozzátartozói eddig is részt vettek hasonló akciókban, és Nabi Salehben lévő otthonuk rendszeresen összecsapások helyszínévé vált az elmúlt években. A Ramallahtól közel 30 kilométerre eső palesztin falu közel 500 lakosa heti rendszerességgel tart látványos felvonulásokat, amikről videofelvételeket is közzétesznek az interneten.

Korábbi interjúk során a lány édesapja, Básim Tamimi is nyíltan beszélt arról, hogy szándékosan küldik utcára gyermekeiket, hogy az izraeli hadsereg fegyveresei ellen támadjanak. Szerinte mindezzel a kiskorúak „önbizalmát növelik”, és arra készítik fel őket, hogy „képesek legyenek szembenézni az őket érő problémákkal”. Ahed édesanyja szintén aktívan részt vesz az események irányításában, és ahogy legutóbb is történt, többször ő maga vette kamerára a fegyveresek közé küldött lánya provokatív akcióit – amiért végül őt is bíróság elé állították.

A Tamimi család egy másik női tagjának, Manalnak szintén sikerült a média figyelmének központjába kerülnie a múltban. Nemrég az al-Dzsazírának tartott beszámolójában, kávéfőzés közben mesélt arról, hogy miként készíti fel a szokásos pénteki összecsapásokra gyermekeit egy „palesztin szupermama”. A család otthonában forgatott felvételeken jól látszik, hogy miközben a gyerekek Coca-Cola mellett ebédelnek, az apuka Apple készülékein szerkeszti az összecsapásokról készült fotókat. Ezt követően Manal kamerák előtt tanít egy négy év körüli kislányt arra, hogy akkor sem szabad félnie, ha könnygázt lőnek felé vagy letartóztatják, amikor katonákat próbál felhergelni.

A videókon látható gyerekek nincsenek egyedül, és bár a palesztin faluban tüntetők nem alkotnak kritikus tömeget, mellettük gyakran felbukkannak külföldi újságírók és fotósok is, akik láthatóan azonnal készek az eseményeket megosztani a külvilággal. A Nabi Salehben tartott demonstrációk szinte mindig ugyanúgy zajlanak – az ott állomásozó katonákra, izraeli járművekre köveket dobálnak, majd az asszonyok és gyerekeik közül sokan attól sem riadnak vissza, hogy az állig felfegyverezett katonákra támadjanak. A tömeg mindeközben gyakran különböző dalokat és rigmusokat ismétel. Az egyik felvételen például Ahed kiskorú unokatestvére, Dzsihád Janna is kamerák elé kerül, ahogy a következő sorokat kiabálja angolul: „One, Two, Three, Four, Occupation No More/ Five, Six, Seven, Eight, Israel is a Fascist State” (magyarul: Egy, kettő, három, négy, a megszállásból elég/ Öt, hat hét, nyolc, Izrael egy fasiszta állam).

A „mondókát” skandáló Dzsihád Janna nemcsak az utcákon aktív, hanem a közösségi médiában is állandó beszámolókat tart a tüntetések sikereiről vagy épp kudarcairól. A 11 éves gyermek saját Youtube és Snapchat csatornát működtet, Facebook-oldalát pedig 265 000-nél is többen követik világszerte. Időnként rózsaszín telefonjával tart élő közvetítést arról, ahogy izraeli katonák érkeznek az otthonukba, és szinte tökéletes angolsággal beszél az 1917-es Balfour-nyilatkozat következményeiről egy másik videójában. Sokan gyanítják, hogy a kislánynak szakemberek is segítenek a tartalmak elkészítésében – noha édesanyja beszámolója szerint Dzsihád Janna már hároméves korában önmagától érzett késztetést arra, hogy hasonló üzeneteket osszon meg a világgal.

Sokak szerint Janna Jihad és Ahed Tamimi népszerűségét a nyugati médiában két fő tényező erősíti: egyrészt azonnal szembetűnő fiatalságuk, valamint sikerüknek titka lehet külső megjelenésük is, ami eltér a médiában szereplő palesztinok megszokott jellemvonásaitól. Az izraeli közvélemény egy része úgy véli, hogy a lányok azért is nyerhettek kiemelt figyelmet a sajtóban, mert felismerték: Ahed szőke fürtjei, világos bőre és kék szeme könnyen ismerős érzést kelthetnek az európai és észak-amerikai emberekben. Továbbá nyugati stílusú ruháik is egyértelműen elősegítik, hogy a róluk szóló híreket figyelve bármelyik környezetünkben élő gyermeket a helyükbe képzeljünk.

Az mindenesetre biztos, hogy a két fiatalkorú lány esetéről gyakrabban tesz említést a nyugati média, mint Ahed másik nénikéjéről, aki jelenleg is az FBI körözési listáján szerepel. Ahlam Tamimi nevét 2001-ben ismerte meg a világ, azt követően, hogy szintén fiatalon, 20 éves korában részt vett egy öngyilkos bombamerénylet előkészületeiben. A jeruzsálemi Sbarro étterem ellen végrehajtott terrortámadás során 15 ember – köztük nyolc gyermek – életét vesztette, és 120-nál is többen megsérültek. Amikor egy televíziós interjúban később azt kérdezték tőle, tudja-e, hány gyermeket gyilkoltak meg a támadás során, elégedetten bólogatott és mosolygott a válasz elhangzásakor. Ahlam Tamimit tettéért 10 évig tartották egy izraeli börtönben, majd egy 2011-es fogolycsere során kiszabadult. Azóta több alkalommal is megszólalt a médiában, és számos, angol nyelven is elérhető interjúban fejezte ki sérelmeit azért a bánásmódért, amit fogolyként élt át.

Hozzá hasonlóan Ahed támogatói is rendszerint hangot adnak aggodalmuknak, amiért a tinédzsert szerintük igazságtalanul állították bíróság elé. A lány jövőjét illetően jelenleg több lehetséges forgatókönyv is felmerült: míg az Amnesty International aktivistái elkötelezetten szabadon engedése mellett érvelnek, többek szerint elrettentő ítélet várhat a tinédzserre, akinek sorsáról civil bíróság helyett egy jellemzően jóval szigorúbb körülményeket teremtő katonai ítélőszék fog dönteni.

Avigdor Liebermann, Izrael védelmi minisztere a történtek kapcsán leszögezte: „a katonákat pofozó palesztin lány azt fogja kapni, amit megérdemel”. Továbbá Danny Danon, Izrael ENSZ-küldötte is elutasította a Palesztin Hatóság követeléseit, miután Riyad Mansour nagykövet levélben kérte a nemzetközi fórum beavatkozását az ügyben. Izrael képviselője válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben – több nyugati orgánum támogatásával – a palesztin vezetés Ahed szabadon bocsátásáért harcol, tagjai jelenleg is azoknak a terroristáknak a kitüntetésére készülnek, akik múlt héten egy hatgyermekes zsidó családapát lőttek agyon saját kocsijában.

Olvasson tovább: