hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez volt az év 2017 a világpolitikában

2017. 12. 28.
1. Egyesült Államok Az elmúlt év Amerikában Donald Trump elnökségéről és az ország megosztottságáról szólt. Miközben a januárban beiktatott elnököt a gazdasági szereplők (és a tőzsde), valamint a konzervatív tábor pozitívan, az ország „demokrata” fele negatívan fogadta. A Fehér Házban továbbra is súlyos problémát jelentenek a személyi és ideológiai ellentétek, miközben Trump egy sor frontot nyitott a külpolitikában Jeruzsálemtől Phenjanig. Az alabamai szenátorválasztáson elszenvedett vereség jól jelzi a bizonytalan hátországot, mindemellett az év végén megfogalmazott nemzetvédelmi célkitűzések (radikális iszlám, Irán, orosz–kínai befolyás) fényében a következő esztendő is hatalmas fordulatokat rejthet magában. Főleg, hogy jövőre félidei választásokat is tartanak az országban.

2. Venezuela A Dél-Amerikával kapcsolatos cikkek zöme az elképesztő méreteket öltő venezuelai válságról szólt. Ha Maduro kormánya nem tud megállapodni Wall Street-i és egyéb hitelezőivel, akkor az ország hivatalosan is fizetésképtelen lesz. A jövő évben tartandó választások ennek ellenére kevés meglepetéssel kecsegtetnek, hiszen az államfő a legfontosabb ellenzéki erőt kizárta a versenyből.

3. Németország 2017 egyik legnagyobb vesztese egyértelműen Angela Merkel, aki az idei választáson győzött ugyan, de kormányt már hónapok óta nem tud alakítani, miután a Jamaica-koalíció harmadik tagja, az FDP felállt a tárgyalóasztaltól. Szóba került egy újabb, SPD-vel köten­dő nagykoalíció, de nincs kizárva az sem, hogy pár hónap múlva újabb választást kell kiírni.

4. Nagy-Britannia Miután a júniusi előre hozott választáson Theresa May a várakozásokkal szemben elvesztette stabil többségét, nemcsak az unióval, hanem odahaza is jóval nagyobb meccseket kellett vívnia a Brexit kérdéseiben. A kilépés könnyebbik szakaszán már túl van a szigetország, jövőre jóval nehezebb tárgyalások jönnek az átmeneti egyezményről és a jövőbeni kapcsolatról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!