Kereső toggle

„A konzervatív keresztények leleplezésén dolgozunk”

Interjú Peter Montgomeryvel, a People for the American Way kutatásvezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

– Több mint három évtizede működnek, mit tart a legnagyobb eredménynek, amit elértek?

– Nagy eredmény volt a nyolcvanas években, hogy megakadályoztuk – más koalíciós partnereinkkel együtt – Robert Bork bíró jelölését a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé, aki szélsőséges álláspontot képviselt az alkotmányról. A helyére Anthony Kennedy bíró került, akinek a szavazata 2015-ben eldöntötte a melegházasság elfogadását a Legfelsőbb Bíróságon, ami nagy győzelem volt az LGBT-közösség számára. A jogi eredmények mellett a társadalom formálásában is sikeresek voltunk. Persze, mindig vannak hullámzások, mint most is, de a felmérések azt mutatják, hogy az amerikaiak között drámai fordulat állt be az egyenlő jogok elfogadása tekintetében.

– Kiktől akarják megvédeni a társadalmat? Kiket tekintenek a legveszélyesebbnek?

– Egyértelműen a keresztény jobboldal egyes képviselőinek a megnyilatkozásait tartjuk a legveszélyesebbnek, akik az alkotmányos jogokat az emberek vallásától teszik függővé. Ilyen például Brian Fisher, az American Family Association igazgatója, aki ma rádiós műsorvezető, valamint a Family Research Council több vezetője, akik egy nagyon befolyásos keresztény csoport. A honlapunkon gyűjtjük a melegellenes nyilatkozatokat is, olyanokét akik ellenzik a házassági egyenjogúságot és az LGBT-jogok kiterjesztését.   

– Politikai szempontból hova soroná a szervezetüket?

– Pártoktól függetlenek vagyunk, politikailag progresszívek, ami a jelenlegi amerikai környezetben azt jelenti, hogy nem sok republikánus tisztségviselővel tudunk együttműködni. A céljaink leginkább a progresszív demokraták nézeteivel esnek egybe. Politikai akcióbizottságunk legnagyobbrészt demokratáknak nyújt anyagi támogatást.

– Hogyan dolgoznak, mi a módszerük a leleplezésre?

– Egy kutatócsoportunk folyamatosan hallgatja és nézi a vallásos jobboldal rádió- és televíziós műsorait, ellátogatunk évente több konferenciájukra, szemmel tartjuk a kiadványaikat, és amit nyilvánosan mondanak.

– A kereszténységen kívül mások után is nyomoznak?

– A tevékenységünk fókuszában a konzervatív keresztények állnak, mert ők olyan politikai csoport az Egyesült Államokban, akik nagyon erősek, jól szervezettek és befolyásosak. Ők meghatározzák a politikai rendszerünket, ezért rájuk figyelünk.

– Az Egyesült Államokban sok politikailag befolyásos csoport működik, közülük miért csak az evangéliumi keresztényeket veszik célkeresztbe?

– Két oka van ennek. Egyrészt nem értünk egyet a politikai céljaikkal. Mi olyan szervezet vagyunk, akik a meleg emberek jogi egyenlőségéért küzdünk, ezért ellenezzük a keresztény törekvéseket ezzel szemben. Ugyanígy támogatjuk a nők önrendelkezési jogát az abortuszra, amit  a keresztények elleneznek. Az egyik ok tehát az, hogy politikai ellenfélnek tartjuk őket. A másik pedig, hogy a retorikájuk egy részét veszélyesnek tartjuk a nyilvános közbeszédre, például a muszlimok bírálatát. Ez szerintünk aláássa azt a pluralizmust, ami az amerikai rendszer alapja.

– Nemrég a Pew Research 39 országra kiterjedő kutatása azt mutatta, hogy világméretekben a muszlimok mintegy fele helyesnek tartaná, ha országukban az iszlám törvénykezés, a saría lenne az irányadó jog. Önök viszont egy kiadványukban azt állították, hogy a „lopakodó saría-veszély a szélsőjobb találmánya”. Hogyan értik ezt: nincs is olyan, hogy saría, vagy van, de alkotmányos ennek követelése?   

– Bennünket a saját országunk érdekel, és szerintem az Egyesült Államokban a saría-törvény nem jelent veszélyt az alkotmányra. A keresztény csoportok csak azért beszélnek „saría-veszélyről”, hogy a muszlimellenes bigottságot tüzeljék.

– A honlapjukon a napokban kipellengéreztek egy floridai keresztény rádióst, aki a műsorában elmondta, hogy felháborítónak tartja, amiért a hatóságok engedélyezték egy sátánista csoportnak, hogy Lucifer-imádó rendezvényt tartsanak karácsonykor. Miért ne mondhatá el a véleményét egy keresztény rádiós erről?

– Nem akarjuk eltiltani azokat a nyilvánosságtól, akiket a honlapunkon bírálunk, csak azt jelezzük, hogy nem egészséges, és káros a közbeszédre az, amit mondanak.

– Komolyan „egészségtelennek” tartják, ha egy keresztény műsorvezető szót emel az ellen, hogy sátánisták a karácsonyi ünnepen Lucifer-imádó „antibetlehemmel” provokálnak? Miért gondolják, hogy a sátánizmus bírálata „káros a közbeszédre”?

– Szerintünk ez a bírálat korlátozta mások alkotmányos jogait, ezért veszélyes és káros.

Olvasson tovább: