Kereső toggle

„A konzervatív keresztények leleplezésén dolgozunk”

Interjú Peter Montgomeryvel, a People for the American Way kutatásvezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

– Több mint három évtizede működnek, mit tart a legnagyobb eredménynek, amit elértek?

– Nagy eredmény volt a nyolcvanas években, hogy megakadályoztuk – más koalíciós partnereinkkel együtt – Robert Bork bíró jelölését a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé, aki szélsőséges álláspontot képviselt az alkotmányról. A helyére Anthony Kennedy bíró került, akinek a szavazata 2015-ben eldöntötte a melegházasság elfogadását a Legfelsőbb Bíróságon, ami nagy győzelem volt az LGBT-közösség számára. A jogi eredmények mellett a társadalom formálásában is sikeresek voltunk. Persze, mindig vannak hullámzások, mint most is, de a felmérések azt mutatják, hogy az amerikaiak között drámai fordulat állt be az egyenlő jogok elfogadása tekintetében.

– Kiktől akarják megvédeni a társadalmat? Kiket tekintenek a legveszélyesebbnek?

– Egyértelműen a keresztény jobboldal egyes képviselőinek a megnyilatkozásait tartjuk a legveszélyesebbnek, akik az alkotmányos jogokat az emberek vallásától teszik függővé. Ilyen például Brian Fisher, az American Family Association igazgatója, aki ma rádiós műsorvezető, valamint a Family Research Council több vezetője, akik egy nagyon befolyásos keresztény csoport. A honlapunkon gyűjtjük a melegellenes nyilatkozatokat is, olyanokét akik ellenzik a házassági egyenjogúságot és az LGBT-jogok kiterjesztését.   

– Politikai szempontból hova soroná a szervezetüket?

– Pártoktól függetlenek vagyunk, politikailag progresszívek, ami a jelenlegi amerikai környezetben azt jelenti, hogy nem sok republikánus tisztségviselővel tudunk együttműködni. A céljaink leginkább a progresszív demokraták nézeteivel esnek egybe. Politikai akcióbizottságunk legnagyobbrészt demokratáknak nyújt anyagi támogatást.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: