Kereső toggle

Venezuelai nagykövet: „Túlzásba visszük a demokráciát”

Interjú Raúl José Betancourt Seelanddel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utcákon milliók tüntetnek, miközben már száz fölé tehető az erőszakos cselekmények áldozatainak a száma. A gazdaság romokban, általános a munkanélküliség és az élelmiszerhiány. Az ország budapesti nagykövetével beszélget- tünk a káosz mögött meghúzódó okokról.

Szinte a teljes nemzetközi sajtó Önökről cikkezik és…

– A sajtót gazdasági és a nemzetközi politikai érdekek uralják.

…Venezuelában egészen elképesztő állapotok uralkodnak. Mit gondol, a néhai Chávez (Hugo Chávez, korábbi elnök) büszke lenne a mostani Maduro-elnökségre (Nicolás Maduro, jelenlegi elnök)?

– Maduro folytatta Chávez örökségét, biztos vagyok benne, hogy büszke lenne rá. Amikor megkezdte az elnöki ciklusát, nagyon nehéz helyzetben volt, mivel az egész országnak fájt Chávez halála. Ráadásul a venezuelai ellenzék sem ismerte el a győzelmét, holott 270 ezer szavazattal nyert.

A közvélemény-kutatások azért azt mutatják, hogy Maduro népszerűsége jelentősen csökkent a romokban levő gazdasági helyzet miatt. Az ellenzék szerint csak azért győztek az alkotmányozó nemzetgyűlésről szóló szavazáson, mert elcsalták.

– Maduro egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón találóan azt mondta, hogyha a közvélemény-kutatóknak lehetne hinni, akkor ő most nem ülne az elnöki székben. Az alkotmányozó nemzetgyűléssel kapcsolatos szavazáson több mint 8 millió venezuelai vett részt annak ellenére, hogy az utcákon zavargások voltak és az ellenzékiek megfenyegették őket. A venezuelai választási rendszer megbízható, a szavazógépeket nem lehet átverni, és ott vannak a nemzetközi megfigyelők is.

A nemzetközi közösség majdnem egyöntetűen azt állítja, hogy diktatórikus irányba halad az ország. Mi a véleménye a bírálatokról?

– Már Chávezről is azt mondták, hogy diktatúrát épít, most Madurót támadják. A közösségi oldalakon állandóan szidalmazzák, mégsem történik a kritikusokkal semmi. Más országokban ezért jó eséllyel börtönbe kerül az illető. Úgy gondolom, hogy Venezuelában szinte már túlzásba visszük a demokráciát, szerintem szigorúbbak is lehetnénk.

Nem elég szigorú, ha a karhatalmi erők az utcákon belelőnek a tüntető tömegbe, az ellenzéki vezetőket pedig letartóztatják?

– Szerintem ez nem túl szigorú fellépés. Az ellenzéki tüntetők nagyon erőszakosak voltak, több embert megvertek, az utcákat eltorlaszolták, a közlekedés megbénult. Volt, hogy amiatt gyújtottak fel embereket, mert úgy gondolták, hogy kormánypártiak. Szerintem a nemzetközi sajtó kizárólag az ellenzék pártját fogja.

Ön szerint mi az oka annak, hogy a sajtó ennyire bírálja a venezuelai kormányt?

– Nagyon sok esetben ellenzékiek kezében van a sajtó. Az ellenzéki aktivisták járják az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és a világot, és áldozatnak állítják be magukat. A bolivári forradalom (Hugo Chávez hatalomra kerülésére utal – a szerk.) utáni kormány választás útján került hatalomra és az alkotmány kimondja, egy elnököt többször is újra lehet választani.

Elképesztő tömegek vonulnak hétről hétre az utcákra a kormány ellen tüntetve. Mi az oka Ön szerint, hogy nem sikerült még megdönteni Maduro hatalmát?

– Venezuelában hatévente van elnökválasztás, az ellenzéknek megvan minden joga és lehetősége, hogy induljon a voksokért. Legközelebb 2018 decemberében lesznek választások. Az ellenzéknek csak annyit kellene tenni, hogy alkosson egy programot, amit meghirdet. Most viszont csak annyit követelnek, hogy távozzon a jelenlegi elnök. Chávez ellen is ezzel kampányoltak, most Maduro ellen is. Nem tudom, hogy ezzel lehet-e választást nyerni.

Sorba tartóztatják le az ellenzéki vezetőket. Egy külső szemlélőnek diktatórikus lépésnek tűnik, ha a kormányellenes kulcsfigurák sorra tűnnek el a színről.

– Az egyik leghíresebb eset Leopoldo Lópezhez kötődik (Chacao volt polgármestere – a Szerk.), aki egy nagyon népszerű ellenzéki vezető volt. 2014-ben azonban szervezett egy tüntetést Maduro leváltása érdekében. A zavargások során hergelte az embereket, végül 43 ember halt meg. Mivel volt felelőssége a történtekben, ezért a legfelsőbb bíróság elítélte. Éppen az a főügyész vádolta meg, aki most szembefordult a kormánnyal, Luisa Ortega.

2014 óta is volt ellenzéki vezető, akit eltiltottak a köztisztségviseléstől. Henrique Caprilesszel mi a helyzet? Ő nem uszított senkit erőszakra.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: