Kereső toggle

Okok és felelősök: nyilatkozatvihar a hurrikánok után

Megúszták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pusztító történelmi rekordokat döntött az Irma hurrikán, még mielőtt elérte volna az Egyesült Államok szárazföldi területét. A Franciaország területénél is nagyobb méretű óriás szélvihar kialakulása után másfél napon át 285 km/órás sebességgel tombolt, miközben végigtarolta a karib-tengeri paradicsomi térséget, majd a félsziget legdélibb részét alkotó Florida Keys-szigeteket, miközben többször is irányt váltott. Először úgy tűnt, a hurrikán a keleti partvidéken fekvő Miamit veszi célba, de aztán inkább a nyugati oldal lakói retteghettek. Végül azonban a 3,5 milliós Tampa városa előtt Irma hirtelen megszelídült, és néhány óra alatt 4-es fokozatúról 1-es erősségűre gyengült, így a metropolisz megmenekült. A hurrikán kapcsán sokan sokféle véleményt fogalmaztak meg az okokról, fele-lősökről, de még a vihar spirituális hatásairól is.

Mintha egy katasztrófafilm forgatókönyve pergett volna a szemünk előtt: még tartott az augusztus végi texasi Harvey hurrikán áldozatainak a mentése, amikor szeptember 4-én újabb riasztó hírek jelentek meg az Atlanti-óceán felett kialakult szuperhurrikánról. Egyetlen nap alatt a trópusi vihar ötös fokozatú hurrikánná erősödött, és a nyomvonalából előre jelezhető volt, hogy 4-5 nappal később az Egyesült Államok délkeleti partvidékét is eléri. A vihar gyorsan rekordokat döntött: ez volt a legerősebb Atlanti-óceán felett kialakuló hurrikán, ami a leghosszabb ideig fenntartotta a közel 300 km/órás sebességét. Az Irma olyan erős volt, hogy amikor elérte Antigua és Barbuda szigeteit, a földrengésmérő állomások is érzékelték az átvonulását.

Szeptember 7-én reggel aztán hirtelen a világ összes televíziós csatornáján és híroldalán háttérbe szorult az Irma, miután megjelent a gyorshír egy valós földrengésről. A 8,2-es erősségű rengés a hurrikán által fenyegetett térségtől nem messze, Mexikó nyugati partjainál következett be. A csapás erősebb volt, mint az 1985-ben Mexikóvárost romba döntő földrengés. Most az akkori 45 ezernél sokkal kevesebben, mintegy százan haltak meg, köszönhetően annak, hogy a kataklizma epicentruma 35 kilométer mélyen volt. A katasztrófa híre így egy nap alatt le is került a címlapokról, de ezzel a drámai fordulatoknak még nem volt vége.

A várható pusztítás elől ugyanis százezrek indultak el Florida keleti partjáról nyugati irányba, mert a hurrikán epicentrumának előre jelzett útvonala pontosan Miamit keresztezte. Egy nappal később rá kellett döbbenniük: a várt menekülés helyett félelmetes csapdába kerültek. Az Irma ugyanis irányt váltott és ők éppen oda tartottak, ahol a legnagyobb erővel készült lecsapni. A viharról a hírlap és online címlapok minden rémisztő jelzőt leírtak, „szörnyeteg”, „gyilkos”, „könyörtelen” Irmáról írtak. A legtömörebben a Drudge Report nyitóképe fogalmazott, amelyen a Florida felé tartó hurrikán műholdképe alatt öles betűkkel ennyi állt: IT (magyarul: AZ). Természetesen a konzervatív portál szerkesztője a hétvége kasszasikerére, Stephen King bohóchorrorjára utalt azzal, hogy az igazi szörnyek nem a csatornafedelek alatt, hanem a fejünk felett érkeznek. (Pszichológusokra tartozó feladvány lenne, hogy egy drámai katasztrófával fenyegető hétvégén mozinézők milliói miért választják a rémületmozit?)

Feltűnt a tenger mélye

Az előjelek igazolták az aggodalmakat: az 5-ös erősséggel tomboló Irma pusztítása nyomán a karib-tengeri szigeteken legalább 55-en meghaltak, és az épületek 80-90 százaléka megsemmisült vagy súlyosan károsodott. Az amúgy is súlyos pénzügyi helyzetben lévő Puerto Ricót csődközelbe sodorta a pusztítás. Ráadásul a trópusi szigetek legfontosabb bevételi forrása, a turizmus nemcsak néhány napos veszteséget szenvedett el, hanem az egész szezont vagy még hosszabb időt vesztett, amíg sikerül helyreállítani az elpusztult infrastruktúrát. (A természeti szépségei és kedvező adózási feltételei miatt egyaránt paradicsomi szigetvilágot ért csapás magyar vonatkozású mellékszála, hogy kiderült, egyszerre kilenc honfitársunk is tartózkodott a kicsiny, alig 87 négyzetkilométeres Saint-Martin szigeten, amelyen Hollandia és Franciaország osztozik. A bajba jutott, víz, lakóhely és áramellátás nélkül maradt magyarokért a kormány mentőakciót szervezett a holland külügyminisztérium és az amerikai haditengerészet segítségével.)

Az Irma rombolása tovább folytatódott, miután a hurrikán elérte a Florida Keys nevű szigetcsoportot. A népszerű turistacélpontot is letarolta a vihar, ahol az épületek 80 százaléka károsodott, és hárman meghaltak. Ezután már Florida szárazföldi része, annak is a nyugati partvidéke következett. A Mexikói-öböl melegebb vizei felett újra 4-es fokozatúra erősödő hurrikán olyan hatalmas méretű volt, hogy parttól partig teljesen beborította a „Sunshine State” (Napfényes állam) néven ismert félsziget területét. Még az oldalszelek is olyan erősek voltak, hogy Miamiban több óriásdarut ledöntöttek. A becslések rekordösszegű, 100-150 milliárd dolláros károkat jeleztek előre, miközben a tengerparton igazi apokaliptikus látvány alakult ki. A vihar szívóereje olyan mértékű volt, hogy az óceán az apállyal párosulva több száz méteren át visszahúzódott, és láthatóvá vált a partközeli tengerfenék.

Az igazi veszély Tampát fenyegette, ahol rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendeltek el. Trump elnök ezer tengerészgyalogost vezényelt a part közelébe, hogy a mentésben segíteni tudjanak. A balszerencsés menekültekkel együtt közel négymilliósra duzzadt lakosságú metropolisz szorongva – és imádkozva – várta a vihart, amikor alig 12 órával azelőtt, hogy a városhoz ért volna, az Irma hirtelen gyengülni kezdett, és 4-es fokozatúról 1-es erősségűre mérséklődött, a szél sebessége pedig a pusztító erejű 220 km/óráról

a felére csökkent. Minden előzetes várakozást cáfolva az Irma úgy vonult át Tampán, hogy a városban nem követelt áldozatot, és súlyos áradást sem okozott. Természetesen az államot a vihar következtében fellépő áramkimaradások és felfordulás miatt így is komoly veszteség érte, de ez szerencsére messze elmaradt az előzetesen becsült károktól. A hurrikánszezonnak azonban nincs vége, október végéig számítani lehet újabb megpróbáltatásokra a térségben.

Ferenc pápa, Trump és a vihar

Már a Harvey hurrikánt is komoly médiavihar kísérte, mint arról lapunkban is beszámoltunk. (Gyűlölet-hurrikán. Hetek, 2017. szeptember 8.) A célpont ezúttal – ki más, mint – Donald Trump volt, akit név nélkül ugyan, de élesen bírált Ferenc pápa. A katolikus egyházfőnek veszélyt nem, de kényelmetlenséget okozott az Irma hurrikán, mert kolumbiai repülőútja eredetileg épp a viharzónán vezetett volna át, így kité-rőre kényszerült.

A pápa hazafelé a repülőgépen egy kérdésre kijelentette, hogy a klímaváltozást tagadó politikusoknak a történelem ítélőszéke elé kell majd állni. „A tudósok azt állítják, hogy az óceánok felmelegedése felerő-síti ezeket az időszakos viharokat és hurrikánokat. Ez fölveti a politikai vezetők erkölcsi felelősségét, akik nem hajlandók együttműködni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszaszorításában, mivel tagadják, hogy a klímaváltozás az ember műve volna. A pápa ezzel kapcsolatban leszögezte: a tudósok világosan beszélnek. Mindenkinek megvan a maga felelőssége, a politikusoknak is, amikor döntéseket hoznak. Komoly dologról van szó, amivel nem szabad tréfálni, nem légből kapott véleményekről van szó. A történelem majd elbírálja a döntéseiket” – mondta a társadalmi kérdésekben markánsan a globalista-liberális álláspontot valló pápa. (Protestáns egyházi vezetők véleményét lásd a következő oldalon.)

Mások egyértelműbben fogalmaztak: „Kérünk Irma, Allah nevében pusztítsd el Donald Trump országát, és szórd szét az iszlám ellenségeit!” – üzente az egyik ISIS-hez közeli Facebook-portál. Nem csak az Iszlám Állam dzsihadistái drukkoltak a hurrikánnak, alt-left anarchisták is üzenetet küldtek: „Irma hurrikán, küldjük Trump floridai lakcímének pontos koordinátáit!”. Az üzenet mellett ott voltak Donald Trump Mar-a-Lago-i rezidenciájának a GPS-koordinátái.

A vihar végül Trumpot is megkímélte, épen maradt a floridai „téli palota”, és ismét a határozottan cselekvő elnök szerepében tudott feltűnni. Most megúszta, de bizton számíthat rá, hogy a következő hurrikánnál ismét előveszik, mint felelőst. Reméljük, minél később kerül erre sor.

Olvasson tovább: