Kereső toggle

Mit üzen Isten a viharokkal?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A viharok mindig is kérdések felvetésére sarkallták az embereket, akik gyakran spirituális erőket sejtettek a szélvész, villámok és a zuhogó eső mögött. Nem kivételek ez alól a trópusi viharok vagy hurrikánok sem. Ez utóbbi név eredete is spirituális: a „hurrikán” szó a karibi indiánok gonosz istenének a neve (Hurican) volt, és a maják is így hívták (Huracan) azt az istenüket, aki viharral és áradással pusztította az embereket.

A viharokra amerikai keresztény lelkészek és teológusok is reagáltak, miután sokan felvetették, lehet-e Istennek valamilyen üzenete az egymást érő csapásokkal, amelyek Amerikát fenyegetik? (Természetesen nemcsak szellemi segítséget igyekeztek nyújtani az embereknek, hanem nagyon gyakorlati módon is segítettek: a Harvey és az Irma hurrikánok után az összes szétosztott civil adomány 70-80 százaléka keresztény segélyszervezetektől származott.) Következzen néhány keresztény vezető válasza erre a kérdésre:

Kirk Franklin 12-szeres Grammy-díjas gospelénekes: „Ez több mint puszta statisztikai egybeesés, egy természeti anomália vagy a „Természet Anya rossz hangulata.” Szeretném a figyelmet felhívni a Jób könyve 37:8–12 versszakokra: „Rejtekéből előjön a vihar és az északi szelektől a fagy. Isten lehellete által támad a jég, és szorul össze a víznek szélessége. Majd nedvességgel öntözi meg a felleget, s áttöri a borulatot az ő villáma. És az körös-körül forog az ő vezetése alatt, hogy mindazt megtegyék, amit parancsolt nékik, a föld kerekségének színén. Vagy ostorul, ha földjének úgy kell, vagy áldásul juttatja azt.” A hurrikánokkal Isten az elképesztő erejét demonstrálja – soha sem ok nélkül. Amikor Isten ilyen időjárást küld ránk, azt szeretné, ha mi alázattal, csodálattal és megtéréssel reagálnánk. Isten a szelek és hullámok Ura. Ő adja az életet, a leheletet és minden mást is nekünk. Ő ad nekünk békét és biztonságot a viharban!

Max Lucado, texasi bestseller szerző és prédikátor: „Hogyan történhetett meg ez? Miként reagáljunk erre? Hol van ilyenkor Isten? A Bibliában választ találnunk ezekre a kérdésekre! Jézus azt mondta, hogy »lesznek jelek a napban, holdban és csillagokban, és a Földön a nemzetek szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog.« (Lukács evangéliuma 21:25) A természeti katasztrófák Istent nem érik meglepetésként. Az egyre növekedő számú természeti csapás a szülési fájdalmakhoz hasonló – jelzik, hogy nemsokára meg fog születni egy kisbaba. Mi, keresztények, bár nem tudjuk pontosan, mikor tér vissza Krisztus a Földre, de hisszük, hogy »meglátják az Embernek Fiát eljönni a felhőben, hatalommal és dicsőséggel. Mikor pedig ezek (természeti katasztrófák) kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket, mert elközelget a ti váltságtok.« (Lukács evangéliuma 21:27–28)

Franklin Graham baptista lelkész (képünkön): „Erdőtüzek pusztítanak az ország nyugati partvidékén. Vad hurrikánok egymást követően csapnak le Floridára, pusztítást hagyva maguk után. A héten egy 8.1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó déli területeit. Még egy ritkán látható napfogyatkozásnak is a szemtanúi lehettünk… (Ezután Graham szintén a feljebb idézett Lukács 21:25-re hívta fel a figyelmet – a szerk.) A Máté evangéliuma 24:7 így fogalmaz: »Mert nemzet támad nemzet ellen és ország ország ellen, és lesznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé.« Mindezek részei a bibliai jeleknek, amelyek megelőzik Jézus Krisztus visszajövetelét. Nem tudjuk a napot és az órát, ezt még az Isten Fia sem tudja, de mindez egy figyelmeztetés mindannyiunk számára: meg kell térnünk, megvallani a bűneinket, és kérnünk kell Istent, hogy bocsásson meg nekünk!

Perry Stone pünkösdi evangelista: „Hát nem elképesztő?! Augusztus 21 – Elul hónap elseje és a megtérésről szóló zsidó ünnepek időszakának a kezdete óta – mintha az eget és a Földet megrázkódtatás érte volna. Százszázalékosan meg vagyok győződve arról, hogy ezek az események már azoknak a „szülési fájdalmaknak” kategóriájába tartoznak, amelyekre Krisztus a Máté 24-ben utal. Az óceánok felett létrejövő hurrikánok pedig a Lukács 21-ben olvasható

„a tenger és a hab zúgni fog” beteljesedései. Egy soron következő jelzés azok a „tűz és füstoszlopok” lesznek – a vulkanikus aktivitás, amelyről Jóel próféta beszél, mint olyan jelről, amely megelőzi „az Úr nagy és rettenetes napjának az eljövetelét.”

Olvasson tovább: