Kereső toggle

Jövedelmező vendégszeretet

A menekültiparral orvosolja problémáit az amerikai katolikus egyház?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Az Egyesült Államok határára tartó közép-amerikai migránsok Mexikóban.

Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia (USCCB) hivatalos álláspontja a tömeges bevándorlás támogatása. Miközben az egyház számos segélyszervezete kifejezetten az érkezők letelepítésére „szakosodott”, az aggódó híveket nagyszabású kampánnyal igyekeznek megnyerni a hasonló programoknak. Sokan úgy látják, a karitatív tevékenység mögött nem puszta felebaráti szeretet áll.

Az amerikai katolikus egyház vezetői elítélték Donald Trump közelmúltbeli döntését az Obama-kormány által elindított (a mintegy 800 ezer, kiskorúként az országba érkezett illegális bevándorló maradását és munkavállalását lehetővé tevő) DACA-program megszüntetéséről. Steve Bannon, az elnök korábbi tanácsadója, a Breitbart főszerkesztője egy, a CBS hírtelevíziónak adott interjúban kertelés nélkül úgy fogalmazott, hogy az egyház „nem képes megoldani belső problémáit, ezért szüksége van a jog nélkül itt tartózkodó idegenekre, hogy megtöltse a templomok padsorait”. Az amúgy katolikus hitű újságíró hozzátette, hogy a korlátlan migráció támogatásához anyagi érdekük is fűződik. „Doktrinális kérdésekben elismerem a pápa, a katolikus püspökök és bíborosok tekintélyét. De itt nem dogmákról van szó. Itt a nemzeti szuverenitásról van szó, és ebben a tekintetben ők is ugyanolyan emberek, akiknek megvan a maguk véleménye” – magyarázta Bannon.

Jótékonyságbiznisz

Ha „követjük a pénz útját”, hamar kiderül, hogy az 1980-ban indult, úgynevezett Refugee Resettlement Program (menekültek letelepítését célzó program) valóban virágzó üzletnek számít. A programot felügyelő szervezet honlapja szerint a hivatalosan nonprofitnak számító, főként katolikus jótékonysági intézmények a szövetségi kormánnyal szerződésben állva vesznek részt a projektekben, ami jelentős bevételt jelent számukra. A Külügyminisztérium például évente több mint egymilliárd dollárt folyósít összesen kilenc szervezetnek az ENSZ által „átvilágított” migránsok elhelyezésére. A szövetségi kormány még ennél is több támogatást folyósít.

A program annyira jövedelmező, hogy egyes városokban a katolikus egyház jótékonysági szervezetei a hagyományos karitatív tevékenységekről szinte teljesen erre a területre álltak át, és gyakorlatilag a kormány „alvállalkozóiként” működnek. A Catholic Charities USA például egy 3,8 milliárd dolláros költségvetésű, legalább 65 ezer alkalmazottat foglalkoztató „nagyvállalattá” nőtte ki magát. Bevételének több mint a felét a kormány folyósítja. Ezek az eredetileg független keresztény jótékonysági intézmények ma már nagymértékben a szövetségi finanszírozásra támaszkodnak.

A látványos jótékonykodás mellett nem elhallgatható a program nemzetbiztonsági kockázata sem. Számos – például a belbiztonsági minisztérium és az FBI által készített – jelentés tanúsítja, hogy az átvilágítási eljárás rendszerint névleges, sok forrásországban nem létezik az ellenőrzéshez nélkülözhetetlen nyilvántartás. Érdekes adat, hogy 2015-ben a Szíriából származó menedékkérők 13 százaléka mondta azt, hogy „pozitív a véleménye” az Iszlám Államról.

A nemzetbiztonsági megfontolások azonban eltörpülnek a hatalmas összegek mellett. Ahelyett, hogy – írja a Breitbart – az érintett jótékonysági szervezetek újragondolnák letelepítési programjaikat a szíriai menekültekkel kapcsolatos aggodalmak fényében, 2015-ben nagy volumenű kampányt indítottak azoknak a híveknek a meggyőzésére, akik a három vezető közvélemény-kutató szerint is ellenzik a Szíriából érkező migránsok befogadását (lásd keretes írásunkat).

Steve Bannon élesen kritizálta az amerikai katolikus egyházat.
A taglétszámnövelés új módja

Ugyancsak Bannon interjúja világított rá, hogy a katolikus egyház nem tud megbirkózni a hívek egyre nagyobb arányú elvesztésével. A hagyományosan katolikus Mexikó és Latin-Amerika felőli migráció valóban égetően szükséges taglétszámnövekedést jelentett.

A Pew Research Center 2015-ben 51 millió körül állapította meg a katolikusok számát Amerikában, ami 3 millióval alacsonyabb szám, mint 2007-ben volt. Egy friss minisztériumi jelentés szerint az elmúlt öt évben közel 790 ezer illegálisan érkezett fiatal kapott munkavállalási engedélyt és kitoloncolás alóli mentességet. Több tanulmány is megerősíti, hogy a katolikus egyház – amellett, hogy összlakosságon belüli taglétszámának csökkenésével néz szembe – etnikai szempontból látványos átalakuláson megy keresztül. A Pew Reasearch már 2014-ben jelezte, hogy „a katolikusok jelentős hányadát ma a bevándorlók adják, akik közül sokan spanyol ajkúak”. A katolikus felnőttek 27 százaléka külföldön (többnyire Latin-Amerikában) született, miközben a teljes lakosság körében ugyanez az arány 15 százalék.

A Public Religion Research Institute (PRRI) szeptemberi jelentése hasonló adatokat és következtetéseket tartalmaz. Mint írják, 25 évvel ezelőtt a katolikusok 87 százaléka fehér és nem spanyol ajkú volt, miközben ma 55 százalékról mondható el mindez. Ezeknek a változásoknak a jövőbeni irányát jelzi, hogy a 30 év alatti fehér, nem hispán katolikusok aránya 36 százalék a Latin-Amerikából érkezettek 52 százalékával szemben. A 65 év fölöttiek között pedig éppen fordított a helyzet: 76 százalékuk fehér, és mindössze 17 százalék spanyol-amerikai.

Mit mond a Biblia?

Timothy M. Dolan bíboros, New York érseke egy katolikus rádióműsorban sértőnek és nevetségesnek nevezte Bannon szavait, a Bibliára hivatkozva igyekezett alátámasztani az egyházi álláspontot. „Ami azt illeti, lehet, hogy [Bannonnak] igaza van. Ez nem katolikus doktrinális kérdés, mert magából a Bibliából vezethető le. (…) A Biblia rendkívül világos a tekintetben, hogy a bevándorlókkal tisztelettel és méltósággal kell bánni. (…) Egyértelmű az Ószövetségből, zsidó szomszédaimat látva nap mint nap eszembe jut” – fejtette ki.

Más keresztény vezetők azonban vitatják Dolan bíboros érvelését. „Megfontoltság szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk a nemzet túléléséhez nélkülözhetetlen egyensúlyt az irgalmasság és igazságosság között” – írják az Evangelicals for Biblical Immigration nevű mozgalom képviselői Trump elnökhöz intézett levelükben. Felhívják a figyelmet, hogy a Szentírást a maga egészében kell vizsgálni, ahelyett, hogy szelektíven kiragadott részekkel próbálnák meg igazolni a nyitott határok politikáját. „Úgy látjuk – folytatják –, hogy a Biblia nem tanácsolja a határok megnyitását, sokkal inkább a bölcs vendégszeretetet. Szívesen kell fogadnunk a legálisan érkező idegent, aki, mint a megtérő, áldást jelent (például Ruth és Ráháb). Nehémiás viszont falat épített, hogy a városlakókat megvédje a veszélytől. Ézsaiás könyvének első részében Isten elítéli a határok és az adott kultúra lerombolását.” Álláspontjuk szerint nem helyes az illegális bevándorlókat azokkal a családokkal szemben előnyben részesíteni, akik „generációk óta szolgálják a nemzetet”, sem azokkal szemben, akik jogszerűen szerezték meg az állampolgárságot. Az evangéliumi vezetők hangsúlyozták az alkotmány védelmének fontosságát is.

Egyeztetés alatt

Amikor a hónap elején a Fehér Ház döntést hozott, hogy megszünteti a Barack Obama nevéhez fűződő DACA-programot, tulajdonképpen visszautalta az alkotmányosan jogosult testület, azaz a kongresszus hatáskörébe. Donald Trump egyúttal párbeszédet kezdeményezett a demokratákkal. A közeledés nem aratott osztatlan sikert, különösen, miután egy fehér házi munkavacsorát követően Chuck Schumer szenátusi és Nancy Pelosi kongresszusi frakcióvezető „megállapodásról” beszélt, melynek nem része a mexikói határnál építendő fal. Az elnök Twitter-üzenetekben tagadta, hogy bármilyen végleges megegyezés született volna.

A demokrata politikusok később közös nyilatkozatban pontosították, hogy „az elnök támogatni fogja a DACA nyújtotta biztosítékok törvénybe foglalását”, de a határvédelemre vonatkozó részletekkel kapcsolatban még közelíteni kell az álláspontokat. A Fehér Ház cáfolta, hogy szó lenne arról, hogy a DACA kedvezményezettjei amnesztiát vagy állampolgárságot kapnának. „Arra keresünk megoldást, hogy az emberek itt maradhassanak” – mondta az elnök.

Olvasson tovább: