hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika véget nem érő háborúja
Trump is folytatja a megnyerhetetlen afganisztáni kalandot

2017. 08. 31.
Az Egyesült Államok folytatja 16 éve tartó afganisztáni háborúját, de mostantól a győzelem nélküli háborúskodás és a nemzetépítés helyett az afganisztáni tálibok kiirtására koncentrál majd – közölte Donald Trump elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mondott beszédében. Az új afganisztáni stratégiával szövetséges erőket kíván kovácsolni a környező Pakisztánból és Indiából, és a NATO-tagállamok­ra is nagyobb nyomást gyakorol majd.

Trump beszéde fordulatot jelent a tavalyi kampányban a demokráciaexporttal, azaz a véget nem érő háborúkkal történő szakítást ígérő elnök politikájában. Bár mostani kijelentése szerint Trump szakít azzal a gyakorlattal, amely demokratikusnak hazudja a 2001 után amerikai támogatással felállt afganisztáni rezsimet (ez lenne a nemzetépítés politikája), és a háborút kizárólag a tálibok és az Iszlám Állam terroristáinak likvidálására akarja koncentrálni.

Hét évvel több, mint Vietnam volt

Az Egyesült Államok egy megnyerhetetlen háborúba bonyolódott egy koldusszegény országban; az amerikaiak már most hét évvel többet töltöttek Afganisztánban, mint annak idején Vietnamban, és szintén hét évvel többet, mint a Szovjetunió a maga vesztes afganisztáni háborújában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!