Kereső toggle

A sokat szenvedett kurdok függetlenedési törekvései

Nemzet születik?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Történelmi pillanat – megtartották a függetlenségükről szóló vitatott népszavazást az Irakban élő kurdok. A voksolást Irak mellett, a saját kurd kisebbséggel rendelkező Törökország és Irán ellenezte a leghevesebben, de a nyugati országok többsége sem támogatta. Helyszíni beszámolók szerint a színfalak mögött azonban a legtöbb ország elfogadta azt a tényt, hogy a független kurd állam létrejön. Az viszont biztos, hogy az önállósodás hosszú és lassú folyamat lesz.

„100 éve várunk erre a pillanatra” – mondta sok kurd, amikor a szavazóurnák elé járult a héten az Irakhoz tartozó kurdisztáni térségben. A voksolás a függetlenedésről szólt, igaz az eredmény nem kötelező érvényű, vagyis a régió nem lesz automatikusan önálló állam. Ennek ellenére a helyiek számára óriási jelentőséggel bírt a referendum, ezt tükrözi a magas részvételi arány is. Novák András, az ATV helyszíni tudósítója a Heteknek arról számolt be, hogy rendkívül örömteli hangulatban zajlott a voksolás, sokan képesek voltak órákat is sorban állni, hogy leadhassák a szavazatukat. A kurd fővárosban, Erbílben még ünnepségeket is tartottak, amikor a szavazóhelyiségeket bezárták.

Évszázados küzdelem

A kurdok a negyedik legnagyobb etnikai csoport a Közel-Keleten, önálló államra azonban sosem tudtak szert tenni. Az első világháború után úgy tűnt, van remény: a győztes antant hatalmak felosztották az Oszmán Birodalmat, az 1920-as Sèvres-i békeszerződésben a kurdoknak autonóm területet adtak Moszultól északra azzal az ígérettel, hogy egy éven belül elszakadhatnak az anyaországtól, Iraktól. Három évvel később azonban a Lausanne-i szerződéssel szertefoszlott a függetlenedési álom. A szerződés megrajzolta a modern Törökország határait, a kurd államról pedig nem tett említést. A térségben élő közel 30 millió kurd főként négy országba került kisebbségként: Irakba, Iránba, Törökországba és Szíriába, ahol üldöztetések között és elnyomásban élt.

A kurdok már több mint száz éve küzdenek egy független államért.
Iraknak körülbelül 20 százalékát teszi ki a kurd térség, amely az elmúlt években tovább nőtt. Az Iszlám Állam és a síita milíciák elől ugyanis sokan a kurdoknál találtak biztonságos menedéket. A kurd fegyveres erők ráadásul oroszlánrészt vállaltak a dzsihadista csoport elleni küzdelemben, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a terroristák jelentősen visszaszorultak.

Ide kattintva egy 3 perc alatt kitölthető online kérdőívvel Ön is részt vehet a Hetek megújulásában!

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: