Kereső toggle

„Az EU-nak nagyobb szüksége van kereskedelmi szempontból Nagy-Britanniára, mint fordítva”

Interjú Iain Lindsay budapesti brit nagykövettel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A skót származású diplomata szerint Nagy-Britannia a bevándorlók országa, és erre a történelmi örökségére ma is büszke. Ennek ellenére most már visszavenné az irányítást Brüsszeltől, és korlátozná az érkezők számát. A nagykövet szerint a bevándorlást, a terrorizmust és az iszlámot hiba összemosni, no-go övezetek pedig nincsenek. A Hetek interjúja.

– Az elmúlt hónapokban több terrortámadás is történt Londonban és más brit nagyvárosokban. Van, amikor egyszerű konyhai késekkel, máskor teherautóval hajtanak a merénylők a tömegbe. Hogyan tud a titkosszolgálat megbirkózni a terrorizmus ezen új formájával, a magányos farkasokkal?

– Az ilyen szörnyű támadások nem csak Nagy-Britanniára jellemzőek, történt hasonló Nizzában és Berlinben is. Szerintem a biztonsági intézkedéseken túl kulcsfontosságú, hogy megnyerjünk embereket azokból a közösségekből, ahonnan ezek a „magányos farkasok” kikerülnek. Ha jó az együttműködés a szülőkkel, iskolákkal és közösségi vezetőkkel, akkor időben tudnak jelezni, ha valami gyanúsat tapasztalnak…

– Sokszor azért a környezet sem észlel semmit. Gyakran olvasni olyat: nem gondolták róla, hogy ilyet tesz, hogy jó tanuló volt, mintagyerek…

– Több esetben viszont kiderült, hogy voltak olyanok, akik aggasztó jeleket észleltek, csak senkinek sem mondták el. Szerintem azt kell elérni, hogy időben értesüljünk az ilyen félelmekről. A hatékonyan működő hírszerzésen túl arra is szükség van, hogy a problémák gyökerét is kezeljük olyan helyeken, mint például Szíria vagy Irak, ahol az ISIS az iszlám korrupt formáját propagálja. Ezek a szervezetek félelmet és feszültséget akarnak kelteni a társadalomban, de ezt nem szabad hagynunk nekik.

– Mi a helyzet a radikális imámokkal? Mindamellett, hogy sok muszlim vezető ellenzi a terrorizmust, vannak szónokok, akik kifejezetten az erőszakra buzdítanak.

– Az ilyen vallási tanítókat a helyükön kezeljük. Több radikális imámot már börtönbe zártunk. Keményen fellépünk ellenük. Azt viszont nem állíthatjuk, hogy ilyen események nem történhetnek meg ismét. Annyit tehetünk, hogy csökkentjük a kockázatot. Úgy gondolom, ma már sokkal jobb a helyzet, mint korábban.

– Hogyan tudná biztosítani a magyar turistákat arról, hogy biztonságos nyugat-európai városokba utazni? Sokan aggódnak a terrorveszély miatt.

– Ha csak a statisztikát nézzük, akkor kijelenthetjük: autóba ülni sokkal veszélyesebb. Sokkal többen halnak meg közlekedési balesetben, mint terrortámadásban. Nyilvánvalóan ezek az események sokkolóak, szörnyűek és váratlanok, de a valóság azt mutatja, hogy ezek ellenére is tömegek utaznak Párizsba vagy Londonba. Szomorú, amikor ilyen merényletek történnek, de az élet megy tovább. Sőt, mennie is kell tovább a normális medrében. Mert ha nem így teszünk, akkor a terroristák nyernek.

– Erre sok bevándorlásellenes kritikus úgy reagál, hogy ha semmin sem változtatunk, akkor a terrortámadások ugyanúgy fognak folytatódni.

– Ez egy általános tévedése azoknak, akik nem multikulturális országból származnak. Ők azt gondolják, hogy a terrorizmus és a bevándorlás kapcsolódik valahogyan egymáshoz. Ha viszont megvizsgáljuk az elmúlt tíz év támadásait Nagy-Britanniában, kiderül, hogy nem migránsok követték el azokat. A merénylők többsége már az országban született, sokan radikális iszlám nézeteket vallanak.

– Ön szerint akkor a terrorizmus és az iszlám sem függ össze?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: