Kereső toggle

Apokalipszis holnap?

Észak-Korea a pattanásig feszíti a húrt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fokozódik a háborús retorika Észak-Korea és az Egyesült Államok között, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elfogadta a diktatúra elleni gazdasági szankciókat. Az interkontinentális hordozók már közvetlen veszélyt jelentenek Amerikára, Donald Trump pedig kijelentette, hogy a jövőben „tűzzel és haraggal” válaszol Kim Dzsong Un további fenyegetéseire.

Azt követően, hogy tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, Észak-Korea a Függetlenség Napján újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált: július 4-én fellőtt egy olyan rakétát, amely a röppályájától függetlenül interkontinentális ballisztikus lövedéknek minősül. A katonai szakértők szerint a július 4-ei rakétakísérlet újabb mérföldkő volt a fegyverkezési program során, mivel az egy hoszszabb pályán könnyedén elérhette volna Japánt, de akár Alaszkát is. Az pedig különösen aggasztó, hogy Észak-Korea tulajdonképpen képes a vélt vagy valós atomtölteteit akár az Egyesült Államokig eljuttatni. Az elemzők szerint a koreai diktatúra rakétaprogramja az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

„Szignifikáns, és a vártnál sokkal gyorsabb fejlődést figyelhettünk meg. Elért eredményeik folyamatosan meghaladják a becsléseinket” – nyilatkozta a The Washington Postnak Victor Cha, aki George W. Bush alatt volt a Nemzetbiztonsági Tanács ázsiai ügyekért felelős igazgatója. Szakértők megegyeznek abban, hogy a Hwasong–14 már korántsem egy régi szovjet alkatrészekből összetákolt rakéta, hanem igazi, saját fejlesztés, amelyből látszik, hogy sikerült számos korábbi technikai problémát megoldaniuk. Három héttel később a The Washington Post közzétette a DIA (Defense Intelligence Agency) által készített egyik anyag kulcsinformációit. Ezek szerint Észak-Korea akár már a jövő évben olyan interkontinentális ballisztikus hordozókkal fog rendelkezni, amelyekkel könnyedén elérheti Észak-Amerikát. Pár nappal később a DIA sejtése beigazolódott. Kim Dzsong Un diktatúrája egy újabb Hwasong–14 típusú rakétát lőtt ki, ami tíz perccel hosszabban repült, mint a korábbi lövedék. A röppályából visszaszámolva az derült ki, hogy a „megfelelő” pályán repülve akár tízezer kilométeres távolságban lévő célpontokat is képes lett volna elérni. Érthető tehát, hogy Amerika újabb szankciók bevezetését kezdeményezte az ENSZ-ben. Az új intézkedések a vas, a szén, a tenger gyümölcsei exportját lehetetlenítik el, és Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete szerint évi mintegy egymilliárd dolláros bevételkiesést fognak okozni, ami az éves exportbevétel harmadát jelenti.

Tűz és harag

Jim Mattis védelmi miniszter és Donald Trump elnök. Kemény fellépést ígérnek.
A szankciók bevezetését követően a kommunista diktatúra a szokásos hangvételű közleményekben reagált az „imperialista fenyegetésre”. Észak-Korea bécsi nagykövetsége a Hetek szerkesztőségét is megkereste azzal az írással, amely szerint az ENSZ BT határozata az Egyesült Államok „ördögi kísérlete, hogy elszigetelje és megfojtsa a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot”. A közlemény szerint az országnak joga van megvédeni magát az USA által jelentett 50 éve fennálló nukleáris fenyegetettségtől, így ahhoz is, hogy ilyen jellegű fegyverekkel rendelkezzen. A lapunknak elküldött üzenetben leszögezték, a KNDK mindent összegyűjtött már az atomprogram folytatásához, amit még a legkeményebb szankciók sem tudnak ellehetetleníteni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: