hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háborús hisztéria az Arab-félszigeten

2017. 06. 08.
Éppen azokban a hetekben, amikor a kurd vezetésű haderő már az Iszlám Állam „fő­városát”, Rakkát fenyegeti bekerítéssel Szíriában, a terrorszervezet pedig Nagy-Britanniától Ausztrálián át Iránig igyekszik bosszút állni az emberiségen a harctéri vereségekért, váratlanul rendkívül éles konfliktus robbant ki az Arab-félsziget szunnita monarchiái, elsősorban Szaúd-Arábia és Katar között.  A dzsihádista terrorszervezetekkel évtizedek óta bensőséges kapcsolatot ápoló Rijád terrorszervezetek támogatásával vádolta meg szomszédját – de vajon mi állhat a konfliktus hátterében?

Donald Trump alig néhány hete, első hivatalos külföldi útján járt az Arab-félszigeten. Az amerikai elnök Rijádban 55 muszlim ország vezetőinek ajánlott szövetséget a terrorizmus ellen. „Az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja feléjük az együttműködés és bizalom szellemében. Nem azért jöttem, hogy kioktassak másokat, megmondjam nekik, hogyan éljenek, mit csináljanak, miként imádkozzanak. Ehelyett szövetséget ajánlunk. A Közel-Kelet népeinek kell eldönteniük, hogy miféle jövőt akarnak maguknak, az országaiknak, a családjuknak és a gyermekeiknek” – jelentette ki. Az elnök „a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk” harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet. Szerinte a „radikalizálódás” elleni harcban a muzulmán többségű országoknak kell az élen állniuk, amelyek leginkább megszenvedik a fanatikus erőszakot. „Űzzétek el őket az imahelyeitekről! Kergessétek ki őket a közösségeitekből! Űzzétek el őket a szent földetekről, és űzzétek el őket a Földről! – szólította fel őket. – A terrorizmus elterjedt a világon. A békéhez vezető ösvény éppen itt kezdődik, az ősi földön, ezen a megszentelt földön” – mondta. (Lásd: Trump Rijádban, Hetek 2017. május 26.)

Trump szavait együtt hallgatták az öbölállamok államfői, köztük Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni katari emír is. Az amerikai elnök terveiben kulcsszerepet játszhatott az öbölmenti olajmonarchiákat tömörítő Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) – de nem csupán Trump tekintett potenciális Irán elleni szövetségesként a GCC-re. Lieberman izraeli hadügyminiszter idén februárban, a müncheni biztonságpolitikai csúcson arról beszélt a HVG beszámolója szerint, hogy „a legfontosabb hír 2017-ben, hogy a mérsékelt arab államok felfedezték, hogy nem Izrael a legnagyobb ellenség, hanem Irán”, ezért szerinte nem zsidó–muszlim vagy izraeli–arab ellentétről, hanem „mérsékeltek” és „szélsőségesek” közötti küzdelemről érdemes beszélni a Közel-Kelet esetében.  Lieberman világképében tehát Irán és szövetségesei töltik be a szélsőséges, Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein, Egyiptom és az Arab Emírségek pedig a „mérsékelt” iszlám országok szerepét.

Ehhez képest a múlt héten a fenti felsorolásban „mérsékeltnek” nevezett muszlim országok között gyakorlatilag háborús konfliktus alakult ki, miután a katari hírügynökség oldalára felkerült Tamim ibn Hamad emír egyik állítólagos beszédének leirata, amelyben az uralkodó – öbölmenti olajdespotához képest mindenképpen – szokatlan kijelentéseket tett. Egyszerre (!) szorgalmazta az arab államok Izraelhez és Iránhoz fűződő kapcsolatainak rendezését, miközben szkepszisét fejezte ki Donald Trump elnök politikai jövőjével kapcsolatban. Hogy ki állhatott a katariak által vélelmezett hekkertámadás mögött, nem tudni – a CNN állítólagos amerikai hírszerzési források alapján azonnal Oroszországra próbálta tolni ennek az incidensnek a felelősségét is, ami akár igaz is lehet, bár tény: a CNN-nek és a CNN amerikai hírszerzési forrásainak mostanában gyakorlatilag mindenről Oroszország jut az eszébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!