Kereső toggle

A nagy CNN-bukta

Amikor a politikai bigottság a profikat is felőrli

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nehéz heteken van túl a hírmédia hajdani műfajteremtő zászlóshajója, a CNN. Büszkeségük, a tényfeltáró újságírással foglalkozó szerkesztőség vezetője, valamint két neves munkatársa volt kénytelen távozni, miután alaptalannak bizonyult a cikk, amelyben Trump elnök egyik vezető munkatársa és egy orosz befektetési alap közötti kapcsolatról és az emiatt indított szenátusi vizsgálatról tudósítottak. A történet látszólag tökéletesen alátámasztotta a közismert gyanút, miszerint a Fehér Ház ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyinhoz és a Kreml ügynökeihez. Egy probléma volt: a CNN nem tudta állítását egyetlen forrással sem alátámasztani. A sztori bukása bearanyozta Trump napját.

„Wow, a CNN-nek vissza kellett vonnia az egyik nagy »Oroszország-sztoriját«, és 3 alkalmazottjának le kellett mondania. Mi a helyzet a többi kamu hírrel, amit terjesztenek? ÁLHÍREK [FAKE NEWS]!” – tweetelte diadalittasan Trump, majd egy újabb 140 karakteres üzenetben hozzátette: „A Fake News CNN nagy vezetőségi átalakításokra készül, most, hogy lebuktak, miután hamisan tolták a kamu orosz sztorijaikat. Zuhan a nézettség!”

A CNN a fenti kaján Trump-üzenetből csak a nézettségi adatokra vonatkozó kijelentést tudta cáfolni (állításuk szerint a hírcsatorna történetének legsikeresebb második negyedéve zárul most), a többi fájdalmasan talált, süllyedt. De mi is történt?

Az ügy maga

Június végén a napi 45 millió egyedi látogatót vonzó CNN.com egy részletes tényfeltáró cikket közölt arról, hogy szenátusi vizsgálat zajlik Trump elnök átmeneti stábjának egyik tagja, Anthony Scaramucci és egy orosz befektetési alap vezetője közötti találkozó miatt, ami állítólag a novemberi választások után, de még az elnök beiktatása előtt történt. A sztori úgy tűnt, pontosan beleillik a „Trump–Putyin” narratívába, amit tavaly ősz óta lankadatlanul sulykol az amerikai balliberális főáramú média. A CNN-tudósításnak azonban csak egyetlen – meg nem nevezett – forrása volt, így amikor egymás után jelentek meg cáfolatok a hírben szereplő információkról, a csatornának nem volt hova fordulnia megerősítésért. Külön kínos volt, hogy a tényszerű cáfolatokat (mint például azt, hogy a befektetési alap még csak nem is áll tulajdonosi kapcsolatban a valóban szenátusi vizsgálat alatt álló Vnyesekonom Bankkal) az orosz dezinformációs propagandaoldalnak tartott Sputnik, és a Trump-kampány médiacsillaga, a Breitbart News közölte.

Külön pechük volt, hogy a tényfeltáró részleg vezetője éppen azon a hétvégén volt a „Tényfeltáró Újságírók Országos Találkozóján” az arizonai Phoenixben, amikor – tudta nélkül – munkatársai kirukkoltak a nagy hírrel. Lex Harrisnak ezután már vissza se kellett mennie dolgozni az irodájába, a cikk szerzőjével és a napi szerkesztővel együtt lemondásra kényszerült. Pedig Harris igazi veterán, 2001 óta dolgozott a CNN-nél – vagyis abban az évben csatlakozott, amikor a szeptember 11-ei terrortámadások miatt tényleg szó szerint az egész világ a CNN-t nézte –, és nemrég jutott karrierje eddigi csúcsára, amikor a CNN felkérte őt, hogy az új, több mint harminc újságíróval felduzzasztott tényfeltáró részleg vezetője legyen. A csapatban tapasztalt riporterek dolgoztak, gyakran hetekig egy-egy ügyön.

Ilyen veterán újságíró volt a Scaramucci-sztorit készítő két riporter, a Pulitzer-díjas Eric Lichtblau, akit nemrég igazoltak le a The New York Timestól és Thomas Frank, szintén Pulitzer-díjra jelölt újságíró. A CNN hivatalosan azzal az indoklással hívta vissza a sztorit – amire nem volt példa a csatornánál 2011 óta –, hogy „a cikk publikálása során nem tartották be az általános szerkesztési alapelveket”. (A csatorna szóvivője nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogy konkrétan miben állt a szerkesztési elvek megsértése.) Arra sem volt eddig példa, hogy a CNN elnöke, Jeff Zucker arra hívja fel egy belső körlevélben munkatársai figyelmét, hogy igyekezzenek „hibátlanul tudósítani” Trump elnökkel kapcsolatban.

A CNN-nek bocsánatot kellett kérnie a történet közvetlen érintettjeitől is, amit Scaramucci stílszerűen szintén a Twitteren fogadott el nagyvonalúan: „Mindenki követ el hibákat. Semmi gond, lépjünk tovább!” – írta.

Nem az első eset

De hogyan történhetett, hogy egy ilyen neves hírcsatorna tapasztalt, kiváló munkatársai ilyen elkerülhető hibát követtek el? A kérdésre a Trump-ellenes álhírek terjesztésében magát már szintén megégető The Washington Post azt a – nem kicsit szemforgató – választ adja, hogy a szegény CNN-es kollégák a nagy hírversenyben igyekeztek a riválisok – a The New York Times és persze a The Washington Post – elé kerülni, és emiatt váltak figyelmetlenné.

Ezzel a magyarázattal csak annyi gond van, hogy a CNN az elmúlt hónapokban sorra került kínos helyzetekbe az elnökkel kapcsolatos műsoraik miatt. Az még „csak” újságírói-szerkesztői hiba volt, hogy tévesen azt írták, hogy James Comey, az FBI menesztett igazgatója Donald Trump ellen készül vallani a kongresszusi vallomástételében. Májusban Kathy Griffin műsorvezető – a csatorna szilveszteri sztárműsorának társ-műsorvezetője – kényszerült lemondani, miután egy olyan fotósorozatot publikált, amelynek egyik képén Donald Trump levágott fejét tartotta a kezében, természetesen makett formájában. A horrorisztikus és ízléstelen képeket már nehéz lenne besorolni a politikai hírverseny kapkodásába. A CNN-nek egy új sorozatát is törölnie kellett, miután a műsorvezető, Reza Aslan válogatott trágárságokkal illette az elnököt. Ezek a senki által ki nem kényszerített otrombaságok azt jelzik, hogy az amerikai médiaelit egy része több mint fél év után is képtelen feldolgozni az elnökválasztási eredményeket, és azt gondolja, hogy feladata a választók által „elrontott” szavazás eredményének „korrigálása” – bármilyen eszközzel.

Szándékos rosszhiszeműség?

A rosszhiszeműséget látszik igazolni az a titokban felvett videó is, amelyen a CNN egyik producere elismeri, hogy a csatorna folyamatos „oroszozó híreit” a nézettség és nem a tények motiválják. John Bonifield azt mondta, hogy a csatorna tudja, „nincs perdöntő bizonyíték” a Trump-adminisztráció orosz kapcsolataira, így az „elnök valószínűleg jogosan mondhatja azt, hogy boszorkányüldözés zajlik ellene”. A videót a Project Veritas nevű oldal publikálta június végén, de azt nem nevezte meg, milyen forrásból jutott a felvételhez. A CNN kénytelen volt jó képet vágni az újabb arcvesztéshez: „A személyes vélemények sokszínűsége teszi erőssé a CNN-t. Büszkék vagyunk, és bátorítjuk ezt” – írták közleményükben.

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a CNN az egyetlen negatív példa az amerikai újságírás aggasztó állapotára. A The Washington Post egy nappal szilveszter előtt közölte azt a rémisztő hírt, miszerint orosz hackerek betörtek az amerikai elektromos hálózat vermonti elosztó központjába, és ott komputervírusokat telepítettek, ami azzal a kockázattal jár, hogy emberek milliói fagyhatnak meg a kemény télben a Kreml (és persze új amerikai ügynöke, Donald Trump) mesterkedése miatt. A sztoriról kiderült, hogy a régi TASSZ-vicc mintájára semmi nem igaz belőle: nem az elektromos elosztó hálózat központjában, hanem egy munkatársuk személyes laptopján bukkant fel vírus, amit nem orosz hackerek telepítettek, hanem egy internetes programból került fel az illető gépére, így egyetlen amerikait sem fenyegetett semmilyen veszély, fagyhalál végképp nem.

Olvasson tovább: