Kereső toggle

A nagy CNN-bukta

Amikor a politikai bigottság a profikat is felőrli

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nehéz heteken van túl a hírmédia hajdani műfajteremtő zászlóshajója, a CNN. Büszkeségük, a tényfeltáró újságírással foglalkozó szerkesztőség vezetője, valamint két neves munkatársa volt kénytelen távozni, miután alaptalannak bizonyult a cikk, amelyben Trump elnök egyik vezető munkatársa és egy orosz befektetési alap közötti kapcsolatról és az emiatt indított szenátusi vizsgálatról tudósítottak. A történet látszólag tökéletesen alátámasztotta a közismert gyanút, miszerint a Fehér Ház ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyinhoz és a Kreml ügynökeihez. Egy probléma volt: a CNN nem tudta állítását egyetlen forrással sem alátámasztani. A sztori bukása bearanyozta Trump napját.

„Wow, a CNN-nek vissza kellett vonnia az egyik nagy »Oroszország-sztoriját«, és 3 alkalmazottjának le kellett mondania. Mi a helyzet a többi kamu hírrel, amit terjesztenek? ÁLHÍREK [FAKE NEWS]!” – tweetelte diadalittasan Trump, majd egy újabb 140 karakteres üzenetben hozzátette: „A Fake News CNN nagy vezetőségi átalakításokra készül, most, hogy lebuktak, miután hamisan tolták a kamu orosz sztorijaikat. Zuhan a nézettség!”

Donald Trump folyamatos össztűz alatt áll.
A CNN a fenti kaján Trump-üzenetből csak a nézettségi adatokra vonatkozó kijelentést tudta cáfolni (állításuk szerint a hírcsatorna történetének legsikeresebb második negyedéve zárul most), a többi fájdalmasan talált, süllyedt. De mi is történt?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: