Kereső toggle

A klímavallás eretnekei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ötszáz éve Luther Márton wittenbergi tételeinek kitűzését fogadhatták olyan megdöbbenéssel Rómában, mint ahogyan világszerte reagáltak Donald Trump bejelentésére, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogyan jön ez a hasonlat? Nos, az amerikai elnök lépése a hardcore klímavédők szemében olyan, korábban elképzelhetetlen eretnekségnek számít, mint a német exszerzetes szakítása az egyedül üdvözítő anyaszentegyházzal.

A klímaváltozás ugyanis csak részben tudományos kérdés (mint ilyen, természetesen vannak mellette és ellene szóló érvek, amelyeket szakemberek megvitatnak, és amelyek alapján javaslatokat fogalmaznak meg), sokak számára azonban a globális felmelegedés kultusz, annak szinte minden vallási ismérvével. A hívek armageddoni hangulatú reakciói mindenesetre ezt tükrözik (lásd keretes írásunkat).

„A globális felmelegedés vallássá vált” – ezt már Dr. Ivar Giaever Nobel-díjas fizikus mondta. A tudós 2008-ban még Barack Obama megválasztása mellett kampányolt. „Az országnak egy igazi jövőképpel rendelkező vezetőre van szüksége” – írta nyílt levelében, ám 2015-ben már nyíltan bírálta az elnököt, mert a tények figyelmen kívül hagyása mellett, sőt, azok ellenére kultikus dogmává emelte a klímaváltozást. „A globális felmelegedés olyan, mint a katolikus egyház: nem lehet róla beszélni” – mondta Giaever a németországi Lindauban a Nobel-díjas tudósok 65. nemzetközi konferenciáján.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: