Kereső toggle

A klímavallás eretnekei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ötszáz éve Luther Márton wittenbergi tételeinek kitűzését fogadhatták olyan megdöbbenéssel Rómában, mint ahogyan világszerte reagáltak Donald Trump bejelentésére, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogyan jön ez a hasonlat? Nos, az amerikai elnök lépése a hardcore klímavédők szemében olyan, korábban elképzelhetetlen eretnekségnek számít, mint a német exszerzetes szakítása az egyedül üdvözítő anyaszentegyházzal.

A klímaváltozás ugyanis csak részben tudományos kérdés (mint ilyen, természetesen vannak mellette és ellene szóló érvek, amelyeket szakemberek megvitatnak, és amelyek alapján javaslatokat fogalmaznak meg), sokak számára azonban a globális felmelegedés kultusz, annak szinte minden vallási ismérvével. A hívek armageddoni hangulatú reakciói mindenesetre ezt tükrözik (lásd keretes írásunkat).

„A globális felmelegedés vallássá vált” – ezt már Dr. Ivar Giaever Nobel-díjas fizikus mondta. A tudós 2008-ban még Barack Obama megválasztása mellett kampányolt. „Az országnak egy igazi jövőképpel rendelkező vezetőre van szüksége” – írta nyílt levelében, ám 2015-ben már nyíltan bírálta az elnököt, mert a tények figyelmen kívül hagyása mellett, sőt, azok ellenére kultikus dogmává emelte a klímaváltozást. „A globális felmelegedés olyan, mint a katolikus egyház: nem lehet róla beszélni” – mondta Giaever a németországi Lindauban a Nobel-díjas tudósok 65. nemzetközi konferenciáján.

A Forbes magazin egyik szerzője, Larry Bell már 2011-ben „vallási mantrának” nevezte a globális felmelegedés (más néven klímaváltozás) tanát, mint ami „keresztes háborúra szólít fel az emberiség azon része ellen, akik a természet ellen vétkeznek”. Bell idézi Michael Crichton világhírű néhai sci-fi írót, aki egy 2003-as beszédében így foglalta össze a klímavallás dogmáját:

„Kezdetben volt az Éden, a Paradicsom, a kegyelmi állapot, amikor egységben éltünk a természettel. Ezután történt a bukás, amikor a világ szennyezetté vált, amint ettünk a tudás fájáról. Bűnös cselekedeteink miatt ma is ítélet alatt vagyunk. Energia-vétkezők vagyunk, halálra ítélve, hacsak nem keresünk megváltást, amit mai szóval fenntarthatóságnak nevezünk. A fenntarthatóság jelenti a környezetvédelmi egyházban az üdvösséget, ahogy az organikus ételek jelentik a műtrágyamentes szentostyát, amit a jó eszmékben hívő jó emberek fogyasztanak” – írta Crichton, aki számára az ipari technológia előtti kor volt az Éden műtrágya- és gyógyszermaradvány-mentes, organikus ételeivel és természetes anyagokból készült lakóépületeivel.

Ja, hogy ebben az édeni korban volt, amikor Európa lakosságának az egyharmada-fele egy évtized alatt elpusztult, miután pestissel fertőzött patkányok lepték el a kontinens ürüléktől bűzlő városait, és az átlagéletkor a 30 évet sem érte el? Sebaj, a lényeg, hogy elődeink harmóniában éltek a természettel, és még nem követték el az ősbűnt, a szén-dioxid-kibocsátást. 2000-ben visszatérhetett volna az emberiség a jó útra, ha az amerikaiak a környezetvédelmi evangélium főpapját, Al Gore-t választják elnöknek, ám ez elmaradt. Az emberiség még egy esélyt kapott Barack Obama személyében – írja Bell, ám ma már tudjuk: Obama utódja nem a Földanyát (Gaia) jóságos szeretettel gondozó Hillary Clinton, hanem a klíma-antikrisztus, Donald Trump lett, aki most egy tollvonással ki is végezte az emberiséget. Béke porainkra.

 

Vége a világnak

A The Federalist összegyűjtötte a 10 leghisztérikusabb Twitter-reakciót Trump klímadöntésére:

  1. „Árulással felérő harci cselekmény” (Tom Steyer milliárdos környezetvédelmi aktivista)
  2. „Vége a világnak” (Scientific American)
  3. „Már olvad is a jég Trump miatt” (Washington Post)
  4. „A jővő nemzedékei siratják majd” (John Ossoff demokrata politikus)
  5. „Nem perelhetjük be Amerikát?” (Patricia Arquette színésznő)
  6. „A világ arculcsapása” (Ferenc pápa egyik munkatársa a vatikáni Crux című lapban)
  7. „Hadüzenet a földi élet jövője ellen” (Trita Parsi)
  8. „Trump gyűlöli Amerikát” (Sierra Club)
  9. „‘Dögölj meg’ – üzeni Trump a bolygónknak” (Huffington Post)
10. „A gyerekeitek elpusztulnak” (Vice News)

Olvasson tovább: