hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump otthon volt Jeruzsálemben
Sikert aratott az amerikai elnök bemutatkozó izraeli útján

2017. 05. 25.
36 órát töltött Donald Trump Izraelben (ebből két és felet a palesztin fennhatóság alatt álló Betlehemben), és ezalatt hét beszédet és sajtótájékoztatót tartott, ugyanennyi különböző helyszínen. Megszólalásokból, gesztusokból és fotólehetőségekből tehát nem volt hiány, és az üzenetre sem lehetett panasz izraeli részről. Bár voltak témák, amelyeket az elnök került (például az amerikai nagykövetség átköltöztetése) és béketervének részleteiről sem árult el részleteket, azt megtudhattuk, hogy Trump szereti és értékeli Izraelt, nemcsak mint startup-nemzetet, hanem mint olyan országot, amely évezredek óta őrzi az Írásokat és tiszteli Isten szellemének a jelenlétét ezen a földön. Az elnök úgy sétált végig a közel-keleti porcelánbolton, hogy nem tört össze semmit, és ezzel nyitva hagyta az ajtót a folytatáshoz.

Barack Obamára négy évet kellett várni Izraelben. Az előző elnök első hivatali ciklusában teljesen kihagyta a zsidó államot, miközben többször járt a térségben (2009-ben Egyiptomban, Szaúd-Arábiá­ban, Irakban és Törökországban, 2010-ben és 2012-ben pedig összesen háromszor Afganisztánban), és csak újraválasztása után látogatott Izraelbe, igaz, akkor az első úti célja volt a zsidó állam. Ezzel szemben most Trump elnöksége első külföldi útját a Közel-Keleten kezdte, és ezzel már önmagában megadta az izraelieknek azt a megbecsülést, amit sokan úgy éreztek, hogy elődje elmulasztott.

„Izraeli szempontból nagyon sikeres volt Trump látogatása – értékelte Somfalvi Attila, az izraeli Ynet hírportál vezető szerkesztője az elnöki vizitet – bizonyította, hogy erős az amerikai–izraeli kapcsolat, bemutatta, hogy Izrael milyen fontos a Fehér Ház számára. Trump segített abban, hogy Izrael a legjobb oldaláról mutathassa meg magát az idelátogató nemzetközi tudósítók előtt, elismerte és értékelte azt, amit az ország elért a múltban és a jelenben egyaránt.”

Somfalvi szerint alapvetően bemutatkozó látogatást tett Trump, amely során kerülte a megosztó témákat, nem tett úgymond „nagy bejelentést”. Nem beszélt sem az amerikai nagykövetség átköltöztetéséről, sem a korábban kötelező mantrának számító „kétállami megoldásról”, a „67-es vonalakat”, vagy a települések építésének leállítását sem említette –, hanem arra törekedett, hogy „megpuhítsa” a feleket, mielőtt előállna a konkrét javaslataival. „Az izraelieket mindenesetre sikerült megnyernie – a hétköznapi izraelieket és Netanjahu miniszterelnököt is – azt mondta, amit az itt élők a legjobban szeretnek hallani. Azt, hogy Amerika mennyire szereti őket és kiáll értük, nem engedi, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Azokkal a szavakkal beszélt a terrorizmusról, ahogyan itt beszélnek erről. Figyelmeztette a palesztinokat, hogy nem fogadható el az uszítás és a terror megjutalmazása. Okosan felismerte, hogy bizalmat kell építenie, nem fogalmazott meg előzetes elvárásokat, és ezért gyakorlatilag mindenki kedvezően értékelte azt, amit mondott.” Az optimista kijelentései mögé, hogy miként képzeli el a nagy egyezményt az „egyformán békeszerető Netanjahu és Abbász” között, Trump egyelőre nem tett konkrétumokat, de nem is rontott el semmit. „Még odahaza, a vele nagyon kritikus amerikai liberális sajtó is alapvetően sikeresnek értékelte az izraeli látogatást” – mondta az Izraelben született, de lapunknak magyarul nyilatkozó újságíró.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!