Kereső toggle

Feszült várakozás a Föld köldökén

69 éves lett az „Ősújország”, Izrael

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A heti rendszerességgel elkövetett véres merényletek és a futószalagon gyártott Izrael-ellenes nemzetközi határozatok után ismét Izraelre figyel a világ, miután Donald Trump bejelentette: első hivatalos külföldi útja a Szentföldre vezet. Helyszíni riport Jeruzsálemből.

A holokauszt-emléknappal, a jom hásoával vette kezdetét az az ünnepségsorozat, amelynek záróakkordjaként születésének 69. évfordulóját ünnepli Izrael állama. Ezen a napon megemlékeznek a soá hatmillió zsidó áldozatáról és az elesett ellenállókról. A sziréna hangjára az országban egy percre minden leáll: a járművek az utakon, az emberek a járdákon, és mozdulatlanul, lehajtott fejjel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.

A holokauszt-emléknapot követő hetedik nap a jom házikáron, vagyis az elesett katonák és a terrorizmus áldozatainak emléknapja. Ez a megemlékezés rendkívül érzékenyen érinti az egész országot, mivel a hadkötelezettség miatt szinte minden izraeli személyesen is érintett. A legtöbb embernek van olyan barátja vagy családtagja, akit az egymást folytonosan követő konfliktusokban veszített el, nem ritkán 18-20 évesen. Ezen a napon az érintettek ellátogatnak Jeruzsálemben a Herzl-hegyi temetőbe, és tiszteletüket teszik az áldozatok sírjainál. Idén 23 544 elesett katonáról emlékezett meg 9157 gyászoló szülő, 4881 özvegy és 1843 harminc év alatti árva.

Emlékesteket is tartanak, ahol fiatal és idős katonák beszélnek tapasztalataikról, veszteségeikről és azokról az elvesztett barátokról, akiknek emléke minden nap elkíséri őket. Az emlékezők fontosnak tartják a kívülállók számára is világossá tenni, hogy az elhunyt katonák népük békéjéért és biztonságáért áldozták életüket. Izrael soha nem volt az öncélú agresszió híve, csupán az őt érő terrortámadásokra igyekezett hatékonyan válaszolni, polgárai védelmében – hangsúlyozzák. Az emléknap során először a sziréna hangjára egyperces, majd másnap kétperces megállással és főhajtással adóznak Izrael hőseinek és a terror áldozatainak.

A sorban következő, harmadik ünnep a jóm háácmáut, a függetlenség napja. Ez idén május elején két napig tartó örömünneppel váltja fel a gyászos napokat, mintegy értelmet adva nekik. Sok izraeli meg is fogalmazza: a holokauszt-emléknap arra is emlékeztet, milyen ára van annak, ha nincs államuk, az elesett katonák napja pedig arra, hogy milyen ára van annak, hogy végre van. Az idei, 69. évforduló több szempontból is különleges. Izrael Állam születésnapja ugyanis ebben az évben május 2-ára esik, éppen Herzl Tivadarnak, a cionizmus atyjának és Izrael Állam megálmodójának a polgári naptár szerinti 157. születésnapjára.

Az ünnepre az egész ország kék-fehérbe öltözik, izraeli zászlók díszítik az utakat, házakat, autókat, ablakokat, sőt még a kirakatokat is. A függetlenség napjának előestéjén mind Jeruzsálem, mind Tel-Aviv óriási ünnepségsorozatot szervez, amely hivatalos megnyitóval kezdődik, majd tűzijátékkal és utcabállal folytatódik. A két nagyváros utcái megtelnek családokkal, fiatalokkal és öregekkel, az épületeket tematikus fényjátékok borítják, az utcákon spontán örömtáncot járnak az emberek, majd családi kerti partik következnek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: