Kereső toggle

Erdogan-portré

Törökország szultánja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lehetett volna muszlim tanító vagy profi futballista, de ő a politikát választotta. Népszerű gazdasági reformjaival Törökország legnépszerűbb vezetője lett. Nyílt antiszemitizmusa, diktatórikus intézkedései és nagyhatalmi lavírozása bebetonozta egyre növekvő hatalmát. Recep Tayyip Erdogan életútja a kezdetektől napjainkig.

Recep Tayyip Erdogan 1954-ben született Isztambulban. Családja a Fekete-tenger partján fekvő Rizéből származik, gyermekkorát itt töltötte. Bár 13 évesen visszaköltöztek a török metropoliszba, Erdogan mindig is spirituális otthonaként tekintett kiskora színhelyére.

 „Muszlim tanítónak” nevezték az iskolában

Erdogan a gimnáziumi tanulmányait az Imam Hatip nevezetű vallási intézményhálózat egyik iskolájában végezte, ami az Ottomán Birodalom óta a muszlim tanítók és imámok képzéséért felel Törökországban. Bár Atatürk reformjai némileg szekularizálták az oktatást, az Imam Hatip hálózatának vallásos jellege a későbbiekben is megmaradt.

Erdogan vallási elkötelezettsége már tinédzser éveinek elején megmutatkozott. Egy anekdota szerint az iskola igazgatója egyszer nyilvános imára kérte fel a fiatal fiút, aki nem volt hajlandó a kiterített újságpapírra letérdelni, helyette inkább egy asztalterítőt tett le a földre. Elszántságát az igazgató nagy tapssal jutalmazta, az osztályában onnantól kezdve „muszlim tanítónak” nevezték. Az igazgató állítólag ekkor tanácsolta Erdogan apjának, hogy állítsa fiát prédikátori pályára.

Az ifjút azonban nemcsak a vallás, hanem a foci is érdekelte. 16 évesen elkezdett játszani a Kasimpasa S. K. egyesületében. A török sajtó információi szerint annyira tehetséges volt, hogy egy ízben az ország egyik legjobb csapatának számító Fenerbahce is le akarta igazolni. Profi futballkarrierjének végül apja, Ahmet állt az útjába, aki más jövőt szánt fiának. A vallás iránti fogékonyságát amúgy dédapjától örökölhette, aki hosszú ideig imámként tevékenykedett a grúz határnál.

Antiszemita színdarabbal kezdte politikai pályafutását

Miközben a közgazdasági és üzleti tanulmányait végezte a Marmara egyetemen, valamint félprofi futballkarrierjét építgette, Erdogan nyitni kezdett a politika felé is. Először csatlakozott egy nacionalista diákszervezethez, ahonnan rövid időn belül a Nemzeti Üdvösség Pártjának ifjúsági tagozatához került.

A fiatal tehetséget Necmettin Erbakan pártelnök vette szárnyai alá, aki a kilencvenes években az ország első iszlamista miniszterelnöke lett.

A fiatal Erdogan hamar kitűnt karizmatikusságával, jó retorikai képességeire még gimnazista évei alatt figyeltek fel a különböző szavalóversenyeken elért kiváló eredményei miatt. Miután a párt ifjúsági szervezetének elnöke lett, kulturális programként rendezett egy színdarabot Maskomya néven. A Hürriyet című napilap újságírója úgy emlékezett vissza, hogy a darab főszerepét maga Erdogan játszotta. A történet egy összeesküvésről szólt, amit a szabadkőművesek, a kommunisták és a zsidók terveltek ki. (A Maskomya név is erre utal: Manson-Komunist-Yahudi.) Az erőszakra és vallási gyűlöletre buzdító darab miatt állítólag több panasz is érkezett a pártelnökhöz, Erbakanhoz.

Erdogan radikális kijelentései miatt börtönben is ült.
Feleségével egyetemista évei alatt találkozott, amikor a párt egyik rendezvényén éppen verset szavalt. A nála egy évvel fiatalabb, arab származású Emine Gülbaran férjéhez hasonlóan már korán elkezdett érdeklődni a politika iránt.

A feltörekvő Erdogan oldalán később Törökország legbefolyásosabb elnökfeleségévé nőtte ki magát, aki rendhagyó módon, állandóan hidzsábot viselve is tökéletesen megtalálja a hangot a nyugati vezetőkkel.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: