Kereső toggle

Abbász utolsó reménye: Donald Trump

Kettős játszmát folytat a palesztin vezető a túlélés érdekében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Donald Trumpnak sikerült rávennie Mahmúd Abbászt arra, hogy a béketárgyalások érdekében tegyen engedményeket – állította Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője a The Jerusalem Post éves konferenciáján New Yorkban. A palesztin vezető reménykedik abban, hogy az amerikai elnök kimenti őt szorult helyzetéből. A cél érdekében hajlandó találkozni Benjamin Netanjahu izraeli elnökkel is.

Új közel-keleti békefolyamat elindítását jelentette be Donald Trump, amikor nemrég vendégül látta a Fehér Házban Mahmúd Abbász palesztin vezetőt. Az amerikai elnök kijelentéseiből töretlen optimizmus áradt. Tanács-adói váltig állítják, hogy Trump nem szokványos módszerei olyan lehetőséget teremthetnek, amellyel stabilizálni lehet a Közel-Keletet. H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó úgy nyilatkozott, hogy „a múlt elbukott politikái helyett egy üzletember eredményorientált megközelítésével oldaná meg a problémákat”.

Elemzők szerint viszont Trump valószínűleg nincs tisztában azzal, milyen nagy fába vágta a fejszéjét. Az eddigi megnyilvánulásaiból még az sem világos, milyen állásponton is van a kérdést illetően. Így nem meglepő, hogy az amerikai elnököt Izraelben is sokan kiszámíthatatlannak tartják következetlen és spontán politikája miatt.

A washingtoni látogatás során Trump méltatta a Palesztin Hatóság vezetőjét, amiért aláírója volt az ún. „első izraeli–palesztin békemegállapodásnak”. Az amerikai elnök kijelentette: támogatni szeretné Abbászt abban, hogy „ő legyen az a palesztin vezető, akinek a végső és legfontosabb békeszerződésen szerepel majd a neve”. Ennek az utópisztikus elképzelésnek azonban már csupán Abbász részéről is számos akadálya van.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: