hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abbász utolsó reménye: Donald Trump
Kettős játszmát folytat a palesztin vezető a túlélés érdekében

2017. 05. 11.
Donald Trumpnak sikerült rávennie Mahmúd Abbászt arra, hogy a béketárgyalások érdekében tegyen engedményeket – állította Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője a The Jerusalem Post éves konferenciáján New Yorkban. A palesztin vezető reménykedik abban, hogy az amerikai elnök kimenti őt szorult helyzetéből. A cél érdekében hajlandó találkozni Benjamin Netanjahu izraeli elnökkel is.

Új közel-keleti békefolyamat elindítását jelentette be Donald Trump, amikor nemrég vendégül látta a Fehér Házban Mahmúd Abbász palesztin vezetőt. Az amerikai elnök kijelentéseiből töretlen optimizmus áradt. Tanács-adói váltig állítják, hogy Trump nem szokványos módszerei olyan lehetőséget teremthetnek, amellyel stabilizálni lehet a Közel-Keletet. H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanács­adó úgy nyilatkozott, hogy „a múlt elbukott politikái helyett egy üzletember eredményorientált megközelítésével oldaná meg a problémákat”.

Elemzők szerint viszont Trump valószínűleg nincs tisztában azzal, milyen nagy fába vágta a fejszéjét. Az eddigi megnyilvánulásaiból még az sem világos, milyen állásponton is van a kérdést illetően. Így nem meglepő, hogy az amerikai elnököt Izraelben is sokan kiszámíthatatlannak tartják következetlen és spontán politikája miatt.

A washingtoni látogatás során Trump méltatta a Palesztin Hatóság vezetőjét, amiért aláírója volt az ún. „első izraeli–palesztin békemegállapodásnak”. Az amerikai elnök kijelentette: támogatni szeretné Abbászt abban, hogy „ő legyen az a palesztin vezető, akinek a végső és legfontosabb békeszerződésen szerepel majd a neve”. Ennek az utópisztikus elképzelésnek azonban már csupán Abbász részéről is számos akadálya van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!