Kereső toggle

A Gorka-csata

Pária vagy szupersztár Donald Trump magyar származású tanácsadója?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legnagyobb izraeli angol nyelvű napilap, a The Jerusalem Post hagyományosan május elején New Yorkban rendezi meg éves nemzetközi konferenciáját. A rendezvényen vezető izraeli és amerikai politikusok, újságírók és közéleti személyiségek szerepelnek, idén mégis a legnagyobb figyelem a magyar származású biztonsági szakértő, Sebastian Gorka, vagy ahogy itthon ismerik, Gorka Sebestyén fellépését kísérte. Donald Trump január végén nevezte ki fehér házi helyettes tanácsadójának Gorkát, akit a nemzetközi sajtó egy része azonnal lemondásra szólított fel, vélt antiszemitizmusa miatt. Ehhez képest a The Jerusalem Post konferenciáján felállva hosszan tapsoltak, amikor megérkezett. Még a rivális Haarec is azt írta, hogy a tanácsadó „szupersztár” lett. Lapzártánkkor helye biztosnak tűnik, miután lapértesülések szerint személyesen Donald Trump állt ki mellette. Miről is szól akkor a Gorka-csata?

Április végén először a Washington Examiner politikai hírportál írta meg több egymástól független fehér házi forrásra hivatkozva azt az információt – amelyet még aznap átvett a CNN és a The New York Times is –, miszerint Sebastian Gorka rövidesen távozhat a Fehér Házból. A cikkek szerint csupán az a kérdés maradt hátra, hogy mikor és melyik szövetségi intézménynél helyezzék el a „vállalhatatlanná vált” biztonságpolitikai tanácsadót. (Volt azonban, aki úgy vélte, hogy teljesen eltávolítják Gorkát a kormányzatból.) A menesztés indoka az információk szerint az volt, hogy Gorka egy antiszemita (sőt, nácibarát) politikai szervezet tagja, és erről nem nyilatkozott állampolgársági kérelme benyújtásakor. (A Londonban magyar szülők gyermekeként született Gorka csak öt évvel ezelőtt kapta meg az amerikai állampolgárságot.) A beszámolók szerint Gorka körül „elfogyott a levegő”, és minden érdemi munkát megvontak tőle.

Gorkát nemcsak a kormányzatból bírálták, hanem a kongresszusban is aláírásgyűjtés indult ellene. Ennek nyomán 55 demokrata képviselő írt nyílt levelet Donald Trumpnak a tanácsadó menesztését sürgetve. Ebben azzal vádolták a terrorizmusellenes szaktanácsadót, hogy az „szoros kapcsolatban áll az antiszemita Jobbik párt képviselőivel”.

A vádak olyan súlyúak voltak, hogy a média jelentős része már készpénznek vette, hogy Trump „újabb embere” bukott meg, ráadásul ezúttal nem a feltételezett orosz kapcsolatok miatt (mint a három hét után menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn), hanem az amerikai politikai életben – joggal – teljesen elfogadhatatlan antiszemita kötődés miatt. A hír idehaza is érdeklődést keltett, az Index például május elsején már tényként közölte cikke címében: „Távozik a Fehér Házból Gorka Sebestyén”. A hírt azok is megkönnyebbülve fogadták, akik számára Gorka „keményvonalas iszlámkritikus” volt, aki 2016-ban megjelent könyvében (Defeating Jihad: The Winnable War;

Az iszlám legyőzése: A megnyerhető háború) a radikális iszlám legyőzésének szükségességéről és megvalósíthatóságáról írt.

Ehhez képest alig öt nappal később, még a The Jerusalem Post konferenciája előtt a The Daily Beast amerikai lap azt írta, hogy Gorka a helyén marad, méghozzá Donald Trump személyes közbenjárása nyomán, és volt kollégája, Stephen Bannon, az elnök főstratégája is kiállt mellette. (Kinevezése előtt Sebastian Gorka a Trump-kampányban fontos szerepet betöltő Breitbart News vezető biztonságpolitikai szakírója volt, Bannon pedig ugyanitt volt lapigazgató, mielőtt Trump kampányfőnöknek kérte fel 2016 nyarán. Gorka már a kezdetektől fogva maga is részt vett a kampányban.)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: