Kereső toggle

Paks, Orbán, Gyurcsány - Népszavazási dömping a baloldalon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Népszavazási hullámmal sodorná el a kormányt az ellenzék: Az LMP Paks ügyében, a Momentum a CEU és a kormányfőválasztás ügyében, a DK szintén CEU-ügyben, a Párbeszéd Paks kapcsán nyújtott be összesen tucatnyi kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az eddigi gyakorlat alapján szinte egyik kérdés „átengedésére” sincs komoly esély, az ügyek ilyen módon történő napirenden tartása mégis hozhat valamit a kezdeményezők konyhájára. Mint megtudtuk, az LMP akkor is kész aláírást gyűjteni Paks kapcsán, ha elhasalnak a kérdéseik.

A kormány által elrendelt kvótanépszavazást leszámítva Magyarországon 2008 óta nem volt referendum: a Fidesz-kormányok alatt az összes ellenzéki, illetve civil kezdeményezés elbukott. A népszavazás politikailag veszélyes voltát a vasárnapi boltzár és a budapesti olimpia ügyében tapasztalt kormányzati meghátrálás mutatja: a hatalom inkább önként engedett a népakaratnak, minthogy egy országos akció során kelljen szembesülnie az ellenvéleményekkel. 

Úgy tűnik – valószínűleg a fentiekkel összefüggésben –, az ellenzék továbbra is a referendum intézményében látja a kitörést a maga számára: Paks, CEU, miniszterelnök-választás – jelenleg is több témában fekszik összesen több mint egy tucat népszavazásra szánt kérdés a döntéshozók asztalán.

Paks, az atomváros

Az LMP március elején öt kérdést adott be a Paksi Atomerőmű bővítésének megakadályozása érdekében. A zöldpárt elvi alapon is atomenergia-ellenes, ráadásul a beruházás orosz szála és az ezzel kapcsolatos titkolózás miatt a nemzeti szuverenitást is félti. Az LMP első öt kérdését március 21-én elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület szerint az LMP kérdései nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásába ütköznek, továbbá nem felelnek meg az egyértelműség követelményének. Az NVB egyes kérdések hitelesítésének megtagadásakor arra is hivatkozott, hogy miközben egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, az LMP kérdései azt a látszatot keltik, hogy akár 20 évre kötelező érvényű döntést tudnak hozni a választópolgárok.

Az LMP nem adta fel, újabb négy kérdést nyújtott be Pakssal kapcsolatban (ugyanakkor a párbeszédes Jávor Benedek is benyújtott egy kérdést), ám az NVB április 5-én ezeket is elutasította. Szél Bernadett, az LMP társelnöke erre kijelentette: továbbra is az a céljuk, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig.

A Hetek megkeresésére Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke kifejtette: a „fal” ez esetben az Alkotmánybíróságot jelenti. Az LMP jogászai szerint az elutasított kérdések között vannak olyanok, amelyeket sikeresen „meg lehet támadni”, mert kiállják az alkotmányossági próbát.

Mint megtudtuk, az LMP-ben azon gondolkodnak, hogy nem várják ki a végső döntést – ami akár hónapokig is elhúzódhat –, hanem elkezdik az aláírásgyűjtést az országos népszavazás kiírásáért. Hadházy a Heteknek azt mondta, a döntést még a hónap végéig meghozzák. Látható, hogy a kormány nagyon nem szeretné, ha népszavazás lenne Paksról, mégpedig azért, mert a választók nagy része egyetért a referendum kiírásával, mondta Hadházy. A társelnök ezzel az Indexen megjelent „titkos” felmérésre utalt, amiből kiderült, hogy a lakosság 55 százaléka „teljesen vagy inkább egyetért” azzal, hogy népszavazáson kellene dönteni Paks II-ről, és csak 33 százalék nem ért ezzel egyet. Amikor úgy tették fel a kérdést, hogy a kormánynak meg kell-e teremtenie a jogi lehetőséget a népszavazás kiírására, akkor 67 százalék felelt igennel, és csupán 25 százalék nemmel. Ráadásul a Fidesz-szavazók többsége is népszavazás-párti: 49–42 arányban vezetnek a referendum kiírása mellett állók.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • May robbantott

    Előrehozott parlamenti választások lesznek június 8-án Nagy-Britanniá­ban – jelentette be kedden Theresa May brit miniszterelnök. A jelenlegi parlament mandátuma 2020-ban járt volna le. Theresa May teljesen váratlanul döntött a választások kiírásáról. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány...
  • Észak-Korea tovább teszteli a világot

    Mike Pence amerikai alelnök felszólította Észak-Koreát, hogy ne „tesztelje” Donald Trump eltökéltségét, miszerint az Egyesült Államok akár katonai beavatkozással is válaszolhat az utóbbi időszak provokációira. Miután Phenjan nagyszabású katonai parádé keretében emlékezett meg Kim Ir Szen...
  • Trump három üzenete

    Donald Trump áprilisban három látványos katonai manőverrel jelezte, hogy az Egyesült Államok szakítani kíván az Obama-éra „erőtlenségével”. A sort a szíriai vegyifegyver-támadásra adott rakétacsapás nyitotta meg, majd Észak-Korea provokatív rakétakísérleteire válaszul Trump a térségbe küldte a...