Kereső toggle

Ideggáz: újabb borzalom Szíriában

A tömegpusztítófegyver-támadás miatt Izrael is aggódik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A megdöbbenésen és együttérzésen túl Izraelben politikai nyilatkozathullámot is kiváltott a szíriai vegyifegyver-incidens. Voltak, akik azonnali beavatkozást sürgettek a szomszédos országban a tömegpusztító fegyver használata miatt, mások szerint bármilyen szörnyű következményekkel járt is a támadás, nem lépte át az Izrael által a katonai akció feltételeként támasztott „vörös vonalat”.

Az Idlib városában történt tragédiának legalább 58 halálos áldozata van, köztük tucatnyi gyermek, de becslések szerint a halottak száma elérheti a százat is.

A nemzetközi felháborodás egyértelműen Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és közvetve az őt támogató Oroszországot teszi felelőssé az egyik leggyilkosabb vegyi fegyverrel, a szaringázzal elkövetett tömeggyilkosságért. A hat éve pusztító szíriai polgárháborúban eddig is előfordult tömegpusztító fegyver használata, de a jelentések „csak” mustár- és klórgáz bevetéséről szóltak. Most a videofelvételeken látható tünetek alapján szakértők egyértelműen az emberi szervezet alapfunkcióit akadályozó ideggáz, szarin bevetésére következtetnek.

Oroszország cáfolta, hogy felelős lenne a vegyifegyver-támadásért. A moszkvai védelmi minisztérium közleménye szerint a szíriai légierő a terroristák egyik nagy fegyverraktára ellen hajtott végre légicsapást. A robbanások következtében szabadult el a lázadók által felhalmozott ideggáz. „A fegyverraktár területén olyan műhelyek voltak, amelyek vegyifegyver-tölteteket gyártottak” – áll a közleményben. A kaotikus szíriai helyzetben akár ez a verzió is elképzelhető, ám ha mégis bebizonyosodna Aszad elnök felelőssége – amint az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió is állítja –, az tarthatatlanná tenné a helyzetét, és a neki nyújtott orosz támogatást is.

A Szíriával szomszédos Izraelben Reuvén Rivlin elnök felajánlotta a támadás sérültjeinek ellátásához a segítséget (az elmúlt években már összesen 3000 szíriai sebesültet kezeltek izraeli kórházakban), miközben vita indult arról, hogy milyen következményekkel jár az eset a zsidó állam biztonságára. Naftali Bennett oktatási miniszter sürgette, hogy a kormány tartson rendkívüli ülést, amelyen „minden lehetséges opció megvitatásra kerül” annak érdekében, hogy felmérjék, milyen veszélyt jelent az, hogy tömegpusztító fegyver kerülhet terrorcsoportok kezébe. A jobboldali politikus ezzel a katonai beavatkozás lehetőségére utalt, amit mások is felvetettek. Amos Yadlin nyugalmazott vezérőrnagy, a National Security Studies elnevezésű elemző központ vezetője szerint a támadás „emberiesség elleni bűncselekménynek minősül”, ezért Izraelnek közvetlen lépést kellene tennie Aszad megbüntetésére. A tábornok a katonai rádiónak adott nyilatkozatában konkrétan azt javasolta, hogy semmisítsék meg „a távolból” (értsd: rakétacsapással) azokat a repülőgépeket, amelyek részt vettek a vegyifegyver-támadásban.

Yadlin álláspontját a hivatalos katonai vezetés nem osztotta, arra hivatkozva, hogy az ideggáz bevetése – bármilyen borzalmas sérüléseket is okozott – nem ok arra, hogy Izrael belekeveredjen a szíriai konfliktusba. Egy közvetlen beavatkozásnak ugyanis konkrét feltételei vannak az izraeli katonai stratégiai koncepcióban. Ezek a következők: izraeli civilek elleni támadás; az izraeli területi szuverenitás megsértése vagy fejlett fegyverek továbbítása terrorcsoportok részére. Izraelnek figyelembe kell vennie azt is, hogy esetleges beavatkozása kiválthatja akár az Oroszország által támogatott Szíria, akár az Iránnal szövetséges Hezbollah válaszcsapását. És nem csak a síita terrorszervezet kaphat támogatást Szíriából. Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét bejelentette, hogy elfogtak egy 23 éves palesztin férfit, akit a Hamasz Jordániában szervezett be terrortámadások végrehajtására, majd az illetőt Szí-riában képezték ki a különböző robbanószerek előállítására és felhasználására. 

Azt is többen felvetették, hogy a szíriai rendezést azoknak kell felvállalniuk, akik felelősek azért, hogy a konfliktus a több száz-ezer áldozat és a menekültáradat ellenére hat éve folyatódik. Annak ellenére, hogy Oroszország szövetségben áll Izrael legveszélyesebb ellenségével, Iránnal, eddig jól működött a forródrót Jeruzsálem és Moszkva között.

A folyamatos egyeztetések célja elsősorban az volt, hogy elkerüljenek a szíriai légtérben egy esetleges konfliktust orosz és izraeli katonai repülőgépek között. A zsidó állam két stratégiai szempontot tart szem előtt: a Golán-fennsík biztonságát, beleértve, hogy ne épüljön ki iráni jelenlét a fennsík szíriai oldalán, valamint azt, hogy ne juthassanak korszerű fegyverek a Hezbollah kezébe.

Amikor ezeket a „vörös vonalakat” veszély fenyegette, Izrael határozottan beavatkozott, mint március közepén is, amikor vadászrepülőgépei a libanoni terrorszervezetnek szánt fegyverszállítmányt semmisítettek meg Szíria északi részén. A bevetésből visszafelé tartó izraeli repülőgépeket a szíriai légvédelem megpróbálta föld-levegő rakétákkal megsemmisíteni, sikertelenül, mert az Arrow-2 elnevezésű új elhárító rendszer – most először éles bevetésen – lelőtte a rakétákat. Az incidens miatt azonban a moszkvai külügyminiszter bekérette az izraeli nagykövetet, ami azt jelzi, hogy az orosz–izraeli együttműködésnek azért vannak korlátai.

Olvasson tovább: