Kereső toggle

Totális kontroll

A magánszférát és a demokráciát veszélyeztetik a hírszerzés túlkapásai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárogtatását kezdte meg a CIA kiberkémkedési mód­szereiről, többek között hétköznapi elektronikai eszközök, például okostelefonok megtámadá­sára készített programjaikról a WikiLeaks. Néhány nappal koráb­ban Trump elnök robbantott ki egy másik megfigyelési botrányt, azt állítva, hogy Barack Obama a kampány során lehallgatta őt. Ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet tagjainak feltételezett orosz kapcsolataira vonatkozó in­formációk csak a hírszerzéstől szár­mazhatnak, amit viszont a demok­raták tagadnak.

A CIA kibernetikai hírszerzésének 2013 és 2016 között használt „fegyvereit” és taktikáit feltáró információkat hozott nyilvánosságra kedden a WikiLeaks. Az információk az ügynökség Langley-ben található Kibernetikai Hírszerzési Központjában (Center for Cyber Intelligence, CCI) lévő fokozott biztonságú hálózatról származnak. A Vault 7 kóddal ellátott szivárogtatássorozaton belül további – összesen több mint 8700 – dokumentumot ígérnek, kijelentve, hogy a teljes anyag a titkosszolgálatokkal kapcsolatos valaha látott legjelentősebb leleplezés lesz.

Az első (Year Zero névre keresztelt) részletből kiderül, hogy a CIA saját fejlesztésű rosszindulatú programokkal olyan elektronikai eszközöket támadott meg és alakított lehallgatókészülékké, mint számítógépek, okostelefonok és -tévék. Az alkalmazott kártevők, vírusok, trójai programok és a nulladik napi védtelenséget kihasználó kódok elképesztő arzenálja lehetővé teszi iPhone-ok, androidos kütyük, valamint Windows, macOS és Linux alapú gépek távolról történő irányítását, ezzel olyan adatokhoz juttatva hozzá a hírszerzőket, mint a tulajdonos tartózkodási helye, elküldött üzenetei, beszélgetései, vagy bármi, amit a kamera rögzít. Mindebből következik, hogy a titkosított csevegőappok (például Signal, Telegram, Whats­App) sem biztonságosak, ha maga az operációs rendszer, melyen futnak, már fertőzött – ekkor ugyanis az üzeneteket a kódolás és továbbítás előtt „el lehet csípni”.

Jeff Sessions igazságügy-miniszter. „Nem kommunikáltam oroszokkal."
Az egyik leghátborzongatóbb a Weeping Angel (Zokogó Angyal) fan­tázianevű program, melynek köszönhetően az érintett Samsung TV mikrofonként továbbítja a helyiségben történteket, még akkor is, amikor ki van kapcsolva. Az ügynökség autók manipulálásával is kísérletezett, s bár a dokumentumokból nem világos, milyen célból, az ilyen módszerek az „ártalmatlan” információszerzésen túl akár kinyomozhatatlan gyilkosságok végrehajtására is alkalmasak lehetnek. (Ez egyébként nem is igazán újdonság. Amikor 2013-ban az Obama-kormánnyal szemben kritikus, a CIA-ról leleplező riportra készülő Michael Hastings újságíró hajnali fél ötkor teljes sebességgel száguldó autóval egy fának ütközött, felmerült a járművét érő kibertámadás gyanúja.) A WikiLeaks-akták rámutatnak, hogy bár az Obama-adminisztráció Edward Snowden NSA-t leleplező szivárogtatása után ígéretet tett az Apple-nek, a Google-nak, a Microsoftnak és más amerikai gyártóknak, hogy folyamatos tájékoztatást ad készülékeiknek a hírszerzés által észlelt „gyenge pontjairól”, a CIA ezeket az információkat inkább megtartotta magának, nem törődve azzal, hogy más országok hackerei ugyanúgy felfedezhetik és kihasználhatják azokat.

A CIA külföldről – elsősorban Oroszországból és Kínából – is előszeretettel kölcsönöz káros szoftvereket, melyeket külön könyvtárban gyűjt. Ezáltal nemcsak változatosabb támadási típusokat vethet be, de összezavarhatja a nyomokat, azoknak az „ujjlenyomatát” hagyva maga után, akiktől a lopott technika származik.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • Meghalt az egyvilág atyja

    101 éves korában meghalt a legendás Rockefeller család feje, aki a második világháború után talán a világ legbefolyásosabb civil szereplője volt. David Rockefeller soha nem viselt közhivatalt, de egy személyben vezette a három legnagyobb hatalmúnak tartott háttérszervezetet, a Kül­kapcsolatok...
  • Diplomáciai vihar sodorta az élre a holland miniszterelnököt

    A törökökkel való csörtének köszönheti választási győzelmét Mark Rutte Hollandiában. Az előzetes felmérések alapján úgy tűnt, a miniszterelnök alulmarad a bevándorlásellenes Geert Wildersszel szemben. Az Ankarával való feszültség azonban Rutte malmára hajtotta a vizet, és végül meggyőző fölénnyel...
  • Terror London szívében

    A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint négyen meghaltak, és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerda kora este elkövetett merényletben. Ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban a 2005. július 7-én végrehajtott, ötvenkét halálos és több mint hétszáz...