hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdélyi „terroristák”
Történelmi lecke magyaroknak

2017. 04. 21.
Megszűnt a székelyföldi merényletkísérlettel vádolt hatvannégy vármegyés fiatalok házi őrizete, akik a vád szerint 2015-ben a román nemzeti ünnepre terveztek robbantást Kézdivásárhelyen. Azóta az ügyben elkészült hetvenoldalas vádirat is nyilvánossá vált, amelynek alapján komoly kérdésként merült fel, vajon koncepciógyártásról van szó az eset kapcsán, vagy valóban ennyire könnyű kivívni a román titkosszolgálat ellenszenvét.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét 2015 végén vették őrizetbe. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) azt állította, hogy de­cember elsején, a román nemzeti ünnepen petárdákból összeállított bomba robbantását tervezték Kézdivásárhelyen, az ünneplő románság közelében. A hosszú vizsgálati fogság után tavaly novemberig házi őrizetben volt a két vádlott, de a bíróság megszüntette őrizetüket.

A DIICOT ugyanis nem fellebbezett a kényszerintézkedést hatósági felügyeletre enyhítő november 4-ei bírósági döntés ellen. Az érvénybe lépett hatósági felügyelet idejére megtiltják Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, hogy közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba lépjenek egymással vagy az ügy tanúival; nem vehetnek részt továbbá a HVIM és a Szent László Serege egyesület rendezvényein, engedély nélkül nem hagyhatják el Romániát, és időközönként jelentkezniük kell a hatóságoknál.

A HVIM két székelyföldi vezetője ellen tavaly május 19-én emeltek vádat: Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének kísérletével, Szőcs Zoltánt pedig közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják – mondja a vádról az ügyet közelebbről ismerő Ferenczi Zsolt újságíró.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!