hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viharfelhők a Fehér Ház felett
Lemondott Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

2017. 02. 16.
Politikai vihar közepébe érkezik Benjamin Netanjahu Washingtonba, ahol lapzártánk után találkozik Donald Trump elnökkel. A feszült helyzetnek azonban nincs köze a Közel-Kelethez, sem pedig az izraeli miniszterelnök politikájához. A látogatást Michael Flynn (lásd fotónk jobb oldalán) nemzetbiztonsági tanácsadó lemondása árnyékolja be, aki alig 24 nap után kénytelen volt távozni a Trump-kormányzatból. De mi is áll a Flynn-botrány mögött, és lehet-e ez az ügy 21. századi Watergate Donald Trump számára?

„Lebukott az első orosz kém a Fehér Házban” – volt olyan Trump-ellenes publicista, aki már így kommentálta Flynn tábornok lemondását, azt sejtetve, hogy hamarosan más fejek is hullhatnak az ügyben, sőt akár az elnök helyzete is megrendülhet. Nyilván sokan örömmel fogadnának egy ilyen fejleményt, de ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük először, mit lehet biztosan tudni a nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásáról?

Michael Flynn korábban helyettes vezérkari főnökként több időszakot is szolgált Afganisztánban és Irakban, majd 2012 után két éven át a katonai hírszerzés igazgatója volt. Miután távozott a hadseregből, fiával együtt hírszerzési tanácsadó cégét vezette, és külföldi ügyfeleik között orosz és török kormányközeli cégek is feltűntek. 2015 decemberében Flynn Moszkvában előadást tartott az RT (korábban: Russia Today) orosz médiahálózat rendezvényén, és részt vett a gálavacsorán is, ahol Vlagyimir Putyin mellett ült a díszasztalnál (lásd túloldali fotónkon). 2016 februárjában Donald Trump felkérte, hogy tanácsadóként segítse kampányát. A háborús veterán Flynn támogatása olyan fontos volt Trump számára, hogy felmerült alelnökjelöltsége is. A 2016 nyarán tartott republikánus konvención az egyik legtüzesebb beszédet mondta Trump mellett, így nem volt meglepetés, hogy az elnökválasztás után alig két héttel felkérést kapott a nemzetbiztonsági tanácsadói posztra.

Flynn aktívan töltötte a beiktatásáig hátralévő heteket. Külföldi politikusokkal találkozott, például az osztrák Szabadságpárt elnökével, Heinz-Christian Stracheval. A találkozó akkoriban csak a szélsőjobboldali múltú párt miatt keltett feltűnést, ám a kommentárok utólag arra is emlékeztetnek, hogy Strache nemrég pártszövetséget kötött Vlagyimir Putyin kormányzó pártjával, az Egyesült Oroszországgal. December 29-én az akkor még hivatalban lévő Barack Obama az elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz be­avatkozásra hivatkozva bejelentette 35 orosz diplomata kiutasítását az Egyesült Államokból. A feltehetően a Kreml megbízásából működő hackerek tevékenységéről az FBI készített jelentést. Ugyanezen a napon Flynn telefonon beszélt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, akivel egyébként a kampányban is kapcsolatban állt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!