Kereső toggle

Penelope gate

Veszélyben a francia jobboldal elnökjelöltje

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kétségbeejtő helyzetbe került François Fillonnak az elnökségért folytatott kampánya, miután a francia sajtó a múlt héten megírta, hogy a jobboldal elnökjelöltje éveken keresztül parlamenti asszisztensként alkalmazta saját feleségét. A Le Canard Enchainé (Leláncolt Kacsa) című szatirikus politikai hetilap múlt heti írása azt állította, hogy Penelope Fillon az évek során mintegy félmillió eurót keresett férje asszisztenseként; az írás egyben azt is sugallja, hogy a volt miniszterelnök felesége ezért az összegért valójában nem végzett munkát.

A cikk megjelenését követően több szálon elkezdődött a nyomozás annak kiderítésére, vajon fiktív munkavégzésről van-e szó vagy sem: hétfőn délután a versailles-i gazdasági ítélőbíróság öt órán keresztül, külön-külön hallgatta ki François és Penelope Fillont. A Figarónak nyilatkozva a Fillon-stáb egyik tagja azt állította, hogy a meghallgatás során a házaspár bizonyítékokat mutatott be annak igazolására, hogy valós munkavégzés történt.

Ezt követően a keddi napon a korrupció elleni nyomozó hatóság (OCLCIFF) tartott „házkutatást” François Fillon képviselői irodájában a francia Nemzetgyűlésben. A Le Parisien című napilap értesülései szerint Penelope Fillonnak sem parlamenti belépője, sem parlamenti e-mail-címe nem volt a vizsgált időszakban. Antonin Lévy, a volt miniszterelnök ügyvédje szerint ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen a parlamenti asszisztensek túlnyomó részének nincs parlamenti e-mail-címe. A Nemzetgyűlés képviselői asszisztenseinek munkája valóban nagyon széles spektrumon mozog, és ad abszurdum még arra sincs szükség, hogy belépjenek a parlamentbe, köszönhetően annak a valójában „gumi” szövegnek, amely a képviselők segítőinek munkaköréről és díjazásáról szól. Ennek alapján bármilyen olyan munkakörre, amely segíti a képviselő munkáját, alkalmazható parlamenti asszisztens. Ha a képviselő tehát leginkább takarítási munkákra tart igényt, akkor megteheti, hogy erre alkalmaz asszisztenst. Ráadásul ez a választókerületben is lehetséges, ebben az esetben pedig az illetőnek valóban be sem kell lépnie a Nemzetgyűlésbe.

A Nemzetgyűlés gumiszabálya ellenére Fillon és kampánya mélyütést kapott, egy keddi közvéleménykutatás szerint ugyanis a franciák 76 százaléka nem hiszi el François Fillon védekezését. A volt miniszterelnök állítása szerint a Le Canard Enchainé által kirobbantott ügy egy jól megkoreografált lejárató kampány. És valóban erre utal az, hogy ezen a héten a szatirikus lap emelte a tétet, és szerdai számában már azt közölte, hogy 1988 és 2013 között Penelope Fillon több mint 800 ezer eurót keresett férje asszisztenseként, aki ráadásul két felnőtt gyermekét is alkalmazta parlamenti gyakornokként rövidebb időre. Ezt Fillon nem is tagadta, elmondása szerint ügyvéd gyermekeit néhány célirányos munkára alkalmazta a stábjában.

A Penelope gate igencsak nehéz helyzetbe hozta a jobboldalt, akik egyelőre egységesen kiállnak az alig két hónapja megválasztott elnökjelöltjük mellett; de már elindult a találgatás, mi történik, ha új jelöltre lesz szükség. François Fillon a botrány kitörését követően kijelentette: lemond a jelöltségről, ha vád alá helyezik az ügyben. A nagy kérdés persze az, hogy ha erre sor kerülne, akkor ki állhatna a helyére. Március 17-ig lehet megnevezni a jelölteket az elnökválasztásra, az első fordulóra ugyanis április 23-án kerül sor. Tekintettel arra, hogy a jelöltségért folytatott verseny Alain Juppé és François Fillon között dőlt el, kézenfekvő lenne Juppé indulása, ha Fillonnak vissza kell lépnie. A volt miniszterelnök, külügyminiszter erre már a múlt hétvégén azt mondta, hogy nem áll szándékában Fillon helyett indulni, de hasonlóképpen nyilatkozott Nicolas Sarkozy is, aki a jelöltségért folytatott verseny első fordulójában harmadikként végzett. Ha ez így van, akkor a párt kevésbé ismert és jóval fiatalabb jelöltjei közül kell valakit választani – lehet, hogy már valahol valaki készül a brutusi fordulatra.

 

Szétesőben a baloldal

Vasárnap este véget ért a szocialista párton belüli versengés az elnökjelöltségért. A végeredmény végül korántsem a papírformát hozta: Manuel Valls, aki az elnökjelöltségért mondott le a miniszterelnöki pozícióról, végül alulmaradt a folyamatosan harmadik jelöltként mért Benoît Hamonnal szemben (képünkön), aki rövid ideig a felsőoktatásért és kutatásfejlesztésért felelős miniszter volt Valls kormányában. A jelenleg kormányzati pozícióval nem rendelkező Hamon a szocialista párt baloldali szárnyához tartozik. Megválasztását követően azonban úgy tűnik, hogy az összefogás helyett a párt a szétesés útján indult el: kiderült ugyanis, hogy neves és kevésbé neves szocialista politikusok inkább támogatják Emmanuel Macron korábbi pénzügyminisztert, aki a szocialista párttól független, erősen a centrumba húzódó politikai formációt hozott létre En Marche néven (Jelöltek hosszú sora indulna a francia elnöki székért. Hetek, 2016. szeptember 2.).
A volt pénzügyminiszter lépésének észszerűségét korábban sokan kétségbe vonták, egy héttel a Penelope gate után viszont azonos a népszerűsége François Fillonnal. Ha megelőzi, akkor minden bizonnyal ő kerül be a második fordulóba Marine Le Pennel, ott pedig már minden lehetséges. 2002-ben a baloldal és a jobboldal szavazói már egyszer megakadályozták, hogy a Front National jelöltje legyen az elnök. Azt követően, hogy Jean-Marie Le Pen váratlanul bejutott a második fordulóba, a szocialista jelölt pedig nem, a baloldali szavazók fegyelmezetten leadták voksukat Jacques Chiracra, hogy megakadályozzák Le Pen megválasztását. Ez újra előfordulhat, ezúttal ellenkező előjellel: a jobboldali szavazók valószínűleg könnyen átszavaznak majd a középre behúzódó Emmanuel Macronra.

Olvasson tovább: