Kereső toggle

Kiújultak a harcok a Donyec-medencében

Arc nélkül maradtak a szeparatisták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben újra egyre intenzívebbek az összecsapások az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szeparatisták között a donyecki régióban, az autómosókból és biztonsági őrökből verbuválódott orosz szabadcsapatoknak jóformán nem maradt médiaképes arca, aki megtestesítené az ukrán „megszállók” elleni harcot. Motorola, Givi és még vagy fél tucat „zászlóaljparancsnok” likvidálását azonban nagy valószínűséggel nem az ukránoknak sikerült kivitelezni, hanem maga a Kreml adhatott kilövési engedélyt a számára is egyre kényelmetlenebb fegyveresek eltüntetésére, a Csecsenföldön már megszokott forgatókönyv szerint.

Amikor az ukrán–orosz konfliktus 2014-ben elkezdődött, hirtelen a semmiből tűntek fel olyan személyiségek a Moszkva által támogatott szeparatisták oldalán, akik a „semmiből lesznek a valakik” forradalmi elve alapján a társadalom alsó rétegeiből jöttek, és fegyveres „celebekké” váltak. A Motorolának nevezett Arszenyij Pavlov egy Komiföldről (az oroszországi tajgáról) származó autómosó volt, aki megtestesítette azt az ideát, hogy egy Kalasnyikov lehet a szociális felemelkedés eszköze. Önkéntesként érkezett a donyecki felkelőkhöz, és az önmagukat spártaiaknak nevező zászlóalj parancsnoka lett. Feleségét és családját hátrahagyva Donyeckbe ment harcolni, itt újranősült, és egy rablott lakásban élt új feleségével. Motorola a lengyel–ukrán közös rendezésű futball Európa-bajnokság idejére felépült donyecki repülőtér ostrománál tűnt ki – a repteret tulajdonképpen a földdel tették egyenlővé, a modern, új létesítményből a fémhulladék maradt hasznosítható. Motorolát tavaly november végén robbantották fel házának liftjében.

A donyecki reptér ostrománál szerezte hírnevét a másik ikonikus zászlóaljparancsnok, Givi is. Az ilovajszki születésű Mihail Tolsztih a helyi szeparatista felkelés kultikus alakja lett: az orosz média szinte napi szinten tudósított a vezetése alatt álló csapat harcairól, Givit mint egyfajta rettenthetetlen hőst mutatták be, aki mellett robbanhattak gránátok, ő nyugodtan dohányzott tovább. Február 8-án robbantották fel saját irodájában, amikor bement reggel, és felkapcsolta a villanyt. Számos parancsnok és vezető végezte így Donyeckben, például a Batman néven elhíresült Alekszander Bednov, valamint Alekszej Mozgovoj parancsnok, aki személyesen vezetett egy rögtönítélő bíróságot és ítélt halálra embereket. Rajtuk kívül is még vagy fél tucat személy esett áldozatául az utóbbi idők tisztogatásainak, amelyeket az orosz média szerint az ukrán különleges alakulatok végeznek, a módszereket tekintve azonban sokkal inkább az orosz szpecnázra (különleges műveleti alakulatra) emlékeztetnek. Ezekkel a célzott merényletekkel tulajdonképpen a dél-kelet-ukrajnai konfliktusban részt vevő összes jelentős, médiaképes személyiséget likvidálták a szeparatisták oldalán.

Mindemellett január végétől felélénkültek a harcok a Donyec-medencében, és csak az elmúlt pár napban nehéztüzérségi támadás érte Kamenykát, Trojickojét, Peszkit és Avgyejevkát, kisebb kaliberből pedig Zajcevót, Opitnojét és Novgorodszkojét. Az elmúlt hetekben Avgyejevkát az ukrán hadsereg csak komoly veszteségek árán tudta megtartani a szeparatistáktól. Ukrajna lakossága a minszki megállapodások óta elszokott attól, hogy komolyabb veszteségeket szenvedjen a fronton, ezért az év elején elveszített katonák számára Kijevben közös búcsúztatót és nagyszabású temetést rendeztek. A szeparatisták is sok embert veszítettek a harcok során, a Donyeckben az ukrán hírszerzés információi alapján mintegy száz új sírhely keletkezett. Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki a harcok felélénkülése miatt, az új Trump-kabinet szóvivője, Sean Spicer pedig bejelentette, hogy az elnök Oroszország aktív részvételére számít a konfliktus feloldásában. Spicer elmondása szerint Trump elnök továbbra is napirenden kívánja tartani a Krím státuszának kérdését, és elvárja a konfliktushelyzet rendezését Kelet-Ukrajnában.

Marija Zaharova, az orosz külügyi szóvivő viszont kijelentette, hogy Oroszország nem mond le a területeiről, és nem tekinti tárgyalási alapnak a terület visszaszolgáltatását.

A 2014 óta tartó harcok során mintegy tízezer ember vesztette életét Ukrajnában, a keleti területeken nagyon sok polgári áldozattal. Az ostromlott területeken a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik vagy nagyon rossz állapotban van. Avgyejevka ostroma idején a mínusz húsz fokos hidegben szűnt meg a távfűtés, villany- és vízszolgáltatás. Az ukrán hadsereg visszaverte az ostromot, és azóta helyreálltak az alapvető szolgáltatások, de a hadsereg szinte folyamatos jelenléte tartja fenn a status quót a városban.

Olvasson tovább: