hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ismét nyeregben - Trump folytatja a csatát

2017. 03. 23.
„Az amerikai nép ellenségeinek” nevezte Donald Trump a main­stream sajtó képviselőit, és „hamis hírek gyártóiról” átkeresztelte őket „nagyon hamis hírek gyártóira”. A sárdobálás ellensúlyozására szemmel láthatóan igyekszik egyfajta közvetlen kapcsolatot fenntartani a választókkal. Emellett újra sínre került a heves ellenreakciók miatt késleltetett bevándorlási politika kidolgozása és gyakorlatba ültetése, és az elnök megtalálta a múlt héten lemondott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó utódját.

Donald Trump elnöksége első hónapjának szinte minden eredményét elhomályosította a sajtóval vívott szüntelen csatározás, a tanács­adóinak orosz kapcsolataival foglalkozó találgatások, valamint a miniszterjelöltjeinek kinevezését késleltető demokrata ellenállás. Éppen emiatt, mint múlt csütörtökön tartott első egyszemélyes sajtótájékoztatóján megjegyezte, hangsúlyt tesz arra, hogy közvetlenül szóljon az emberekhez. Ennek egyik eszköze volt maga a közel nyolcvanperces esemény, ahol hosszan dicsérte kormánya eddigi munkáját, illetve keményen visszautasította a – többek között az előtte ülők által közzétett – legújabb „álhíreket”, a jelenlévők fejére olvasva, hogy tájékoztatás helyett kizárólag félretájékoztatást folytatnak. „Holnap majd azt mondják, Donald Trump összevissza beszélt, és nekiment a sajtónak. De nem őrjöngök, és nem beszélek összevissza. Csak azt mondom, önök hazudnak” – jelentette ki.

Amit a washingtoni sajtókonferenciával elkezdett, szombaton egy 9 ezer fős floridai gyűlésen folytatta. A melbourne-i reptéri hangárba szervezett rendezvényt szintén arra használta, hogy – a korlátozott kommunikációt biztosító Twitter-üzenetein kívül is – „első kézből” tájékoztathassa a közvéleményt. A kritikusok bizarrnak, szokatlannak, a 2020-as kampányra való nevetségesen korai készülődésnek nevezték az ötletet, ami pedig egyáltalán nem szokatlan: Barack Obama kevesebb mint három hete volt hivatalban 2009 februárjának elején, amikor az indianai Elkhartban kampányszerű gyűlésen népszerűsítette ellentmondásos gazdaságélénkítő programját, de George W. Bush és Bill Clinton is részt vett hasonló eseményeken.

„A politikában reklámozni kell az üzenetet” – mondta Bruce Haynes kommunikációs szakember, egy pártközi politikai tanácsadó cég társalapítója. Trump pontosan ezt tette: „Azért vagyok itt, hogy arról beszéljek, milyen sokat elértünk annak érdekében, hogy Amerika ismét nagy legyen. (…) És azért is jöttem, hogy ne az álhírek szűrőjén át kelljen hozzátok szólnom.” Miközben nem mulasztott el kitérni a „hazug médiára”, összefoglalta adminisztrációja első hónapját, majd felvázolta a jövőbeli terveket, megemlítve például, hogy néhány héten belül az asztalán lesz az Obamacare-t felváltó törvényjavaslat. A beszéd sajtóbeli utóéletét az elnök Svédország migrációs válságával kapcsolatos megjegyzésének kifigurázása uralta. Svéd politikusok (élen a korábbi miniszterelnökkel, aki felvetette, hogy Trump drogok hatása alatt állt), vezető svéd és amerikai hírorgánumok mind mély megdöbbenésüknek adtak hangot, mintha a skandináv ország számára nem jelentene megoldatlan gondot több százezer migráns integrálása. A tájékoztatás manipulálása pedig jól tetten érhető azokban a tudósításokban, melyek azt állították, hogy Trump az előző éjjel bekövetkezett terrortámadásról beszélt, holott mindössze annyit mondott: „Láthatjuk, mi történik Németországban. Láthatjuk, tegnap este is, mi történik Svédországban. Svédországban – ki hinné? Tömegeket fogadtak be, és olyan problémákkal küzdenek, amilyenekre soha nem gondoltak.” Trump világossá tette később, hogy a Fox News egyik, a bevándorlás svédországi hatásaival foglalkozó esti tudósítására gondolt – merényletet egyetlen szóval sem említett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!