hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hosszú út a Brexitig
Izzadhatnak a lordok

2017. 01. 26.
A parlament kezébe helyezte a Brexitről való döntést a Legfelsőbb Bíróság keddi határozata, amely természetesen nem semmisítette meg a népszavazás eredményét, hanem arról rendelkezett, hogy a népszavazás által adott felhatalmazás birtokában a brit parlamentnek kell meghoznia azt a törvényt vagy törvényeket, amelyek kiléptetik Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

A Legfelsőbb Bíróság keddi döntése fontos jogi kérdést tisztázott, érintetlenül hagyva a lényegi kérdést, vagyis az unióból való kilépést. A Gina Miller befektetési tanácsadó és az általa képviselt People’s Challenge nevű civil szervezet által benyújtott kérdés ugyanis csak arra terjedt ki, hogy kiléphet-e a brit kormány az EU-ból a parlament jóváhagyása nélkül. Gina Miller a sajtónak többször is azt nyilatkozta, hogy bár a saját részéről a kilépés ellen szavazott, beadványával nem a referendum végrehajtását kívánja megakadályozni, hanem annak törvénytelen megvalósulását. Miller véleménye szerint az EU-ból való kilépés alapjaiban változtatja meg az állampolgárok jogait, így ezt nem lehet megtenni a parlament jóváhagyása nélkül.

A keddi döntésből kiderült, hogy ezt a Legfelsőbb Bíróság is így látja. A döntés részletezése kitér arra, hogy az általuk adott jogi értelmezés semmilyen eligazodást nem ad abban, hogy ki kell-e lépni az unióból, mi legyen a kilépés menetrendje, vagy milyen legyen az ország jövőbeni kapcsolata az EU-val. A Legfelsőbb Bíróság jogértelmezése szerint a kormány a parlament jóváhagyása nélkül köthet nemzetközi szerződéseket, az országnak a Közös Piachoz való csatlakozása következtében ugyanis az EU a brit jognak is forrása lett. Ennek megfelelően az EU-ból való kilépést a parlamentben kell megvitatni.

A Legfelsőbb Bíróság több mint kilencven oldalas jogértelmezésében kitért arra is, hogy az észak-ír és skót parlamentnek nincs kompetenciája az EU-val közvetlen szerződéseket kötni, ezért a kilépésről való vitát ezekben a parlamentekben nem kell lefolytatni, és vétójoguk sincs a kérdésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!