Kereső toggle

Manipulált verseny, rázós finis

Lehet, hogy mégsem ússza meg Clinton az e-mail-botrányt?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mikor már, az érintettet is beleértve, mindenki azt hitte, Hillary Clinton megúszta az e-mail-botrányt, James Comey FBI-igazgató váratlanul újranyitotta az ügyet. Így hiába próbálták a szőnyeg alá söpörni, és a Trump–Putyin-összejátszás újfent előrángatott teóriájával elfedni, hogy Donna Brazile demokrata bizottsági elnök kérdéseket küldött Clintonnak az előválasztások során tartott viták előtt, valójában az is csak nagyobb figyelmet kapott. Az ObamaCare keretein belül megfizethetetlenné vált egészségügyi ellátásról szóló friss adatok szintén ronthatják a demokrata jelölt esélyeit.

James Comey FBI-igazgató ismét megdöbbenést okozott – csak most nagyobbat és érzékenyebb időzítéssel, mint amikor júliusban úgy döntött, hogy nem javasol vádemelést Hillary Clinton ellen a magán e-mail-szerverén intézett külügyminiszteri levelezése miatt. Az ügy, úgy tűnt, ezzel lezárul, ám 12 nappal az elnökválasztás előtt Comey váratlanul bejelentette, hogy újranyitja az aktákat. Azon a laptopon ugyanis, melyet Anthony Weiner, a Clinton jobbkezeként tevékenykedő Huma Abedin férjének szexbotránya miatt vizsgáltak, a nyomozók 650 ezer levelet fedeztek fel. Ezek közül több ezret a volt külügyminiszter házi szerveréről, illetve ide küldtek. Abedin feltehetően saját Yahoo-fiókjába továbbította a – sok esetben bizalmas információkat tartalmazó – üzeneteket, és ezen az otthoni számítógépen olvasta őket.

A nyugtalanító fordulatra összeesküvés-elméletekkel és Comey elleni támadásokkal reagáltak a demokraták. James Carville politikai kommentátor, a párt prominens tagja szerint például a KGB akarja a választást manipulálni. Harry Reid szenátor azzal vádolta Comey-t, hogy kettős mércét alkalmaz, és olyan információkat tussol el, melyek bizonyítják, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt orosz kapcsolatokkal rendelkezik (ezt az állítást azonban semmi nem támasztja alá). A júliusban még „bölcs”, „feddhetetlen” és „független” FBIigazgató hirtelen „a köztársaság ellensége” lett, sőt mostani lépését sokan a Hatch-törvény megsértéseként értékelik (az 1939-es jogszabály megtiltja, hogy közszolgálati alkalmazottak a pártpolitikában és a választási kampányokban aktív szerepet vállaljanak). Hillary Clinton a „mélyen aggasztó” jelzőt használta, szintén a választás befolyásolásának kísérletére célozva. A republikánus párt megosztottságára jellemző módon többen csatlakoztak a kritikus hangokhoz, többek között azt nehezményezve, hogy az eljárás „nem fair” Hillary Clintonnal szemben. Ezt a véleményt osztja a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Chuck Grassley is, aki szerint az amerikai közvéleményt és Clintont is megillette volna, hogy Comey részletesebb információkkal szolgáljon az üggyel kapcsolatban. A Fehér Ház ugyanakkor diplomatikus álláspontot választott, melyet Josh Earnest szóvivő tolmácsolt: „Obama elnök nem hiszi, hogy James Comey-t a választásokba való beleszólás szándéka vezérelné”, hozzátéve, hogy sem pozitív, sem negatív módon nem kommentálja az FBI igazgatójának döntését.

Hogy ezt a választás finisében meghozott döntést mi motiválta, csak találgatni lehet. Belső források szerint, miután Comey nyáron „futni hagyta” Hillaryt, számos FBI-alkalmazott szinte fellázadt ellene. Vannak, akik úgy látják, hogy egyszerűen nem volt más választása, hiszen az újabb e-mailekről szóló információk úgyis kiszivárogtak volna, így – november 8-a vészes közelsége ide vagy oda – inkább megpróbált elébe menni az eseményeknek.

A meglepetés mindenesetre nagyot szólt, és szemmel láthatóan megrázta a választási éjszakára már a tűzijátékot is megrendelő Clinton-tábort. Egyből felnagyította azoknak a híreknek a negatív hatását is, melyek sorban leplezik le a demokraták Hillaryt segítő trükközéseit, és amelyeket amúgy már-már megszokhatott a közvélemény. Az elnökjelölt kampánymenedzserének, John Podestának a WikiLeaks által legutóbb nyilvánosságra hozott leveleiből kiderült, hogy Donna Brazile, a Demokrata Párt Országos Bizottságának (DNC) a CNN kommentátoraként is tevékenykedő ideiglenes elnöke kérdéseket juttatott el Hillary Clintonnak az előválasztások során Bernie Sandersszel rendezett viták előtt. Több mint kínos, hogy elődje a DNC élén, Debbie Wasserman Schultz közvetlenül a demokrata jelölőgyűlés előtt kényszerült hasonló e-mail-botrány miatt lemondani. A március 6-ai, Flintben tartott CNN-vitán például Brazile jóvoltából Hillary előre tudta, hogy „egy kiütéses nő fog kérdést intézni hozzá”, akinek a családja ólommérgezést kapott a helyi ivóvíztől. (A korrupció és a rossz vezetői döntések miatt a város a csőd szélére jutott, és nem tudta megoldani a vízellátást. Mire Obama elnök ez év elején szükségállapotot hirdetett, sok gyerek visszafordíthatatlan károsodást szenvedett a szennyezett víztől.) Az egy héttel későbbi vita előtt a halálbüntetéssel kapcsolatban továbbított Brazile egy kérdést Clintonéknak, ami azután szóról szóra elhangzott. A demokraták favoritja természetesen mindkét esetben igen „felkészült” válasszal rukkolt elő.

Bár nem szándékosan, de maga Barack Obama elnök is hozzájárulhat, hogy Hillary Clinton szavazatokat veszítsen november 8-án. Most, hogy a hónap elsején megkezdődik a biztosítások következő évre történő megkötésének időszaka (ez ugyanis egy előre meghatározott periódus), nyilvánvaló, hogy az Affordable Care Act, vagyis a megfizethető ellátásról szóló törvény, nevével ellentétben, közel sem megfizethető. „Az évszázad legnagyobb politikai hazugsága, hogy »ha elégedett vagy az orvosoddal, megtarthatod az orvosodat«” – jelentette ki Donald Trump republikánus elnökjelölt egy pennsylvaniai rendezvényen hallgatósága hangos egyetértése mellett. Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint a biztosítási díjak 2017-ben horribilis mértékben – átlagosan 25 százalékban, de egyes államokban akár 100 százalékban – emelkedni fognak. A szolgáltatásokért fizetendő kötelező önrész ugyancsak drámaian megugrik, a választható biztosítók száma viszont csökkenni fog (a Fox News adatai alapján 232 helyett 167 marad). Trump szerint Pennsylvaniában a díjak 60 százalékos növekedésére lehet számítani – kivéve persze, ha megválasztják, ebben az esetben ugyanis azonnal megszünteti az ObamaCare-t, és egészségügyi megtakarítási számlarendszert vezet be.

A republikánusok igyekeznek az ObamaCare-re vonatkozó adatokat minél több szavazatra konvertálni. A Pew Research Center véleménykutató intézet szerint a választókat foglalkoztató top négy kérdésben szerepel az egészségügy, igaz, csak a gazdaság, terrorizmus és külpolitika után. Nem tudni, a fenti események mennyire ártottak Clinton esélyeinek, és mire lesz elég a hátralévő idő, a hét elején a demokrata jelölt mindenesetre már „ismét a régi” volt. Az FBI-jal való csatározásokon túllépve visszatért jól begyakorolt fegyveréhez, Trump karakterének támadásához.

Olvasson tovább: