Kereső toggle

Dél-Korea Raszputyinja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt hetven év legnagyobb politikai válsága robbant ki Dél-Koreában azt követően, hogy kiderült: Pak Kunhje elnökasszony minden lépését – a ruhák kiválasztásától a két Korea egyesítésének a kérdéséig – egy titokzatos háttérember segíti. A titokzatos hölgy apját koreai Raszputyinnak is nevezték a hatalomra gyakorolt befolyása miatt. A néhai Choi Tae-min ráadásul egy bizarr vallási mozgalom vezetője volt, így a misztikus párhuzam valóban fennáll az orosz erős emberrel.

A gyorsan eszkalálódó politikai válság azt követően robbant ki, hogy kiderült: a koreai elnök minden egyes lépésében – legyen az öltözködéssel vagy háborúval kapcsolatos – Choi Soon-sil tanácsát követi, aki a néhai Choi Tae-min lánya. A JBTC nevű televíziós csatorna beszámolója szerint ugyanis előkerült egy olyan tablet, amelyen Pak Kunhje elnök jövőbeni beszédei voltak rajta. A koreai sajtó szerint Choi Soon-sil írta azt a beszédet is, amely még 2014-ben hangzott el Berlinben, és amelyben Pak elnök a két Korea majdani egyesítéséről beszélt.

A TV Chosun nevű tévécsatorna egy olyan összeállítást mutatott be, amelyben Choi a koreai elnöknek ad divattanácsokat.

A két nő kapcsolata évtizedekkel korábbra vezethető vissza, Pak elnökkel ugyanis már Choi Soon-sil apja, a néhai Choi Tae-min is jó barátságot ápolt. Az idősebb Choi a The New York Times beszámolója szerint az Örök Élet Egyházának nevezett bizarr szekta vezetője volt. Fiatal korában buddhista szerzetes volt, majd áttért a katolicizmusra, később megalapította pszeudo-keresztény mozgalmát. Összesen hatszor házasodott, és 1994-ben, nyolcvankét éves korában halt meg. Choi Tae-min mintegy negyven évvel ezelőtt került kapcsolatba a jelenlegi elnökkel: azt állította, hogy Pak meggyilkolt anyja megjelent neki álmában és segítséget kért tőle. A koreai elnök életét több tragédia is beárnyékolta: anyját a Koreai Nemzeti Színházban gyilkolta meg egy Észak-Koreával szimpatizáló merénylő, apját, aki Dél-Korea harmadik elnöke volt, 1979-ben tette el láb alól saját biztonsági szolgálatának vezetője. A The New York Times beszámolója szerint a gyilkos a bíróságon azt állította, hogy tettének egyik oka az volt, hogy az elnök nem akadályozta meg Choi Tae-min korrupcióját és a lánya felett gyakorolt befolyását.

A vallási vezető – akit a WikiLeaks által kiszivárogtatott jelentésben az amerikai nagykövetség munkatársai csak Raszputyinként emlegettek – az évek során a jelenlegi elnök mentorává vált, és segített megszervezni politikai mozgalmát. Mindeközben saját gyermekei hatalmas vagyonra tettek szert.

A Choi család befolyása, úgy tűnik, az évek során megmaradt, és apja helyét Choi Soon-sil töltötte be Pak elnök életében. Ezt részlegesen maga az elnök is elismerte múlt heti tévébeszédében, azt állítva, hogy elnöksége korai szakaszában kikérte régi barátja véleményét. Ennél azonban többre is sor kerülhetett: Choi ügyében nyomozás is folyik, úgy hírlik ugyanis, hogy 70 millió dollárnyi pénzt tudott átirányítani a Koreai Iparszövetségtől két újonnan létrehozott alapítványba. Korrupció gyanúja miatt a rendőrség Choi szöuli otthonában tartott házkutatást. Choi jelenleg Németországban tartózkodik, és közlése szerint egyelőre nem tud hazajönni, mert idegösszeomlásban és szívritmuszavarban szenved.

A botrány kirobbanása megrengette a dél-koreai politikai életet, a múlt héten tízezrek vonultak utcára, Pak lemondását követelve. A tüntetésekre és a rendkívül alacsony – tizenhét százalékra csökkent – népszerűségi mutatókra válaszul múlt pénteken az elnök lemondatta mind a tíz magas rangú tanácsadóját. Ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz a krízis eszkalálódásának megállításához. Shin Yool, a Myongji Egyetem professzora a Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy Dél-Korea a fennállásának legsúlyosabb politikai válságával néz szembe. „Korábban is előfordultak korrupciós ügyek a hatalom körül Dél-Korea történelmében, de ezekben maximum az elnök családtagjai vagy az elnökhöz közeli emberek voltak érintettek, sohasem maga az elnök. Azt gondolom, Pak Kunhje két módon tud kijönni a jelenlegi krízisből: vagy nagykoalíciót hoz létre, vagy lemond” – nyilatkozta Shin Yool.

Olvasson tovább: