hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dél-Korea Raszputyinja

2016. 11. 11.
Az elmúlt hetven év legnagyobb politikai válsága robbant ki Dél-Koreában azt követően, hogy kiderült: Pak Kunhje elnökasszony minden lépését – a ruhák kiválasztásától a két Korea egyesítésének a kérdéséig – egy titokzatos háttérember segíti. A titokzatos hölgy apját koreai Raszputyinnak is nevezték a hatalomra gyakorolt befolyása miatt. A néhai Choi Tae-min ráadásul egy bizarr vallási mozgalom vezetője volt, így a misztikus párhuzam valóban fennáll az orosz erős emberrel.

A gyorsan eszkalálódó politikai válság azt követően robbant ki, hogy kiderült: a koreai elnök minden egyes lépésében – legyen az öltözködéssel vagy háborúval kapcsolatos – Choi Soon-sil tanácsát követi, aki a néhai Choi Tae-min lánya. A JBTC nevű televíziós csatorna beszámolója szerint ugyanis előkerült egy olyan tablet, amelyen Pak Kunhje elnök jövőbeni beszédei voltak rajta. A koreai sajtó szerint Choi Soon-sil írta azt a beszédet is, amely még 2014-ben hangzott el Berlinben, és amelyben Pak elnök a két Korea majdani egyesítéséről beszélt.

A TV Chosun nevű tévécsatorna egy olyan összeállítást mutatott be, amelyben Choi a koreai elnöknek ad divattanácsokat.

A két nő kapcsolata évtizedekkel korábbra vezethető vissza, Pak elnökkel ugyanis már Choi Soon-sil apja, a néhai Choi Tae-min is jó barátságot ápolt. Az idősebb Choi a The New York Times beszámolója szerint az Örök Élet Egyházának nevezett bizarr szekta vezetője volt. Fiatal korában buddhista szerzetes volt, majd áttért a katolicizmusra, később megalapította pszeudo-keresztény mozgalmát. Összesen hatszor házasodott, és 1994-ben, nyolcvankét éves korában halt meg. Choi Tae-min mintegy negyven évvel ezelőtt került kapcsolatba a jelenlegi elnökkel: azt állította, hogy Pak meggyilkolt anyja megjelent neki álmában és segítséget kért tőle. A koreai elnök életét több tragédia is beárnyékolta: anyját a Koreai Nemzeti Színházban gyilkolta meg egy Észak-Koreával szimpatizáló merénylő, apját, aki Dél-Korea harmadik elnöke volt, 1979-ben tette el láb alól saját biztonsági szolgálatának vezetője. A The New York Times beszámolója szerint a gyilkos a bíróságon azt állította, hogy tettének egyik oka az volt, hogy az elnök nem akadályozta meg Choi Tae-min korrupcióját és a lánya felett gyakorolt befolyását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!