hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új hidegháború - Harci retorika és figyelemelterelés

2016. 10. 27.
A hidegháborút követő legnagyobb méretű csapatmozgásra került sor a héten, amikor az orosz hadiflotta nyolc hadihajója a Doveri-szoroson áthajózva, vélhetően Szíria irányába indult. Az akció nem enyhítette a NATO és Oroszország közötti feszültségeket, amelyek ebben az évben olyannyira megnövekedtek, hogy sokan már új hidegháborúról beszélnek.

Komótosan pöfögött át – nagy fekete füstöt fújva – múlt pénteken a Doveri-szoroson a Kuznyecov Admirális repülőgép-hordozó anyahajó hét további orosz hadihajóval, a brit és a norvég haditengerészet szoros kíséretében.

Az Északi Flotta és a Balti Flotta kötelékébe tartozó hadihajók a nyugati titkosszolgálatok értesülései szerint várhatóan a szíriai háborúban vesznek majd részt, támogatást adva az orosz légitámadásoknak. Amikor kiderült, hogy a tekintélyes orosz flotta a civil lakosság szeme láttára fog elhajózni Anglia partjai mellett, Michael Fallon brit hadügyminiszter bejelentette, hogy a haditengerészet az orosz hajók csatornabeli útjának minden egyes centiméterét megfigyeli.

Fallon szerint a manőverrel az oroszok egyik célja a brit haditengerészet készenlétének tesztelése. Ennek megfelelően péntek reggel a Királyi Haditengerészet HMS Duncan és az HMS Richmond nevű hajói adták az orosz hajóknak a díszkíséretet. Érdekes egybeesés, hogy az orosz flotta elhajózása Kent partjai mellett éppen a Trafalgar Napra esett, amikor az 1805. október 21-ei tengeri ütközetre, Nelson admirálisnak a Napóleon fölött aratott győzelmére emlékeznek. Az orosz hajóhad utazása kisebb botrányt kavart a NATO-tagországok között, a konvoj ugyanis szerdán eredetileg a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai kikötőben, Cuetában kötött volna ki, hogy megtankoljon a továbbhaladás előtt. Ezt több NATO-tagország is nehezményezte, jóllehet Cueta kikötőjéről nem rendelkezik NATO-egyezmény, így Spanyolország eljárása jogszerű. Jen Stoltenberg NATO-főtitkár azt nyilatkozta, hogy „minden országnak joga van eldönteni, hogy kikötőjében tankolhatnak és szállítmányt vehetnek fel ezek a hajók. Ugyanakkor nagyon aggódunk, ahogyan ezt már korábban is kifejeztem, hogy ez a hajóhad alkalmas arra, hogy növelje Oroszország kapacitását a további szíriai légicsapások végrehajtására” – nyilatkozta a főtitkár. Keményebben nyilatkozott Sir Gerald Howarth korábbi brit védelmi miniszter, aki szerint „Spanyolország a NATO tagja, a NATO pedig folyamatos provokációkkal szembesül Oroszország részéről, kiváltképpen a Baltikumban”. A NATO-országok kritikájára válaszul a spanyol Külügyminisztérium ahhoz kötötte a kikötés engedélyezését, hogy Oroszország tisztázza az úti célt. Az oroszok ezt nyilván nem akarták megtenni, mert végül visszavonták a kikötési kérelmet. Lapzártakor még nem volt ismert a konvoj további útvonala.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!