hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öt forgatókönyv november 8-ára
Nyitott maradt az amerikai elnökválasztás

2016. 10. 27.
A hírekben kiemelt helyet kapott az ABC News 20 nappal a választások előtt készített közvélemény-kutatása, amely fölényes, 12 pontos Clinton-vezetést jelzett. Csalóka lenne azonban ebből arra következtetni, hogy garantált a demokrata jelölt elsöprő győzelme november 8-án. A felmérések többsége jóval szorosabb, vagy éppen döntetlen körüli állást jelez, ami azt jelzi, hogy a média és az elemzők által jó néhányszor véglegesen leírt Donald Trump továbbra is versenyben van a Fehér Házért. A FiveThirtyEight portál politológusa, David Wasserman öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a választásra.

„Valószínűleg ennek az 5 újságcikknek az egyikét olvashatja majd november 9-én reggel” – írja Wasserman, aki a közvélemény-kutatásokat elemezve sorra veszi, milyen kimenetelei lehetnek az elnökválasztásnak. Íme:

1. Clinton földcsuszamlásszerű győzelme

A választók egyértelműen elutasították a republikánus jelöltet, és nagy többséggel Hillary Clintont választották az ország első női elnökének. A demokrata jelölt 1984 óta a legnagyobb arányú győzelmet aratta az elnökválasztások történetében. Országosan 12 százalékkal kapott több szavazatot, mint ellenfele, és ezzel olyan hagyományosan republikánus államokat is sikerült maga mellé állítania, mint Arizona, Georgia és Texas. Clinton sikerében kulcsszerepet játszottak a diplomás fehér szavazók, különösen a nők, valamint spanyol ajkú, afroamerikai és ázsiai származású szavazók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!