Kereső toggle

Öt forgatókönyv november 8-ára

Nyitott maradt az amerikai elnökválasztás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hírekben kiemelt helyet kapott az ABC News 20 nappal a választások előtt készített közvélemény-kutatása, amely fölényes, 12 pontos Clinton-vezetést jelzett. Csalóka lenne azonban ebből arra következtetni, hogy garantált a demokrata jelölt elsöprő győzelme november 8-án. A felmérések többsége jóval szorosabb, vagy éppen döntetlen körüli állást jelez, ami azt jelzi, hogy a média és az elemzők által jó néhányszor véglegesen leírt Donald Trump továbbra is versenyben van a Fehér Házért. A FiveThirtyEight portál politológusa, David Wasserman öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a választásra.

„Valószínűleg ennek az 5 újságcikknek az egyikét olvashatja majd november 9-én reggel” – írja Wasserman, aki a közvélemény-kutatásokat elemezve sorra veszi, milyen kimenetelei lehetnek az elnökválasztásnak. Íme:

1. Clinton földcsuszamlásszerű győzelme

A választók egyértelműen elutasították a republikánus jelöltet, és nagy többséggel Hillary Clintont választották az ország első női elnökének. A demokrata jelölt 1984 óta a legnagyobb arányú győzelmet aratta az elnökválasztások történetében. Országosan 12 százalékkal kapott több szavazatot, mint ellenfele, és ezzel olyan hagyományosan republikánus államokat is sikerült maga mellé állítania, mint Arizona, Georgia és Texas. Clinton sikerében kulcsszerepet játszottak a diplomás fehér szavazók, különösen a nők, valamint spanyol ajkú, afroamerikai és ázsiai származású szavazók.

A várakozásokkal ellentétben Trumpnak nem sikerült mozgósítania a fehér, nem diplomás szavazókat és a bizonytalanokat. Trump nagyarányú veresége nyomán a demokraták visszaszerezték a többséget a szenátusban, és majdnem ledolgozták hátrányukat a képviselőházban is. A republikánus vezetők azt ígérik, hogy megszabadulnak Trumptól, és újjáépítik a pártot.

2. Szolid Clinton-győzelem

Az előzetes közvélemény-kutatásoknál valamivel jobb, 8 százalékos előnnyel végzett Hillary Clinton ellenfelével szemben. Megnyerte mindazokat az államokat, ahol 2012-ben Barack Obama győzött, valamint Arizonát és Észak-Karolinát. Clinton győzelmében nagy szerepet játszottak a fehér diplomás szavazók, akik 2012-ben még Mitt Romney-t támogatták 10 százalékos többségben, most azonban a demokrata jelölt mellé álltak 54-46 arányban. A képet némileg rontotta Clinton számára, hogy a fekete választók kevesebben mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt Obamára, és Trump is tudott javítani Romney-hoz képest a fehér nemdiplomások között, de Clinton győzelme így sem forgott veszélyben.

A szenátust visszaszerezték a demokraták, és a kongresszusban is sikerült felére csökkenteniük a hátrányukat. A republikánus vezetők közül Paul Ryan házelnök és Mike Pence alelnökjelölt gratulált Clintonnak, de Donald Trump szerda reggelig ezt nem tette meg.

3. Vegyes térkép, Clinton-győzelemmel

2012-höz képest alaposan átalakult a választási térkép. Bár Clinton országosan 4 százalékkal megelőzte Trumpot (hasonló arányban, mint ahogy négy éve Obama elnök győzött), de több olyan államot elveszített, amelyek biztos demokrata bázisoknak számítottak, mint Ohio és Iowa. Igaz, Clinton is tudott fordítani Észak-Karolinában. A részvételi arányok elmaradtak a 2012-eshez képest, kivéve a spanyol ajkúakat és a fehér nemdiplomás választókat. Donald Trump nem fogadta el az eredményt, és vizsgálatot követel a feltételezett választási csalások miatt, de a republikánus vezetők többsége szerint a választók mindkét jelöltet elutasították, csak éppen Clintont valamivel kevésbé.

4. Vitatott eredmény, minimális Clinton-előnnyel

Hillary Clinton a vártnál gyengébb eredményt ért el, míg Donald Trump felülmúlta a várakozásokat, és mindazokat az államokat megnyerte, amelyekben Romney győzött 2012-ben, plusz megszerezte hozzá Floridát, Iowát és Ohiót.

Ez sem volt elég azonban a 270 elektori szavazat megszerzéséhez, de Trump nem ismerte el a vereségét, választási csalásokra hivatkozva. A választások utáni helyzet a 2000-es káoszhoz hasonlít, amikor hetekig nem lehetett tudni, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A republikánus vezetők is Trump mellé álltak, és nem-csak az elnökválasztási, hanem a szenátusi szavazások eredményeit is újraszámláltatnák, ahol szintén hajszálon függ a többségük.

5. Trump győzelmén megdöbbent a világ

A közvélemény-kutatásokra és a média várakozásaira rácáfolva Donald Trump nyerte meg az elnökválasztást, amelynek eredményét ígéretéhez híven azonnal elismerte. Bár országosan Clinton közel egymillióval több szavazatot kapott, mint Trump, ezek többségét olyan államokban szerezte, ahol egyébként is biztos többségben volt, míg Trump a csatatér-államok közül megnyerte Floridát, Iowát, New Hampshire-t, Ohiót és Pennsylvániát is. A republikánus jelölt győzelme a Brexit-hatásnak volt köszönhető, nevezetesen annak, hogy kiderült, a „csendes többség”, akik rejtőzködnek a felmérések során, a választásra elmennek és az elit által támogatott jelölt vagy ügy ellen szavaznak. A republikánusok győzelme teljes, mert a Fehér Ház mellett a kongresszus mindkét házában megőrizték többségüket.

A fenti forgatókönyvek persze fikciók, de nagy valószínűséggel lefedik a lehetséges választási kimeneteleket. Az egyes variációknak David Wasserman nagyjából azonos esélyt ad, ami azt jelenti, a végeredmény a vártnál szorosabb lehet, bár Clinton győzelmi esélyei 10 nappal a választások előtt lényegesen jobbak, mint Donald Trumpéi.

Olvasson tovább: