Kereső toggle

A kapzsiság győzőtt a felelősség fölött

Ügyészségi nyomozás indult a földrengés okozta károk miatt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ügyészségi nyomozás indult a múlt hét szerdai, legalább 292 halálos áldozatot követelő közép-olaszországi földrengés nyomán, amelyben maffiáról és korrupt építési vállalkozókról beszélnek. A mostani eset ugyanis ékes példája annak, amikor a földrengésvédelemről ugyan esik szó, ám komoly intézkedésekre nem kerül sor annak ellenére, hogy milliárdok folynak az újjáépítésbe és a megelőzésbe. Annál is inkább, mivel a földrengés nem mindenhol tette a földdel egyenlővé a házakat.

A földrengést nem lehet megakadályozni, azt viszont – részben – igen, hogy egy olyan területen, ahol a szakemberek szerint ki-emelt földrengésveszély van, összedőljenek a házak. Ügyészségi nyomozás indult a múlt hét szerdai, közép-olaszországi földrengést követően, amely legalább 292 halálos áldozatot követelt, és mintegy 400 súlyos vagy közepesen súlyos sérülést okozott. Egyre erősebb a gyanú, hogy a tragédia nem lett volna ennyire súlyos, ha a helyi építési vállalkozók, akik a 2009-es, több mint 300 halálos áldozatot követelő l’aquilai földrengést követően végezték a térség épületeinek újjáépítését, illetve megerősítését, rendesen elvégzik a munkájukat.

A múlt heti rengés igen erősen érintette a kisebb falvakat, Amatricét, Accumolit, Abruzzót és Pescara del Trontót.

Az áldozatok száma még nem végleges, ugyanis még mindig sokan számítanak eltűntnek, és a romok között nem könnyű az áldozatok utáni kutatás. Egy turista holttestét például csak három nappal a rengés után sikerült a szálloda romjai közül kiemelni. A szerencsétlenségben legalább 2700 ember vált hajléktalanná, akiket a környező településeken az olasz katasztrófavédelem által épített szükségszállásokon helyeztek el. A hatóságok célja, hogy még a tél beállta előtt biztonságos és fűthető szállásokon helyezzék el az embereket, a tél ugyanis nagyon hideg az Appenin-hegységben, így a most felállított sátrakban az emberek nem maradhatnak. Ezért, amíg az újjáépítés zajlik, faházak építését tervezik a károsultak számára.

Kedden Matteo Renzi miniszterelnök, Sergio Mattarella elnök és Ferenc pápa megbízottja részvételével szimbolikus tömegtemetést tartottak Amatricében, ahol 38 áldozatot, köztük két gyereket is végső nyugalomra helyeztek. A temetést a hatóságok eredetileg Rietiben akarták elvégezni, viszont Renzi a mentést végző civilek tiltakozása miatt végül Amatricébe helyeztette át a ceremóniát. Róma polgármestere, Virginia Raggi is részt vett a temetésen, ugyanis az Amatricében áldozatul esett majd 250 ember közül nyolcvanan római polgárok voltak; a városkában ugyanis egy helyi specialitás, a pancettás-csilis spagetti tiszteletére rendezett fesztiválra zajlottak az előkészületek.

A tragédiában meghalt 11 román állampolgár is, illetve 3 brit. A románok jobbára gazdasági célból bevándorolt munkások voltak. Tiszteletükre Dacian Cioloş román miniszterelnök is részt vett a temetési szertartáson.

Az összeomlott házak állapotából egyértelműen látszik, hogy a stabilitást biztosító beton szinte szétmállott a földrengésben, mivel a megengedettnél jóval több homok került bele cement helyett. Az egyik helybeli polgárőr, aki a mentésben részt vett, a Spiegel Online tudósítójának elmondta, hogy mivel a homok jóval olcsóbb, mint a cement, a kapzsiság győzött a felelősség fölött, és az első adandó alkalommal a házak fala úgy mállott szét, mint a „piskóta”. Ugyanezen a véleményen van Giuseppe Saieva, a rieti ügyészség főügyésze is, aki Amatricében, ahol a legtöbb halálos áldozat volt, a helyszínen úgy találta, hogy az átlagos lakóházak, de a megerősített betonból épült villa is ugyanúgy összedőlt a katasztrófában, így nyomozást indított. A háttérben a maffiát és korrupt építési vállalkozókat feltételeznek.

Teljes mértékben összedőlt a 2012-ben újjáépített amatricei iskola is, amelyre a földrengésvédelem érdekében 200 ezer eurót költöttek a tartományi önkormányzat költségvetéséből – és nem ez az egyetlen, viszonylag új építésű épület, amely nem állta ki a próbát, és a századfordulón épített kő lakóházakkal együtt omlott, dőlt össze. Norciában viszont, amelyet ugyanúgy nem került el a földrengés, valószínűleg jobban odafigyeltek az átépítésekre, itt ugyanis állva maradtak az épületek, és egyetlen halott vagy sebesült sem volt.

A mostani földrengésről nyilatkozott az a tudós is, akit a 2009-es l’aquilai földrengéssel kapcsolatban emberölés vádjával (!) több társával együtt hat év börtönbüntetésre ítéltek, mert rosszul kommunikált a katasztrófával kapcsolatban (tehát nem az előrejelzésük volt rossz), majd 2014-ben felmentettek. Giulio Selvaggi, aki a római Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet kutatási igazgatója, elmondta: a hatóságok felelőssége egyértelműen megállapítható, ugyanis a 2009-es fiaskót követően a tudósok részletes szeizmológiai térképet készítettek a térségről.

Olvasson tovább: