hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump: Van-e visszaút?
Az elemzők szerint Clinton előnye behozhatatlan

2016. 08. 11.
Három hónappal a november 8-ai elnökválasztás előtt a Washington Post vezető elemzője magabiztosan eredményt hirdetett. Stuart Rothenberg szerint hacsak „nem történik csoda”, Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok új elnöke. Sokan mások is erre a következtetésre jutottak a pártkonvenciók utáni felmérések eredményeiből, amelyek Donald Trump jelentős hátrányát mutatják, nemcsak országosan, hanem az úgynevezett csatatérállamokban – sőt, úgy tűnik, hogy több, hagyományosan stabil republikánus államban is bajba kerülhet a milli­árdos jelölt. Mi áll a számok mögött, és van-e alapja annak, hogy fordulat következzen be a versenyben?

„Három hónap múlva, amikor a 2016-os elnökválasztás már a hátunk mögött lesz, megállapíthatjuk, hogy a verseny augusztus 9-ére már el is dőlt” – írja a The Washington Post elemzője. „Az adatok higgadt elemzése, valamint a jelöltek elfogulatlan értékelése, továbbá a korábbi kampányok és elnökválasztások tanulságai alapján egyetlen lehetséges következtetésre juthatunk: Hillary Clinton legyőzi novemberben Donald Trumpot, és a különbség várhatóan nagyobb lesz, mint amellyel 2012-ben Barack Obama legyőzte Mitt Romney-t” – állítja Rothenberg.

A közvélemény-kutatási adatok, úgy tűnik, alátámasztják a fenti következtetést. Az amerikai választási rendszer sajátosságából fakadóan nem feltétlenül az országosan jobban álló jelölt nyeri a választást (2000-ben Al Gore több szavazatot kapott, mint George W. Bush, mégis veszített), de nyilvánvalóan jobb esélyei vannak annak a jelöltnek, aki vezet a felmérésekben. Márpedig a demokrata jelölőgyűlés után Clinton egyértelműen elszakadt Trumptól, aki néhány héttel korábban befogta, sőt egyes mérések szerint meg is előzte a volt külügyminisztert. Clinton előnye 8-10 százalék a nagyobb közvélemény-kutatók szerint, pártszimpátiától függetlenül (NBC News-Wall Street: +9, Fox News: +10, Washington Post-ABC News: +8).

Hasonló a különbség akkor is, ha a mérésekbe beleszámítják a többi jelöltet, akik közül Gary Johnson libertariánus jelölt szólhat bele érdemben a versenybe, 10 százalék körüli támogatottsággal. Viszonylag alacsony azok aránya, akik nem döntöttek még, de részt vennének a választásokon novemberben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!