hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kíméletlen, hisztérikus kampány
Trump „rasszista gyűlölködő”, Clinton pedig az „ördög”

2016. 08. 04.
Lezajlottak a pártkonvenciók, hivatalosan is jelöltek lettek a jelöltek, így a hivatalos menetrend szerint is elkezdődött az amerikai elnökválasztási kampány. Ami persze már tavaly ősz óta tart, de most már klasszikus westernpárbajként, szemtől-szembe. Nem véletlen, hogy a jelölőgyűlések óta a kampány hangvétele is megváltozott: az eddig sem visszafogott minősítések helyett az ellenfelek nyíltan karaktergyilkos jelzőket igyekeznek a másik félre ragasztani. Valóban nem volt még ilyen feszült, már-már hisztérikus elnökválasztási harc az elmúlt évtizedekben. És még hátra van három hónap.

Donald Trump az elnökjelölti beszédében hazugnak és bűnözőnek nevezte Clintont, akit csak a hatóságok és a politikai elit korruptsága mentett meg a börtöntől: „Amikor egy külügyminiszter illegálisan tárolja az e-mailjeit egy magánszerveren, 33 ezret pedig letöröl közülük, hogy a hatóságok ne fedezhessék fel a bűncselekményét, továbbá kockázatba sodorja országunkat, és következmények nélkül hazudhat a legkülönbözőbb ügyekben – nos, akkor tudom már, hogy a korrupció minden eddigit meghaladó szintet ért el nemzetünkben. Amikor az FBI igazgatója azt mondja, hogy a külügyminiszter »kirívóan gondatlan« és »hanyag« volt a titkosított információk kezelésében, akkor tudom, hogy ezek enyhe kifejezések ahhoz képest, amit valójában elkövetett. Csak azért fogalmaztak így, hogy megmentsék őt attól, hogy az igazságszolgáltatás számon kérje a rettenetes bűncselekményei miatt. Valójában a külügyminiszter legnagyobb teljesítménye éppen ez lehetett, hogy sikerült megúsznia egy ilyen hallatlan bűntettet, különösen úgy, hogy másoknak ennél sokkal kevesebbért keményen bűnhődniük kell” – mondta Trump, aki Twitter-üzeneteiben rendszeresen a „crooked” (tisztességtelen) jelzővel illeti ellenfelét.

Hillary Clinton a philadelphiai jelölőgyűlésen mondott beszédében szintén kijelölte azt az irányt, ahogyan a kampányában támadni kívánja a republikánus jelöltet. Trumpot szélhámosnak, csalónak és jellemében alkalmatlannak nevezte az elnöki posztra: „Atlantic Cityben, alig 100 kilométerre innen találhatnak olyan alvállal-kozókat és cégeket, amelyek mindenüket elveszítették, mert Donald Trump nem volt hajlandó kifizetni a számláikat. Olyan emberek, akik elvégezték a munkát és szükségük lett volna a pénzre, de nem kapták meg – nem azért, mintha nem tudott volna fizetni, hanem azért, mert egyszerűen nem fizette ki őket.

És hát ez a kereskedelmi ügynöki beszéd, amellyel azt kéri önöktől, hogy tegyék elnökké? Bízzanak benne – és majd akkor gazdagok lesznek! Ugyanezt az eladói beszédet hallották tőle azok a kisvállalkozók is. Aztán Trump továbbállt, a munkások pedig ott maradtak üres zsebbel… Tegyék csak fel maguknak a kérdést: vajon Donald Trump rendelkezik-e megfelelő vérmérséklettel ahhoz, hogy főparancsnok legyen? Donald Trump még egy elnökválasztási kampány viharait sem tudja kezelni. A legkisebb provokációra elveszti a higgadtságát. Amikor egy újságíró kemény kérdést tesz fel neki. Amikor megcáfolják egy vitában. Amikor egy tiltakozó tűnik fel a gyűlésén. Képzeljék csak el őt az Ovális Irodában egy igazi krízishelyzetben. Egy olyan ember, akit egy Twitter-üzenettel át lehet verni, nem alkalmas arra, hogy rábízzuk a nukleáris fegyvereket” – mondta Clinton.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!