hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dzsihád az emberiség ellen

2016. 07. 07.
Még a tavaly novemberi párizsi vérfürdő méreteit is felülmúlta az Iszlám Állam Bagdadban elkövetett szadista tömegmészárlása. A minden bizonnyal Fallúdzsa felszabadítására válaszul végrehajtott tömeggyilkosság áldozatainak száma lapzártánkkor meghaladja a 200-at – az már csak a globális nyilvánosság furcsa működését mutatja, hogy a bagdadi áldozatok halálát milyen elképesztő közöny fogadta az Eagles of Death Metal párizsi koncertjének vagy az orlandói melegbárnak a közönségével, illetve az isztambuli reptéren vagy a dakkai étteremben lemészárolt turistákkal szolidáris nyugati közvéleményben.

Pedig a szíriai és iraki frontokon elszenvedett, lapunk 2. és 3. oldalán részletesen taglalt vereségei ellenére al-Baghdadi ördögi szektája az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy hosszú távon számolni kell vele. Kiderült ugyanis, hogy az Iszlám Állam (IÁ) képes ellenségeire csapást mérni az Egyesült Államoktól Törökországon át Bangladesig, Iraktól Szaúd-Arábiáig bárhol, ahol kedve tartja, ahol kellően elszánt magányos farkasok készek végrehajtani a „kalifátusból” érkező, dzsihádra szólító felhívásokat.

***

A ramadán az idén azzal kezdődött, hogy két palesztin fegyveres nyitott tüzet Tel-Aviv egyik divatos, üzletekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében, megölve négy izraelit és további legalább ötöt megsebesítve. A két támadót elfogták, az egyikük megsebesült – majd’ egy hónappal később az izraeli rendőrség közölte: a két terroristát az Iszlám Állam inspirálta a mészárlás elkövetésére. Alig négy nappal később Orlandóban a Pulse nevű melegbár ötven vendégével végzett az afgán származású, az Iszlám Államra felesküdött Omar Mateen, majd’ újabb két hét telt el, és a nyomozás eddigi állása szerint az Iszlám Állam központjából, Rakkából érkezett és a „kalifátus” vezérkarától utasításokat kapott terroristasejt támadást intézett az isztambuli Atatürk repülőtér ellen, 42 embert meggyilkolva. Az isztambuli vérfürdő előtti napokban a 2014 óta az Iszlám Állam kezén lévő iraki Fallúdzsát felszabadították a kormány­erők, de a terrorszervezet ellencsapása ezúttal sem maradt el: az IÁ története talán legvéresebb merényletének, a bagdadi bevásárlóközpont elleni kegyetlen támadásnak több mint 200 ember esett áldozatul. Ugyanezen a napon Bangladesben 20 embert öltek meg a főváros egyik éttermének külföldi vendégeit lemészároló, szintén az Iszlám Államhoz köthető terroristák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!