Kereső toggle

Új terrorállam

Al-Kaida emirátus alakulhat Szíriában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az al-Kaida első szuverén állama alakulhat meg Szíria északi részén. A nemzetközi terrorhálózat helyi ágazata lassan, de biztosan vetette meg lábát a térségben, kihasználva, hogy az elmúlt években a figyelem inkább az Iszlám Államra irányult. Pedig a két gyilkos csoport között csupán taktikai különbségek vannak, a célkitűzésük ugyanaz: az iszlamista emirátus létrehozása. Ha az al-Kaida is sikerrel jár Szíriában, és független állammal fog rendelkezni, akkor sokkal nagyobb fenyegetést fog jelenteni a világra nézve, mint jemeni vagy afganisztáni működése során bármikor.

Az al-Kaida arra készül, hogy kikiáltsa saját szuverén álla-mát Szíriában – figyelmeztet a Közel-Kelet Intézet egyik vezető munkatársa. Charles Lister a Foreign Policy magazinban közölt részletes beszámolót arról, hogy a nemzetközi terrorhálózat hogyan építi ki erőbázisát Szíriában, az Iszlám Állam elleni nemzetközi kampány árnyékában. Mint írja, a két csoport nem sokban különbözik egymástól, eltérések inkább a taktikában láthatók. Míg az Iszlám Állam gyorsan kiterjesztette ellenőrzését a meghódított területek felett, és felállította önálló kalifátusát, addig az al-Kaida hosszú távú terv alapján tevékenykedik. Először befolyásukat és elfogadottságukat igyekeznek megerősíteni azokban a térségekben, amelyeket uralmuk alá akarnak vonni. Ezt a stratégiát Jemenben kezdték alkalmazni 2011-ben, majd egy évvel később Maliban. De a végső céljuk ugyanaz, mint az Iszlám Államnak – ez pedig az iszlamista emirátus létrehozása.

Leányvállalat

Szíriában az al-Kaida „leányvállalata”, az al-Nuszra Front öt éve ügyködik csendben az önálló állam megalakításán, amihez most Lister szerint nagyon közel kerültek. A terrorszervezet 2013 közepén kezdett ráerősíteni Szíriára, miután az al-Nuszra Front külföldi harcosainak többsége átállt az Iszlám Államhoz. A közel-keleti országba több hírhedt al-Kaida-veterán és -vezető érkezett. Egy időre mérsékeltebbnek tűnő álarcot öltöttek magukra – állítólag erre maga Ajman al-Zavahiri terroristavezér is utasítást adott –, hogy a szíriai ellenzék berkein belül elfogadottá váljanak. 2015 márciusa és júniusa között vezető szerepet vállaltak abban, hogy Idlib tartományból kiűzzék Bassár el-Aszad elnök erőit, ezzel is bizonyítva, hogy nélkülözhetetlen szövetségesek a szíriai rezsim elleni harcban. Miután katonai erejük meghatározó lett a térségben, megkezdhették befolyási övezetük fokozatos kiépítését. Létrehozták például az úgynevezett „Felszabadított Kerületek Adminisztrációját” – ez a testület többféle kormányzati tevékenységgel lett megbízva. 

Az al-Nuszra Front a helyi lakosokat is igyekezett megszólítani, hogy társadalmi támogatottságra tegyen szert. Emellett nyilvánvalóan harcos-utánpótlásra is szüksége van. A londoni székhelyű International Alert nevű segélyszervezet egyik jelentésében arról számol be, hogy az al-Nuszra Front könnyen toboroz a fiatal szíriai férfiak között, mivel körülbelül négyszer több fizetést ajánl nekik, mint a mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg. Más kutatásokból az is megállapítható, hogy az elszegényedett, munkanélküli fiatalokat jobban meg tudja szólítani, mint az Iszlám Állam: a biztonság, az oktatás és a győzelem ígéretével. Az al-Nuszra Front kihasználja az emberek elkeseredését és bosszúvágyát. Azzal, hogy az Aszad-rezsim ellen harcoló csoportként lép fel, sok olyan szíriait tud a maga oldalára állítani, akik bosszút akarnak állni a kormányerőkön, amiért tönkretették az életüket, a családjukat.

A tettek mezején

Az idei események azonban megzavarták az al-Kaida törekvéseit. A terrorcsoportot hátrányosan érintette az „ellenségeskedés felfüggesztéséről” szóló orosz–amerikai egyezmény, amely február végén lépett életbe Szíria egyes részein. Az al-Nuszra Front ugyanis mindig a harctéren felmutatott eredményeivel tudott benyomást gyakorolni, az erőszak alábbhagyásával pedig az ellenzék mérsékeltebb képviselői kerültek előtérbe. Az iszlamista szervezet ezért gyorsan a tettek mezejére lépett: találkozókat szervezett a Hamában, Latakiában és Aleppo déli részén aktívan tevékenykedő fegyveres csoportokkal, hogy meggyőzze őket: érdekeiket inkább a harcokban, semmint a genfi békefolyamattal tudják érvényesíteni. Az érvelés, amelynek során természetesen a fenyegetőzéstől sem riadtak vissza, hatásosnak bizonyult: pár hét múlva mindhárom konfliktuszónában egyidejűleg kiújult az erőszak. Az al-Nuszra Front pedig hamar visszanyerte a nélkülözhetetlen szövetséges szerepét az ellenzékiek között.

A harcok folytatódásával az al-Nuszra Front állítólag még intenzívebb egyeztetésekbe kezdett az emirátus kikiáltásáról Idlib tartományban. Az al-Kaida meghívására április 1-jén Szíriába érkezett Rifai Ahmad Taha, egy befolyásos egyiptomi dzsihádista, aki egy radikális csoport alapító tagja volt az észak-afrikai országban, és feltehetőleg részt vett az amerikai nagykövetségek elleni merényletekben 1998-ban Kelet-Afrikában. 1998-ban aláírója volt Oszama bin Laden Egyesült Államok és Izrael elleni fatvájának. Tahának az lett volna a feladata, hogy az önálló állam felállítását illetően megosztott al-Kaida vezetőségét egyesítse. A közvetítő szerepét azonban nem tudta sokáig gyakorolni, mert mindössze néhány nappal az után, hogy Szíriába érkezett, egy amerikai dróntámadás végzett vele. A terrorcsoporton belül azóta is eltérőek az álláspontok arról, hogy milyen ütemben kell létrehozni az emirátust. 

Charles Lister elképzelhetőnek tartja, hogy már 2016 végére megalakulhat az emirátus Idlib tartományban. Egy biztos: egy katonailag erős és társadalmilag elfogadott al-Kaida állam Északnyugat-Szíriában katasztrofális következményekkel fog járni. Tovább rontana az amúgy sem rózsás helyzeten a polgárháború sújtotta országban: ugyanolyan vérengzések, kivégzések, büntetések fenyegetnék a civileket, mint amikkel az Iszlám Állam kalifátusában szembesültek. A nemzetközi hatás pedig még drámaibb lenne. A terrorszervezet globális hálózata újra erőre kapna, fellendülne a toborzás és a merényletek kitervelése. Arról nem is beszélve, hogy mennyire közel lennének Európához: így sokkal nagyobb fenyegetést jelentenének a nyugati világra, mint bármikor Jemenből vagy Afganisztánból.

A Háborús Tanulmányok nevű elemzőközpont az év elején arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida helyi szervezete egy kifinomult stratégiát követve arra játszik, hogy míg az Iszlám Állam leköti a Nyugat figyelmét, és merényleteket hajt végre, addig ők zavartalanul tudják kiépíteni struktúrájukat, embereket toborozhatnak, és felkészülhetnek hosszú távú céljaik megvalósítására. Jennifer Cafarella, a Háborús Tanulmányok egyik munkatársa szerint az al-Nuszra Frontnak 3000-5000 fegyverese lehet, vannak elitalakulatai, és Szíria 9 nyugati tartományából minimum 8-ban legalább 19 kiképző tábort, kormányzati rendszert működtet. A szakértő egy februári jelentésében arra figyelmeztet, hogy a csoport sokkal veszélyesebb lett, mint az Iszlám Állam, mert taktikai okokból a szíriai ellenzéket támogatja, hogy így helyi szövetségeseket szerezzen, akiket aztán majd irányítani tud. Ugyanakkor elemzők szerint a két csoport közti rivalizálásból egy dologra biztosan számítani lehet: ha az egyiket legyőzik, akkor a másik fogja betölteni a keletkezett hatalmi vákuumot.

Olvasson tovább: