hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Koránra esküdött föl London új polgármestere
Integrációs sikersztori

2016. 05. 12.
A munkáspárt színeiben induló Sadiq Khan nyerte múlt csütörtökön a londoni polgármester-választást, 57–43 százalékos arányban, lekörözve a konzervatív Zac Goldsmith-t. A város – történetében először – muszlim vallású elöljárót kapott. Khannal kapcso­latban sokan fogalmaztak meg kételyeket szélsőséges személyekkel való korábbi szereplései vagy vélt politikai opportunizmusa miatt, ám többségben vannak, akik személyes sikersztoriját London multikulturalizmusának és integrációs politikájának sikereként ünneplik.

„Sadiq Khan vagyok, London polgármestere” – kezdte beiktatási beszédét a 45 éves, pakisztáni bevándorló családból származó munkáspárti politikus a Southwark Székesegyházban, ahol egyfajta ökumenikus szertartás keretein belül iktatták be. Bár azt kérte, hogy a Biblia helyett a Koránra esküdhessen, az ünnepséget úgy tervezte, hogy közvetítse azt az irányt, amit új hivatalában követni szándékozik. „London a világ etnikailag legváltozatosabb városa, és én mindenki polgármestere leszek. Nem kivételezek, a feladatom, hogy hidakat építsek” – nyilatkozott első hivatalos szereplésén a Holokauszt Emléknapon, ahol túlélőkkel is találkozott.

Khan több más fórumon hangsúlyozta, hogy célja a zsidó–muzulmán kapcsolatok előmozdítása a fővárosban; egy interjúban megemlítette annak a lehetőségét is, hogy üzleti delegáció élén Izraelbe látogat. A pártját meg­rázó antiszemita botrányokat „szégyenfoltnak” nevezte, és kritizálta Jeremy Corbynt, amiért nem tett eleget a zsidó- és Izrael-ellenesség felszámolásáért. Corbyntól egyébként egész kampánya alatt elhatárolódott, és a két politikus közti szakadást mutatja, hogy a pártvezető nem is vett részt Khan beiktatásán. Az újdonsült polgármester valószínűleg ki fogja használni pozícióját a Munkáspárt politikai arculatának befolyásolására.

Khan ugyanakkor nem volt mindig ilyen karakán bírálója a pártvezetésnek, ami pontosan az egyik alapját szolgáltatja az opportunizmus vele szemben hangoztatott vádjának. Tavaly nyáron még hozzájárult Corbyn jelöléséhez a párt élére, amiért cserébe pár hónappal később meg tudta szerezni a baloldali szárny támogatását a polgármesteri székért folytatott harchoz. Corbyn Hamaszhoz és Hezbollahhoz való kötődésével kapcsolatos, és más kritikákkal Khan csak ezután rukkolt elő – ezzel a húzással viszont választhatóvá tette magát a mérsékelt szavazók körében. Köpönyegforgatására sok más példát is felhoznak, többek között, amikor tavaly júniusban ellenezte a Heathrow reptér bővítését, miközben Gordon Brown miniszterelnök közlekedési minisztereként 2009-ben még támogatta. Más esetben, 2008 márciusában a választókörzetében tartott tüntetésen ostorozta az akkori kormány terveit a környékbeli postahivatalok megszüntetésére, holott épp a rendezvény előtt szavazta meg a Parlamentben a bezárások folytatását. Több képviselőtársa valóban opportunistának tartja, mint egyikük a Financial Timesnak kifejtette: „Szerintem olyan, mint Nixon, a modern kor első számú elv nélküli politikusa, kiismerhetetlen, választási szempontból nagyon sikeres.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!