Kereső toggle

Szigorú kritika a merkeli politikának

Német alternatíva

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyértelmű jelzést kapott a német kormány a választóktól a hétvégén, amikor három tartományban is parlamenti választások zajlottak. A vasárnapi kiemelkedő részvétel azt mutatta, hogy az embereket igenis érdekli, milyen döntéseket hoznak a politikusok, és a szélsőjobboldali irányba tolódott EU-szkeptikus Alternative für Deutschland (AfD) kiemelkedő szereplése arra utal, hogy a szavazók nem feltétlenül értenek egyet az Angela Merkel által képviselt iránnyal.

Baden-Württembergben, Rheinland Pfalzban és Sachsen Anhaltban tartottak parlamenti választásokat a hétvégén. Hiába győzött egy helyen a kereszténydemokrata jelölt, egy helyen pedig a szociáldemokrata jelölt, mégis egyértelműen kesztyűt kapott az arcába a német szövetségi kormány. Az Alternative für Deutschland nevű populista párt ugyanis mindhárom megmérettetésben két számjegyű százalékos arányban kapott szavazatokat, és az egyik helyen a második, míg a másik két helyen a harmadik helyet szerezte meg a megmérettetésben. Mindhárom helyszínen 70 százalék körüli vagy fölötti volt a részvétel, ami egyértelműen mutatja, hogy a következő másfél évet az országos parlamenti választásokig a választók és a politikusok is ki fogják használni, hogy hallassák a hangjukat.

Az AfD sikere azért is jelzésértékű, mert a párt alig három éve jött létre néhány liberális közgazdaságtan-professzor kezdeményezésére, akik első körben a Görögországnak nyújtott segélycsomagoknak az eurózónára gyakorolt hatása miatt tiltakoztak. Mára ez a hangnem egyértelműen átalakult egy populista, idegengyűlölő és bevándorlásellenes, egyre inkább jobbszélre tolódó párttá, amelynek főbb követelései között az összes bevándorló kiutasítása mellett az is ott van, hogy díjmentesek legyenek az autópályák, hogy vezessék be újra a kötelező sorkatonai szolgálatot, és így tovább, teljesen attól függően, hogy az adott pártcsoport területén mi az aktuális választói hangulat. Egységes országos programban azonban még nem sikerült megállapodniuk, ezt áprilisra tervezik. 

Angela Merkel azonban továbbra sem hajlandó lemondani arról az irányról, amelyet eddig képviselt a bevándorlással kapcsolatosan, annak ellenére sem, hogy a Merkel által vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) egyre hangosabban tiltakozik, előrevetítve akár egy párton belüli szakadás képét is. Horst Seehofer már február vége óta követeli, hogy zárják le a határokat a menekültáradat előtt, és hangosan ellenzik azt, hogy a törököket vízum nélkül engedjék az unió területére, illetve hogy Törökország az unió tagja legyen. A CSU által követelt kérdések teljesen egybecsengenek az AfD kampányszövegeivel, amivel talán a jelen helyzetben sikerülhet visszafogni a populista párt előrenyomulását, ha a pártunión belül sikerül valamiféle kompromisszumot elérni.

Merkel népszerűsége ugyanis még mindig messze a legmagasabb a politikai palettán a közvélemény-kutatások szerint, annak ellenére, hogy a kormánnyal és a koalíciós partnerrel egyértelműen nem elégedettek a választók. Merkel nagy stratéga, és jól érzi, hogy milyen csapásiránnyal lehet legegyszerűbben a hatalomban maradni, ezért is tudott három választást megnyerni. A mostani krízis azonban lehet, hogy megtöri a sikerszériát, amennyiben az ország vezetése nem reagál megfelelően és időben az aggasztó választási eredmények által jelzett elégedetlenségre.

Olvasson tovább: