Kereső toggle

Szélesebb együttműködés Bakuval

A gyengülő barát

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

200 millió dolláros befektetést tervez Magyarország Azerbajdzsánban az Exim bankon keresztül. Emellett Sahin Musztafajev gazdasági miniszter már egy jövőbeni, Iránnal háromoldalúvá szélesedő együttműködésre is javaslatot tett Orbán Viktor és Szijjártó Péter kétnapos látogatásán.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kaukázusi országban történő hét eleji látogatásán bejelentést tett egy 200 millió dolláros keretről, amit az Exim Bank nyújt információs technológiai, útdíjfizetési rendszerek fejlesztése, mezőgazdasági projektek, infrastruktúra és gyógyszeripari fejlesztések terén működő vállalkozások számára. Sahin Musztafajev gazdasági miniszter Iránnal való együttműködésre tett javaslatára Szijjártó megjegyezte, hogy egy ilyen együttműködés mindkét ország gazdasági társaságai számára nagyon előnyös lesz. A miniszterelnök sajtónyilatkozata szerint „Magyarország látja az olajárak okozta gazdasági nehézségeket, de elismeréssel figyeli, ahogyan Azerbajdzsán reagál az új helyzetre. Nem lehet úgy folytatni a gazdaságpolitikát, ahogy korábban tették, mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és ebben Magyarország jó partner lehet, kihasználhatják a tudását az együttműködésben egyebek mellett a mezőgazdaság, az IT és az energetika területén.” Egy évvel ezelőtti magyarországi látogatása során Sahin Musztafajev miniszter már bejelentette, hogy újraindul a Wizzair Budapest és Baku közötti járata, erre azonban csak idén tavasztól kerül majd sor.

A Nemzeti Kereskedőház keretében kiutaztatott mintegy százötven fős üzletember-delegáció képviselői szerint profi szervezés és baráti fogadtatás várta a magyarokat Bakuban. A Vesztnyik Kavkaza tudósítása szerint a találkozó végeredményét Ilham Alijev elnök úgy összegezte, hogy Magyarország egy „nagyon közeli és baráti ország” Azerbaj-dzsán számára. Az elnök külön méltatta a két ország kormányközi bizottságának munkáját, és örömét fejezte ki, hogy a tavalyi évben megnőtt a magyar kivitel a kaukázusi országba. Energetikai téren a SOCAR és a MOL közötti együttműködés már komoly múlttal bír, és ezt magasabb szintre kívánják emelni, kulcsszerepet szánva az európai gázellátás diverzifikálása kapcsán létrehozandó déli gázvezetéknek. A magasan fejlett mezőgazdaságunk is vonzó az azeriek számára, ezért az elnök ezen a téren is számít a magyar szakemberekre. Orbán Viktor szerint nagy lehetőség előtt áll a magyar–azeri együttműködés, mivel a jelenlegi helyzet nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent. A miniszterelnök szerint Azerbajdzsán egy szinte reménytelen helyzetből a világ legjobban tisztelt és gyakran irigyelt országai közé emelkedett. Hozzátette, hogy ehhez kellett a nép elkötelezettsége, szerencse és olyan vezetők, akik végigvezették az országot ezen a nehéz, felívelő szakaszon.

A látogatás során Orbán Viktor megkoszorúzta Geidar Alijev, a jelenlegi elnök apjának sírját, aki a Szovjetunióban a KGB vezérőrnagya, hazájának harmadik elnöke volt.

Az idősebb Alijev az azerbajdzsáni kommunista párt első titkára volt és a Kremlben a Minisztertanács tagja. Mihail Gorbacsov 1987-ben eltávolította a moszkvai hatalomból, mire ő Azerbajdzsánba utazott, és ‘93-ban puccsal megszerezte az elnöki hatalmat. Elnöksége idején a kőolaj-kitermeléssel beindította az azeri gazdaságot, személye köré erős kultusz épült. A nevét viselő alapítvány elnöke a menye, Mehriban Alijeva lett, akinek a látogatás keretében Orbán Viktor Magyar Érdemrend kitüntetést adományozott. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy Alijeva tevékenysége világszerte ismert és elismert, Magyarországon is nagy szeretettel gondolnak rá annak a gyermekotthonnak a lakói, akiket adománnyal segített. Egy muszlim alapítvány segített egy keresztény intézményt, ezzel a két kultúra és vallás képviselői között jött létre szeretetteljes szövetség – fogalmazott a miniszterelnök.

A „szeretetteljes szövetséget” kissé beárnyékolja az a tény, hogy Alijev elnök 2012-ben elnöki kegyelemben részesítette, és hadnagyi rendfokozatából ezredessé léptette elő Ramil Szafarovot, aki a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetemen tartott NATO Partnerség a Békéért program keretében baltával lefejezte örmény kollégáját. Szafarovot otthon nemzeti hősként ünnepelték, és az elnök a magyar börtönben töltött évek miatt kártérítést fizettetett és lakást adományozott neki.

Olvasson tovább: