Kereső toggle

Európa a sötétség vonzásában

Iszlamista terror sokkolja Európát

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négy hónap után újra lecsapott Európára az Iszlám Állam. Ezúttal a számos uniós intézménynek és a NATO központjának otthont adó Brüsszel volt a dzsihádisták célpontja. A Zaventem nemzetközi repülőteret kettős robbanás rázta meg kedd reggel, majd egy óra múlva az uniós intézmények szomszédságában található Maelbeek metrómegállóban robbant bomba. A terrortámadásokban a lapzártánkig beérkezett információk alapján harmincegyen haltak meg, több mint kétszázan megsebesültek. Mindez csak négy nappal azután történt, hogy Brüsszelben elfogták a tavaly novemberi vérengzések egyik főszervezőjét, aki azóta a városban bujkált.

„Olyan volt, mint az apokalipszis… Háborús állapotok… Emberi testeket lehetett látni vértócsában, lábak nélkül… Emberek repültek a levegőbe…” – ilyen borzalmas jelenetekről számoltak be azok a szemtanúk, akik szerencsésnek mondhatják magukat, és túlélték azt a kettős robbantást, ami kedd reggel 8 körül rázta meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér indulási oldalát. Az elmondások alapján a terrorakciók előtt közvetlenül arab nyelvű kiáltozásokat lehetett hallani. Az első detonáció után sokan futni kezdtek, de mintegy 10 másodperc múlva újabb robbanás következett, pont arra, amerre menekülni próbáltak: a főbejárat közelében. A belga fővárostól 11 kilométerre fekvő repülőteret, ahol évente 23,5 millió utas szokott átutazni, a merényletet követően evakuálták és napokra lezárták.

Az első sokk

A 30 éves Dries Valaert éppen beszállókártyájára várt, amikor a két robbanás történt. Beszámolója szerint 30 méterre történt tőle a második detonáció, amely olyan nagy erejű volt, hogy beomlott a plafon, a vezetékek pedig megrongálódtak. Látta, ahogy emberek a földre kerülnek, ő pedig futásnak eredt. Éppen a repülőtéren volt a Sky News közel-keleti riportere is, aki Salah Abdeslam elfogásáról tudósított, és Tel-Avivba utazott volna. Az izraeli biztonsági ellenőrzések miatt 3 órával az indulás előtt kellett kiérnie a repülőtérre, és ennek köszönhette, hogy a detonációk időpontjában már nem az indulási csarnokban volt. Alex Rossi arról számolt be, hogy éppen vásárolt az egyik vámmentes üzletben, amikor „két robbanást hallott, és érezte, ahogy mozog az épület. Hatalmas volt a por és a füst. A robbanás irányából sokkos állapotban jöttek az emberek, mindenki rémült volt és zavarodott.” A repülőtéri terrorcselekményben a lapzártánkig beérkezett információk szerint 11 ember halt meg, 92-en pedig megsebesültek. Az egyik legtragikusabb történet, amiről eddig tudni lehet, egy perui hölgy esete, aki az egyik robbantásban vesztette életét. Hároméves ikerlányai éppen elszaladtak, belga férje pedig a gyerekek után sietett, amikor a detonáció bekövetkezett, és végzett a harminhat éves édesanyával.

Robbanás a  föld alatt

Az első sokk után gyorsan jött az újabb: körülbelül egy óra múlva, a reggeli csúcsidőben az a Maelbeek metrómegálló lett a terroristák célpontja, amely az uniós intézmények közelében található. Egy három kocsiból álló szerelvény éppen elindult a megállóból Arts-Loi irányába, amikor a középső kocsiban bomba robbant, ami szétszakította a vonatot. A metró vezetője azonnal megállította a szerelvényt, hogy az első és az utolsó kocsiból ki tudjanak menekülni az utasok.

A metrón utazók arról számoltak be, hogy egy nagy robajt hallottak, majd le kellett szállniuk, és a füsttel megtelt, sötét alagutakon keresztül gyalogoltak a legközelebbi biztonságos megálló felé. Az RTBF belga hírügynökségnek nyilatkozott a metró vezetője, aki először azt hitte, hogy valamilyen technikai probléma merült fel, de hamar rájött, hogy ennél sokkal rosszabb dolog történt. Christian Delhasse egy karcolás nélkül megúszta a tragédiát, és azonnal elindult, hogy megnézze az utasokat. Véleménye szerint azt tette, amit tennie kellett, de sokkot kapott attól, amit látott.

Gyilkos testvérek

Az RTBF helyi közszolgálati adó beszámolója szerint Khalid és Brahim El Bakraoui brüsszeli testvérpár már korábban is a rendőrség látószögébe került. Khalidot 2011-ben bebörtönözték autólopásért. Bátyja pedig 2010 októberében került börtönbe, mert rendőrökre lőtt. A 27 éves Khalid az Interpol weboldalán is megtalálható, ahol terrorista tevékenység miatt keresik. Állítólag ő bérelte ki álnéven azt a lakást a belga főváros Forest nevű kerületében, ahol múlt kedden lövöldözésbe torkollott egy házkutatás, és a november 13-i merényletek kapcsán keresett Salah Abdeslam nyomára bukkantak a hatóságok (lásd másik keretes írásunkat). A La Dernière Heure belga újság értesülései szerint a reptéri biztonsági kamerák által rögzített felvételen látható kalapos férfi Najim Laachraoui, aki után a rendőrség Abdeslam cinkostársaként már a terrorcselekmények előtt körözést adott ki. Elemzők szerint Laachraoui a bombakészítés specialistája, a francia média pedig azt is állítja, hogy kulcsszerepet játszott a párizsi vérengzésekben is.

A Magyar Vöröskereszt elnöke 30 méterre volt a metró kijáratától, amikor a robbanás történt. Az ATV Esti Start című műsorában számolt be arról, hogy segített a sérültek ellátásában. Göndöcs Zsigmond elmondta: „nagyon sok sérült volt, fejsérültek, és égtek is, mert lánghatás keletkezett.” Azzal próbálta a vérzést csillapítani, hogy a törölközőket rányomatta a sebekre.

A metrón történt merényletben legalább 20-an haltak meg, és 100-an megsérültek. A terrortámadásokban magyarok is súlyosan megsebesültek. Egy férfi éppen a metróállomáson volt, amikor a merénylet történt: őt belső vérzéssel műtötték, és eltávolították a lépét. Egy magyar állampolgárságú nő pedig a repülőtéren sérült meg, őt medencecsonttöréssel operálták. Több magyar politikus is Brüsszelben tartózkodott, amikor a terroristák lecsaptak a városra.

A véres eseményekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az elkövetőket a reptéri biztonsági kamerák rögzítették, amint poggyászos kocsikat tolnak a váróban, feltételezések szerint a bőröndökbe rejtették a robbanószerkezeteket. A képen látható egyik férfit, aki öngyilkos merényletet követett el, Brahim El Bakraouiként azonosították. A másik két férfi kilétéről és sorsáról lapzártánkig nem érkezett hivatalos bejelentés. Egyikük, aki szökésben van, állítólag az a Najim Laachraoui lehet, akit a novemberi párizsi vérengzések kapcsán is keresnek. Az viszont kiderült, hogy a Maelbeek metrónál Brahim El Bakraoui testvére, Khalid robbantotta fel magát, és hogy a brüsszeli testvérpár nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. A terroristákat a reptérre szállító taxis információi alapján a rendőrök Schaerbeek negyedben tartottak házkutatásokat, amelyek során több, szögekkel töltött bombát, vegyi anyagokat és az Iszlám Állam zászlaját találták. A terroristák egyébként a szögekkel töltött bombákat be is vetették, hogy a detonáció „hatásosabb” legyen:  azaz minél többen sérüljenek meg.

Megállt az élet

Charles Michel belga miniszterelnök az ország fekete napjaként emlegette március 22-ét, miközben a legmagasabb, 4. szintűre emelték a terrorkészültséget. A fővárosban, ahol a NATO és az EU több fontos intézménye is megtalálható, teljesen megállt az élet egy időre: a tömegközlekedést felfüggesztették, az utcák kiürültek, és mindenhol fegyveres járőrök jelentek meg. A véres események hatására egész Európában megerősítették a biztonsági ellenőrzéseket.

A merényletek több lényeges kérdést felvetnek, főként azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok mennyire állnak a helyzet magaslatán. Terrorcselekményekre ugyanis számítani lehetett Brüsszelben, ezt az ország vezetői is elismerik. A város a tavalyi párizsi vérengzések során is „reflektorfénybe” került azzal, hogy mennyire nagy a fenyegetettség. Ezért ahogy a BBC brit közszolgálati csatorna egyik szakértője találóan fogalmazott, az nem volt meglepő, hogy támadnak, de hogy ennyire sikeresen tudják végrehajtani gyilkos terveiket, az sokkoló. Némely elemző szerint a történtek arra is rávilágítanak, hogy a hatóságok közötti hírszerzési és információcserében milyen nagy hiányosságok vannak. Az ugyanis biztosra vehető, hogy a terrorakciót legalább hetek óta tervezhették. Manuel Valls francia miniszterelnök pedig Európa felelősségét ismerte el: szerinte mindenhol a kontinensen szemet hunytak a szélsőséges ideológiák, a szalafizmus és azoknak a városnegyedeknek a terjedése fölött, amelyek a kábítószer-kereskedelem és radikális iszlamizmus kombinációjából nőttek ki. Az biztos, hogy Európának szembe kell néznie azzal, hogy nem egy, hanem sok terrorsejt lepte el a városait, és hogy a hosszú távú gyilkos tervvel rendelkező ellenség nagyon eltökélt és alkalmazkodó.

Salah Abdeslam elfogásának körülményeivel kapcsolatban is számos kérdés merül fel. Hiába értékelték győzelemként, hogy a párizsi merényletek egyik főszervezője négy hónap után végre kézre került a múlt héten, hátborzongató abba belegondolni, hogy Európa legkeresettebb terroristája mindvégig a belga fővárosban tartózkodott, ráadásul úgy, hogy a környéken élők ezt nagyon jól tudták. Állítólag a huszonhat éves férfi olyannyira biztonságban érezte magát, hogy simán elvegyült a tömegben, és még a helyi rendőrőrs előtt is elsétált – szándékosan. Terrorszakértők azt feltételezik, hogy Abdeslam is részt vett volna a brüsszeli támadásokban, és hogy a rejtekhelyén talált robbanószerkezeteket is bevetették volna a dzsihádisták. A keresett terrorista elfogása miatt valószínűleg előrehozták a gyilkos terv kivitelezését.

Olvasson tovább: