Kereső toggle

Apple-FBI vita az adatvédelemről

Óriások szkandere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ugyan még alig két hete robbant ki a vita a világ egyik legértékesebb informatikai cége, az Apple és az amerikai igazságszolgáltatás között, az eredmény forradalmi változást hozhat a modern technológia és az állami szervek kapcsolatában. A vitát egy jelszóval zárolt iPhone robbantotta ki, mivel az FBI arra kötelezné az Apple-t, hogy segítsen feltörni saját gyártmányú készülékét.

A történet tavaly decemberben kezdődött, amikor két, az Iszlám Állammal szimpatizáló terrorista fegyverrel támadt egy egészségklinikára a kaliforniai San Bernandinóban.
A támadásban 14-en haltak meg, rajtuk kívül pedig maguk a támadók is. A rendőrség a bizonyítékok gyűjtése közben megtalálta a pár női tagjának, Syed Rizwan Farooknak iPhone 5C típusú mobiltelefonját is. A készüléken lévő adatokat azonban jelkódos zár védi, amit egyedül a támadó ismerhetett. A történtek után két hónappal az FBI megkereste az Apple-t, és arra kérte őket, segítsenek feltörni a telefont, hogy hozzá tudjanak férni az adatokhoz, ami nagyban elősegítheti a nyomozást. Miután az Apple elutasította az együttműködést, az FBI a bírósághoz fordult, aminek eredményeként már bírósági végzés kötelezi az Apple-t az együttműködésre. A történet jogi, biztonsági és technikai problémákat is felvet, és az ügy bírósági kimenetele olyan jogi precedenst teremthet, amely várhatóan hosszú távon meghatározza majd az állami szervek és a tech-óriások adatvédelmi közelharcát.
Az Apple 2014-ben vezette be iOS 8 nevű operációs rendszerét, ami már nem a cég központi szerverein, hanem egy speciális, önálló chipen, a készülékben tárolja a készülék feloldásához szükséges információkat. Az Apple tehát még akkor se tudná megadni a jelszót, ha akarná.
Az FBI-nak ugyan vannak módszerei egy jelszó feltörésére, a probléma azonban az Apple operációs rendszerével az, hogy csupán tíz próbálkozási lehetőséget ad. Ha ezek után sem sikerül helyesen beírni a jelszót, a készülék minden adatot automatikusan töröl. Az FBI ezért azzal az ötlettel állt elő, hogy az Apple írjon egy olyan operációs rendszert, amiből kiiktatják a tíz lehetőség korlátját, és végtelen számú próbálkozási lehetőséget ad. Azt szeretnék, hogy ezt a rendszert az Apple fejleszsze ki, majd töltse fel Farook telefonjára, és így már ők is ki tudják sakkozni a jelszót. A négy számjegyből álló kódnak tízezer variánsa lehet, de ez az úgynevezett brute force-technikával már feltörhető. Ilyenkor egy szuperszámítógép végigpörgeti az összes lehetséges számkombinációt, amíg el nem ér a helyes megfejtésig.
Tim Cook, a tech-óriás vezetője azonban nyílt levélben tagadta meg a közreműködést. Állítása szerint egy ilyen operációs rendszer kidolgozása veszélybe sodorná a világ többi iPhone felhasználóját is. A kormány ugyan csak egy alkalommal akarja használni az operációs rendszert, mégsem garantálja semmi, hogy az nem fog rossz kezekbe kerülni – írja levelében Cook. Az Apple szerint fontosabb felhasználói privát adatainak védelme, minthogy az ügy miatt lyukat üssenek az évek alatt gondosan felépített biztonsági falaikon. Sokan vádolják egyébként a céget azzal, hogy ellenállása csupán jól megfontolt marketingfogás. Akárhogy is, kétségtelen, hogy a cég reputációjának nem fog ártani, hogy az elmúlt hetekben még az FBI-nak is ellenálló, szuperbiztonságos készülékeitől hangos a sajtó.
Az Apple mellett állt ki Edward Snowden is, aki szerint a kérdés már rég nem a terrorizmusról szól, hiszen az FBI régóta rendelkezik a telefon feltörésére alkalmas eszközökkel. Snowden szerint a cél inkább egy olyan jogi precedens kierőltetése, amivel a kormány később is meg tudja tartani fölényes pozícióját az informatikai cégekkel szemben. Az ügyben sorra nyilvánulnak meg a Szilícium-völgy vezető vállalatai is. A Facebook, a Twitter és a WhatsApp vezetői is biztosították az Apple-t támogatásukról. De az ügy kedvéért még az egyébként főellenségnek számító Google is elásta a csatabárdot, és kiállt Tim Cook mellett.
Az FBI próbálkozása mások szerint is túlmutathat a San Bernandino-ügyön. Kétségtelen, hogy az informatikai cégek kezében az utóbbi években nem várt gyorsasággal ijesztően sok befolyás és hatalom összpontosult. Sokan kongatták meg a vészharangot például, amikor tavaly a három internetes gigász, a Facebook, az Apple és a Google önálló médiaszereplővé vált, ezzel kilátásba helyezve a piac monopolizálását. (Szép új hírvilág. Hetek, 2015. november 6.) Nem meglepő tehát, ha a kormány szeretné megmutatni a világnak, hogy kordában tudja tartani a Szilícium-völgyet. Még ha a testreszabott operációs rendszer valóban nem kerülne idegen kezekbe, egy megnyert eljárásra hivatkozva a jövőben az FBI akkor is sokkal könnyebben tudna adatokat igényelni a vállalatoktól az amerikai jogrendszerre jellemző esetjogi döntéshozás miatt.
A közvélemény pedig, úgy tűnik, egyelőre  jobban bízik választott vezetőiben. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak több mint fele az FBI-t támogatja a kérdésben, míg csupán a megkérdezettek 38 százaléka vélte úgy, hogy jogos az Apple ellenállása. James Comey, az FBI igazgatója Tim Cook levelére válaszul kifejtette: ez az ügy a San Bernandino-i áldozatok miatt fontos ennyire, és nincsen semmilyen hátsó szándékuk. Azonban hozzátette: szerinte az új technológiai fejlesztések komoly feszültséget okoznak a magánszféra és a biztonság értékei között. Ezt a feszültséget azonban nem olyan cégek dolga feloldani, amelyek üzleti tevékenységből élnek, és nem is az FBI-é, amely a nyomozásból él... Az amerikai embereknek kell eldönteniük, hogy kire akarják bízni életük kormányzását egy olyan világban, amit még sose láttunk azelőtt.
Az ügy várhatóan a legfelsőbb bírósághoz kerül majd, ahol végleges döntés születhet.

Olvasson tovább: