Kereső toggle

Terroristák oldalára állt a svéd külügyminiszter

Stockholm-szindróma

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Izrael elleni átfogó vizsgálatot kezdeményezett a svéd külügyminiszter, aki szerint a zsidó államot felelősségre kell vonni a palesztinok ellen elkövetett „törvénytelen gyilkosságok” miatt. Margot Wallström korábban a párizsi merényletekért is az izraeli–palesztin konfliktust okolta. Közben folytatódott a palesztin terrorhullám, immár a legvédtelenebbek ellen: a héten egy hatgyermekes anyát és egy terhes asszonyt késeltek meg. Lapunk megkereste Svédország budapesti nagykövetét, hogy kormánya adott-e ki nyilatkozatot az izraeli civil áldozatokról. Nicolas Trouvé válaszában jelezte: nem tud „érdemben hozzászólni a témához”.

A svéd diplomata ugyanakkor elküldte Margot Wallström külügyminiszternek a svéd parlamentben január 12-én elmondott válaszát, amelyben egy liberális párti képviselő kérdésére reagált. Wallström először is egyenlőségjelet tett a gyilkosok és áldozataik között: „Az elmúlt két hónapban 21 izraelit és 100 palesztint öltek meg a késsel elkövetett támadásokkal kapcsolatban. Egyedül októberben 115 izraeli és 7392 palesztin sérült meg, közülük mintegy ötezren könnygáztámadás következtében”.
A külügyminiszter mindebből azt a következtetést vonta le, hogy az „izraeli válaszlépések aránytalanok voltak, beleértve a törvénytelen gyilkosságokat”. Ezért „alapvető szükségnek” nevezte, hogy „alapos és hiteles vizsgálat induljon azzal a céllal, hogy megállapítsa, kit és milyen mértékben terhel felelősség ezekért a halálesetekért”.
Svédország a szeptember óta tartó palesztin terrorhullámra tehát azzal reagált, hogy alaposan ki kell vizsgálni a törvénytelen gyilkosságokat, és felelősségre kell vonni azokat, akik ezek mögött állnak. Wallström azonban nem a civilek és katonák ellen támadó palesztin gyilkosok tetteit és az őket felbujtók felelősségét vizsgálná – ezzel kapcsolatban semmi teendőt nem lát –, hanem az önmagukat és polgártársaikat – gyerekeket, nőket, időseket, turistákat – védő izraelieket ültetné a vádlottak padjára.
A morális tisztánlátás teljes hiányáról tanúskodó felszólalást a külügyminiszter azzal a cinikus – és a terrorizmust igazoló – megállapítással zárja, hogy az „erőszak használatát – a megszállás alatt is – a nemzetközi jog szigorúan szabályozza”. Vagyis értelmezése szerint a megszállás alatt élő palesztinok alkalmazhatnak erőszakot az izraeliek ellen, persze a nemzetközi törvények figyelembe vételével.
Ezek után aligha meglepő, hogy Izrael nemkívánatos személynek minősítette az országban a svéd külügyminisztert, akinek a kijelentését Benjamin Netanjahu a felháborító, erkölcstelen, téves és ostoba jelzőkkel illette: „Azt értem ez alatt, hogy olyan emberekről beszélünk, akik késsel rájuk rontó támadókkal szemben védekeznek, akik meg akarják ölni őket. Ilyen embereket lőttek le: ezek lennének a törvénytelen gyilkosságok? Akkor San Bernardinóban miért nem beszélnek törvénytelen gyilkosságokról? (A két
tömeggyilkos esetében, akiket az amerikai rendőrök lelőttek – a szerk.) Vagy Párizsban, ahol a minap egy késsel hadonászó terroristát lőttek le. A svéd külügyminiszter arra gondol, hogy vizsgálatot kellene indítani, mi történt Párizsban vagy az Egyesült
Államokban? Dehogy: egyedül Izraelt pécézte ki magának, abszurd módon. Nos, ez alapvetően téves, hogy erősebb jelzőket ne mondjak. Amit képvisel, abszurd és felháborító” – mondta az izraeli miniszterelnök.
A magát radikális feminista politikusnak tartó szociáldemokrata Wallström hivatalba lépése után azonnal
bejelentette: Svédország – az Európai Unió tagállamai közül elsőként – hivatalosan elismeri a „Palesztin Államot”.  A külügyminiszter elkötelezett kampányt folytatott az izraeli területekről származó termékek megbélyegzése és kitiltása érdekében, amelyet az Európai Unió tavaly decemberben hivatalos irányelvként elfogadott.

Anyák és terhes nők a terroristák új célpontjai

Január 17-én este otthonában, családja előtt késelték meg a 38 éves, hatgyermekes édesanyát, Dafna Meirt (kis képünkön). A támadás az izraeli Otniél városban történt, a tettest, egy 15 éves palesztint két nappal később elfogták. Egy másik izraeli településen, Tékoában néhány órával később egy palesztin terrorista egy terhes anyát késelt meg. A súlyosan sebesült áldozat, Mikhál Froman egy neves békepárti rabbi unokahúga, támadója egy szintén 15 éves fiatal. Mindkét terrorista a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területről indult gyilkolni. Hat gyermeke közül hárman voltak otthon Dafnával, amikor vasárnap este a terrorista a nyitott ajtón át bejutott az otthonukba. A két kisebbik gyerek el tudott menekülni, de a legidősebb lány, a 17 éves Renana édesanyja mellett maradt. A palesztin támadó agyonszúrta a 38 éves asszonyt, és a lányára is rátámadt. Őt azért nem tudta leszúrni, mert olyan erővel döfte le Dafnát, hogy a kést már nem tudta kihúzni az asszony testéből.
„Nemcsak egy anyát, hanem a legjobb barátomat is elveszítettem” – mondta a jeruzsálemi temetésen Renana. „Katonák voltunk a libanoni határon, amikor találkoztunk. Egy pillanatba került, hogy egymásba szerettünk. Most búcsúznom kell, de hálás vagyok minden pillanatért, amit veled tölthettem. Hat értékes kincset hagytál rám, őrizni fogom őket, érted” – búcsúztatta Dafnát férje, Nátán. Dafna Meir nővérként dolgozott a beershevai Soroka kórház idegsebészetén, ahol a terrortámadások számos súlyos sebesültjét ápolják. Őt is oda szállították volna, de már az otthonában életét vesztette. „Nagyrabecsült és magasan képzett ápoló volt, akit munkatársai és a betegek is szerettek. Személyes karakteréből és szakmai hozzáállásából fakadt mindaz, amit másokért tett” – nyilatkozta a kórház a gyilkosság hírére. Hat árva gyerek maradt Dafna után: Renana (17), Akiva (15), Noa (11), Ahava (10), Jair (6), Yaniv (4). A két legkisebb gyereket örökbe fogadták, mert a házaspár az esküvőjükön megfogadta egymásnak, hogy bármennyi saját gyermekük is lesz, melléjük legalább két gyermeket örökbe is fogadnak. (forrás: vigyazo.blog.hu)

Olvasson tovább: