Kereső toggle

Németország sebezhetővé vált

Kulturálatlan együttélés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tovább gyűrűzik a szilveszteri kölni események körüli helyi és nemzetközi felbolydulás. Angela Merkel már saját pártján belül sem biztos, hogy „vissza tudja verni a támadásokat”, miközben folyamatosan nő a feljelentések száma, a média pedig próbálja továbbra is elterelni a figyelmet a valódi problémáról. Újév óta egyre több helyről érkeznek hírek hasonló támadásokról: Svédországból, Finnországból, Svájcból és Ausztriából is. A politikusok törvénymódosításokat ígérnek, egyelőre azonban gyakorlati javaslatok nélkül.

A múlt szombati, Mainzban tartott CDU-pártnap nyilatkozatok és javaslatok szempontjából igen termékeny volt, a javaslatok megvalósítására azonban egyelőre nem sok esély van. Merkel kénytelen volt kijelenteni, hogy Németország az érkező bevándorlók száma miatt „sebezhetővé vált”, ám továbbra is azt forszírozza, hogy a már ide érkezetteket integrálni kell a társadalomba. A kancellár számára „személyes szinten elviselhetetlen” gondolat, hogy nők ellen intéztek támadásokat, viszont egyelőre a kulturált együttélés kérdéseiről való beszélgetést javasolja. Bár úgy véli, mindenképpen csökkenteni kell az érkezők számát, felső korlátok bevezetéséről vagy a határok lezárásáról egyelőre hallani sem akar.

A Spiegel Online szerint az egész felbolydulás Merkellel szemben csak „jobboldali hecc a kancellár ellen a közösségi médiában”, ami viszont már olyan mértékűvé vált, hogy az online magazin kikapcsolta a fórum funkciót a menekülttémában írt cikkek alatt. A korábbi kommentekből ugyanis egyértelműen látszott, hogy az olvasók nagy tömegben nem értenek egyet a hírek tálalási módjával.

A helyzet pedig egyáltalán nem pozitív Merkel pártján belül sem. Peter Tauber, a CDU főtitkára az általános társadalmi hangulatot jobban tükröző javaslatot tett Mainzban, mely szerint naponta legalább ezer nemkívánatos bevándorlót kellene kitoloncolni Németországból. Az ötlet nagy valószínűséggel pozitív fogadtatásban részesül majd a társadalom részéről, a hogyanok azonban nem látszanak a javaslatból. A Bild.de német bulvárlap információi alapján ugyanis egy egyszerű nátha is elég ok arra, hogy az illető betegségre hivatkozva ne utazzon el Németországból.

A statisztikák is egyértelműen arra utalnak, hogy a jövevények nem szívesen utaznak el – 2014-ben 20 ezer fő alatt volt azoknak a száma, akik valóban elhagyták Németországot ahhoz képest, hogy most átlagban naponta kétezer menekültkérelmet utasítanak el.

A szombaton elfogadott mainzi dokumentum jogszabály-módosításokra tett javaslatai többek között arról szólnak, hogy a bűncselekményeket elkövető menedékkérők azonnal elveszítik a jogukat a menedékre, illetve a rendőrökkel szembeni erőszakot súlyosabb büntetéssel szankcionálnák. A kormánypártok pedig már egy ideje próbálnak elfogadni egy szigorító törvényjavaslatot, amely a „Menedék II” nevet viseli, viszont a korábban szigorításokat forszírozó Sigmar Gabriel pártja ezeket a legutolsó szavazáson már nem támogatta. Ennek eredményeként az interjúkban a vezető politikusok, például Volker Kauder, azzal vádolják a koalíciós partnert, hogy a jobboldali és unióellenes Alternative für Deutschland népszerűségét erősítik, ahelyett, hogy a valós problémáról vitáznának.

A hangulat az utcán pedig minden, csak nem rózsás. A Pegida-mozgalom tüntetései folyamatosan zajlanak, és a helyzetet mérsékelni próbáló média szerint igen nagy a veszélye annak, hogy a szélsőjobb meglovagolja a közhangulatot, és az általános elégedetlenséget kihasználva további támadásokat intéz majd menekültszállások ellen. A Spiegel Online közlése szerint ezek a támadások egyre szaporodnak, arról viszont csak röviden esik szó, hogy a szilveszter esti támadások miatt már 650-re nőtt a feljelentések száma, és 12 személy ellen folyik nyomozás, akik közül öten vannak vizsgálati fogságban.

A sajtó továbbra is egyértelműen igyekszik úgy beállítani az ügyet, mintha sokkal nagyobb veszélyt jelentene a társadalomra az, ha kirekesztően bánnának a bevándorlókkal a cikkek hatására. A Süddeutsche Zeitung szerkesztője bocsánatot kért az újság címlapján megjelent egyik kép miatt, ahol egy karikatúrán egy fekete kéz nyúl be egy fehér nő lábai közé. A Focus címlapja is igencsak felkavarta a kedélyeket, amelyen egy meztelen fehér nő látható, aki karjaival takarja magát, és a testén fekete kéznyomok jelennek meg. A Focus egyelőre nem gondolja úgy, hogy a címlap rasszista volna, de egyértelműen látszik, hogy igyekeznek elterelni a figyelmet arról, hogy Kölnben valóban afrikai és közel-keleti bevándorlók támadtak szervezetten európai nőkre.

És nem csak Kölnben. Időközben kiderült, hogy Hamburg mellett, Bielefeldben, Frankfurtban, Stuttgartban, Zürichben, Bécsben, a svédországi Kalmarban és Helsinkiben is történtek hasonló támadások, ahol migránsok csoportjai nőket támadtak meg és raboltak ki. Svédországban ez nem újdonság, 2013-ban itt csak az év első hónapjában 700 nőt és 300 gyereket erőszakoltak meg muszlim bevándorlók egyedül Stockholmban a BRÅ (a Svédországi Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács) által készített éves statisztikák alapján. Ennek ellenére nem egyértelmű a politikai felelősségvállalás, inkább az a tipikus, amit Köln polgármestere mondott az események után: a nők jobban teszik, ha inkább nem mennek ki az utcára.

Olvasson tovább: